Topenie ľadovcov v Grónsku ohrozuje aj psy. Namiesto behu sa brodia vo vode

Medzi drevenými domčekmi pod horami týčiacimi sa nad Kulusukom, ostrovnou dedinou v Grónsku, čakajú netrpezlivo psi Mosesa Bajareho, aby sa mohli pustiť na pobrežný ľad a prenasledovať medveďa alebo tulene.

21.09.2019 07:00
grónsko, klíma, oteplenie, topenie ľadovcov Foto: ,
Teplé počasie v Grónsku ešte najmenej niekoľko dní pretrvá, takže vedecké tímy sa psími záprahmi čakajú pravdepodobne ešte krušné chvíle.
debata (2)

Grónsky pes je robustný a vytrvalý a dosť sa podobá na huskyho. Po stáročia bol pre inuitského lovca ideálnym ťažným zvieraťom, ktoré dokáže ťahať sane nekonečnou bielou púšťou počas dlhých zimných mesiacov, keď ortuť teplomera môže klesnúť na mínus 35 stupňov Celzia.

Otepľovanie ovzdušia a oceánov však urýchľuje topenie ľadovcov, ktoré je v Arktíde dvakrát rýchlejší ako inde, a spomaľuje ich formovanie koncom leta.

Podľa Mosesa je tak v Grónsku pokrytom ľadom z 85 percent teraz ohrozený celý spôsob života, nielen zárobok. Píše o tom agentúra AFP.

„Keď mám nejaký problém, napríklad v rodine, uchyľujem sa do prírody so svojimi psami. Keď sa po jednom či dvoch dňoch vrátim, je to urovnané,“ hovorí päťdesiatdeväťročný muž, jediný policajt v obci s 250 obyvateľmi.

Tento rok v lete klimatológovia na popud lovcov zverejnili fotografie psov ťažko sa brodiacich roztopeným ľadom v jednom z fjordov. Zdá sa, že záprah na pozadí beznádejne modrej oblohy a zasnežených hôr ide na vode.

V Kulusuku pobehujú Mosesovi psi pod letným slnkom, čistia si svoje husté kožuchy a vo vetre mávajú huňatým chvostami ako čiernobielym chocholom.

Na východe Grónska sa tulene, veľryby alebo narvaly, menšie ozubené veľryby, lovia z lodí, nie so snežnými skútrami. Moses v zime aj ďalej vodí svojich 12 psov až k brehu oceánu tak, ako to robí už 35 rokov. Spustí kajak na vodu a prenasleduje kolónie tuleňov s guľovnicou v ruke.

Robí to tak aj teraz, aj keď ľad už od februára nie je silný ako predtým a predčasne sa topí, a to už od mája miesto v júni alebo v júli.

„Ľad sa mení,“ sťažuje sa Moses, ktorý je rovnako ako väčšina z 250 ľudí v Kulusuku Inuit. Títo pôvodní obyvatelia tvoria deväť desatín grónskej populácie.

V Kulusuku sa 79 percent obyvateľov domnieva, že je ľad v posledných rokoch nebezpečnejší, a 67 percent si myslí, že otepľovanie ohrozuje snehové sane ťahané psami, uvádza sa v štúdii realizovanej univerzitami z Kodane a z Grónska, ktoré je dánskym autonómnym územím.

„Predtým sme mohli vychádzať so saňami počas štyroch alebo piatich mesiacov v zime. Dnes to môžeme robiť len tri mesiace,“ uvádza mladý lovec Kunuk Abelsen.

Kunuk má 22 psov a šteniat. Časť svorky žije v lete na druhej strane fjordu na skalnatom ostrovčeku. Keď k nim koncom leta prichádza na lodi, psy radostne štekajú a vyjú. Hlava svorky, Han Solo, musí byť bokom od svojho konkurenta, agresívneho samca, ktorý poslúcha na meno Cristiano.

Psy sú pre Kunuka súčasťou jeho identity. „Nemáme futbalové ihrisko ani bazén, ale môžeme vyrážať ďaleko do prírody. Keby sme museli prestať využívať psy, prišli by sme o podstatnú časť našej kultúry,“ hovorí.

A o príjmy, lebo majitelia saní vozia zahraničných turistov. Vychádzka na saniach ťahaných psami stojí v prepočte až 130 eur. To je úplné bohatstvo v porovnaní s cenami v miestnom malom supermarkete.

Počet psov v Grónsku sa v roku 2016 odhadoval na 15.000, zatiaľ čo v roku 2002 ich bolo 25.000. Avšak topenie ľadovcov umožňuje loviť a rybárčiť takmer celý rok, pripomína Kunuk Abelsen a zdôrazňuje, ako sú Inuiti schopní sa prispôsobiť.

V prístave, kde rybári vykladajú svoje úlovky, spomína Kunukov otec na požehnané časy, keď jazdil po oblasti a kládol nástrahy na tulene alebo stopoval ľadové medvede. „Mám to v krvi rovnako ako môj syn Kunuk. Keď nebude ľad, čo budeme robiť?“ pýta sa.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #grónsko #ľadovce #topenie ľadovcov