Pevnosť proti Turkom na belasej skale má dnes najkrajšiu zbierku hračiek

Zažil ťažké boje, ktoré z neho spravili ruinu. Zdobí ho však kaštieľ s najstaršími hračkami na Slovensku.

21.08.2018 07:00
Hrad Modrý Kameň Foto:
debata (3)

Meno dostal podľa sfarbenia skál, na ktorých stojí. Za modrastý nádych vďačia sopečnému pôvodu. Modrý Kameň sa volá i mestečko pod hradom, ktoré je dnes s asi 1 600 obyvateľmi druhým najmenším mestom na Slovensku.

Veľký napokon nie je ani samotný hrad. Jeho areál sa skladá zo starej zrúcaniny a z barokového kaštieľa. Kedysi však patril medzi najvýznamnejšie hrady v Uhorsku.

Jeho počiatky sú zahalené tajomstvom. Nie je napríklad známe, ako pôvodný hrad vyzeral a kedy vlastne vznikol. Niektoré zdroje uvádzajú už začiatok 12., iné zase až koniec 13. storočia.

Keďže sa však hrad spája s Balašovcami – vplyvným rodom, ktorému potom dlho patril, predpokladá sa, že ho vybudovali v prvej polovici 13. storočia.

Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1278. V polovici 15. storočia v jeho priestoroch táborili vojská uhorského miestodržiteľa Jána Huňadyho, ktorý bojoval proti Jánovi Jiskrovi. Keď ho v septembri 1451 Jiskra porazil v bitke pri Lučenci, následný mier údajne uzavreli práve na Modrom Kameni.

Významnú úlohu zohral najmä po bitke pri Moháči v roku 1526, keď Turci zabrali značnú časť uhorského územia. Hrad mal veľký strategický význam, preto ho prestavali na silnú pevnosť.

V roku 1576 sa ho však napriek tomu po dlhom obliehaní zmocnili osmanskí bojovníci, ktorí ho mali v rukách až do roku 1593. Keď odtiaľ ustupovali, hrad vyhodili do vzduchu, takže ho Balašovci začiatkom 17. storočia museli opraviť.

Boje s Turkami však pokračovali. Nepriatelia hrad opäť získali v auguste 1664 a zase ho zničili. Keďže šľachta medzitým začala uprednostňovať luxusné sídla, Gabriel Balaša v roku 1730 pôvodný hrad už nevybudoval, ale na jeho ruinách postavil rozsiahly barokový kaštieľ, dostaval kaplnku a upravil areál.

V polovici 19. storočia sa panstvo Balašovcov skončilo. Hrad získal haličský gróf Forgáč, po ňom rod Károlyiovcov a napokon ich zať gróf Almáši. V areáli pribudla strelnica, kolkáreň, tenisové ihrisko, gaštanová aleja, fontána i malý park s arborétom.

Almášiova dcéra Gabriela Modrý Kameň napokon v roku 1923 predala štátu a odsťahovala sa do Maďarska. Za prvej ČSR na hrade sídlili úrady, hrávalo sa tam divadlo, na konci druhej svetovej vojny tam Sovieti zriadili vojenskú nemocnicu.

V Modrom Kameni je dnes múzeum. Foto: Helena Ferencová
Modrý Kameň V Modrom Kameni je dnes múzeum.

Od roku 1994 kaštieľ slúži ako Múzeum bábkarských kultúr a hračiek. V zbierke má napríklad aj praveké hračky a najstaršiu hračku nájdenú na Slovensku – hlinený vozík z Nižnej Myšle, ktorý pochádza z čias 1 500 rokov pred Kristom.

V sobotu 25. augusta sa na hrade uskutoční podujatie Nočné prechádzky s bohatým programom pre všetky vekové kategórie. Od 15. h si deti môžu na hrade pozrieť bábkovú rozprávku Ako drak Bonifác trojhlavého draka porazil, pripravené budú aj súťaže o ceny, spestrenie v podobe výstavy o známej detskej stavebnici Legohranie a vonku šliapacie káry.

Starších možno zaujme vystúpenie sokoliarov, koncert Roba Miklu a o 20. h divadelná veselohra.

Užitočné informácie

  • Vstupné: kompletná prehliadka – dospelí 5,40 €, deti, dôchodcovia a študenti 2,70 €; len expozície – dospelí 2,20 €, deti, dôchodcovia a študenti 1,10 €; len výstavy – dospelí 2 €, deti, dôchodcovia a študenti 1 €, len podzemné chodby – dospelí 0,80 €, deti, dôchodcovia a študenti – 0,40 €, len vyhliadky z bašty – dospelí 0,40 €, deti, dôchodcovia a študenti 0,20 €
  • Doprava: hrad stojí nad mestom Modrý Kameň, 5 km od Veľkého Krtíša, odkiaľ premáva autobus; pri príchode autom zo severu (od Zvolena) treba na hrad odbočiť na začiatku mesta, k hradu vedú dve cesty
  • Parkovanie: bezplatné priamo pred vstupom
  • Tip na suvenír: suveníry si možno kúpiť v pokladnici múzea, dostať magnetky, pamätné mince, odbornú literatúru, pohľadnice, keramiku či divadelné bábky (marionety)
  • Tip na jedlo: na nádvorí je cukráreň, v meste reštaurácia Červené víno, kde sa dajú objednať balkánske špeciality

Atrakcie v okolí

Modrokamenská kalvária

Národná kultúrna pamiatka leží v lese pred hradom, výstup na ňu trvá asi pol hodiny. Založil ju gróf Pavol Balaša, prvá zmienka o nej pochádza z roku 1789.

Obrazy na jednotlivých zastaveniach namaľovali v Pešti, krížovú cestu vysvätili v roku 1857.

Neskôr dostavali aj kaplnku a kríž.

Trúbiaci kameň

Andezitová skala veľká asi dva metre, ktorá vystupuje zo sopečného brala v lese neďaleko obce Sucháň, asi 15 km od Modrého Kameňa.

V skale sú ručne vydlabané otvory. Ak sa do jedného z nich správne fúkne (čo nie je jednoduché), ozve sa silné zatrúbenie.

Podľa povesti ho kedysi ľudia využívali ako výstrahu pred Turkami.

Termálne kúpalisko Dolná Strehová

Nachádza sa medzi mestami Veľký Krtíš a Lučenec, približne 16 km od Modrého Kameňa. Má rozlohu viac ako sedem hektárov a môže prijať až 3 000 návštevníkov.

K dispozícii je päť bazénov, v ktorých je voda s teplotou od 26 do 36 stupňov. Sú tam aj stánky, reštaurácie, kemping, chatky, tenisové kurty či ihriská.

Hrad Divín

Zrúcanina gotického hradu z 13. storočia stojí na malom pahorku v obci Divín v okrese Lučenec.

Aj tento hrad istý čas patril vlastníkom Modrého Kameňa, rodine Balašovcov.

V roku 1575 si ho podmanili Turci. V roku 1683 ho dobyli cisárske vojská, ktoré ho vypálili. Odvtedy chátra.

Rozhľadňa v Opave

Pri obci Opava, asi 15 km od Modrého Kameňa, sa nachádza drevená veža na Opavskej hore, ktorú postavili v roku 2014.

Má šesť poschodí a týči sa do výšky 20 metrov. Vidieť z nej všetky okolité pohoria – v Maďarsku aj na Slovensku. Za ideálneho počasia možno zazrieť i tatranské štíty.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň #Leto s Pravdou