Pamiatky UNESCO v Česku a na Morave

Absolvujte prechádzku pamiatkami UNESCO v Česku a na Morave.

03.10.2005 12:29
debata

1. PRAHA

Prechádzať sa Prahou znamená prechádzať sa storočiami. Pražský hrad, Karlov most, Chrám sv. Víta, Staronová synagóga, Španielska synagóga so židovským múzeom, židovský cintorín, Staromestské námestie s radnicou a orlojom, ktorý 1. septembra začali reštaurovať a jeho oprava bude stáť 2,5 mil. českých korún. Chrámy a paláce, múzea a galérie, ale aj parky na Petříne. Praha je obrovskou pamiatkou, kde si každý nájde svoj kútik.
www.prague-info.cz

2. KUTNÁ HORA

Strieborná pokladnica niekdajšieho kráľovstva bola v stredoveku druhým najväčším mestom po Prahe. Vďačila za to striebru, ktoré sa tu ťažilo a „postriebrilo“ aj mešce staviteľov monumentálnej katedrály zasvätenej sv. Barbore, patrónke haviarov. Unikátna je aj bohato zdobená kamenná fontána na námestí, kaplnka všetkých svätých, v ktorej sa nachádza kostnica vyzdobená ľudskými kosťami a lebkami.
www.kutnahora.info

3. ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – ZELENÁ HORA

Pútnický kostol Jana Nepomuckého na Zelenej hore je perla európskej barokovej architektúry. Architekt Jan Blažej Santini, známy prácou so symbolmi vo všetkých rovinách, tu zhmotnil legendu o mučeníkovi spovedného tajomstva. Keď Jan Nepomucký odmietol kráľovi vyzradiť, čo mu pri spovedi zverila kráľovná, bol roku 1393 zvrhnutý z Karlovho mosta do Vltavy. Miesto, kde telo vylovili, označili hviezdy, ktoré sa objavili na oblohe. Bolo ich päť. Nájdete ich v pôdoryse, v stavbe aj v detailoch.
www.zamekzdar.cz

4. LITOMYŠL

Arkádový zámok je ukážkou zaalpskej renesancie. Od 16. storočia sa nezmenil. V zámockom pivovare sa roku 1824 narodil Bedřich Smetana. V mestečku s nádherným historickým jadrom sa zdržal aj originálny výtvarník Josef Váchal, ktorý v dome učiteľa a zberateľa Portmana vymaľoval dve izby a nábytok. Portmoneum je nádherne zrekonštruované a okrem Váchalových malieb je tu aj výstava samizdatovej literatúry.
www.litomysl.cz

5. OLOMOUC

Barokový stĺp Najsvätejšej Trojice na hlavnom námestí jeho staviteľ Václav Render, rodák z Olomouca, nikdy nevidel. Stavbu, ktorú sám financoval, pretože chcel vytvoriť dielo, ktoré by nemalo obdobu, dokončili 20 rokov po jeho smrti. Vysvätili ho v roku 1754 za prítomnosti Márie Terézie. Okrem stĺpu je neprehliadnuteľná renesančná radnica s orlojom, ktorý v päťdesiatych rokoch „vylepšili“ socialistickí tiež umelci.
www.olomouc-tourism.cz

6. KROMĚŘÍŽ

Mesto uprostred záhrad, ktoré sú vysadené vzácnymi rastlinami z celého sveta tak, aby na pozadí ihličnanov kvitli po celý rok. Kroméřížsky zámok slúžil ako letná rezidencia olomouckých biskupov. Je známy aj obrazárňou, v ktorej sa nachádza jeden z najdrahších obrazov v Českej republike – veľkorozmerné plátno Apollo trestá Marsya od Tiziana. Visia tu aj obrazy Jana Brueghela st, Anthonnisa van Dycka či Lucasa Cranacha st. Priľahlá záhrada je upravená ako anglický park. Ranobaroková kvetinová záhrada zo 17. storočia sa pôvodne nachádzala za mestskými hradbami.
www.mesto-kromeriz.cz

7. BRNO – VILA TUGENDHAT

Vilu Tugendhat na Černopoľnej ulici č. 45 navrhol slávny architekt Ludwig Mies van der Rohe v roku 1928. Už o dva roky sa do neho rodina Tugendhadovcov sťahovala, aby o osem rokov ušla pred nacistami. Vila stála vo svojej dobe toľko, ako tridsať bežných rodinných domov. Svetoznámy architekt pri originálnom priestorovom riešení interiéru pracoval s veľkými plochami, strohosťou, obrovskými presklenými priestormi, ktoré sa dajú zasunúť do podlahy, takže nádherná záhrada bola akoby súčasťou interiéru. Neprehliadnuteľná je päťmetrová ónyxová stena a polkruhová stena z makassarského ebenu. Z vily je nádherný výhľad na gotický Chrám Petra a Pavla v centre Brna, ktoré je druhým najväčším mestom Českej republiky.
www.tugendhat-villa.czwww.ticbrno.cz

8. LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL

Neogotický zámok v Lednici a barokový zámok Valtice (rodové sídla Liechtensteinovcov) ohraničujú areál plný prekvapení. Park má rozlohu 180 km2 a nachádzajú sa v ňom romantické stavby a zákutia, ktoré majú spríjemniť prechádzky. Uprostred lesa sa týči víťazný oblúk, neďaleko je antický letohrádok alebo turecký minaret s krásnou vyhliadkou. Valticko je srdcom moravskej vinohradníckej oblasti s množstvom vínnych pivničiek.
www.jizni-morava.cz

9. TŘEBÍČ

Třebíčske židovské geto s vyše 120 domami, dvoma synagógami a starobylým cintorínom je prvou samostatnou pamiatkou mimo územia Izraela, ktorá bola zapísaná do zoznamu UNESCO. Kresťanská Bazilika sv. Prokopa v románsko-gotickom slohu stojí iba niekoľko krokov od brán geta. Bohato zdobený románsky portál, drevený základ klenby v krypte a fresky v kaplnke sú skvostné ukážky práce umelcov na najstaršej stavbe v Třebíči.
www.trebic.cz

10. TELČ

Najkrajšie námestie v Českej republike, možno aj v Európe, upravovali v polovici 16. storočia talianski majstri. Odrazila sa tu inšpirácia florentskými a benátskymi renesančnými palácmi. Na renesančnom zámku sa nakrúcala časť rozprávky Pyšná princezná. Úvod, v ktorom kráľ Miloslav trhá čerešne, sa odohráva práve v tejto záhrade. Pôvodne stredoveký hrad bol prestavaný na modernú zámockú rezidenciu v polovici 16. storočia. Bohatstvo, ktoré mesto investovalo aj do výstavby, získalo z predaja soli a piva, na ktoré malo monopol vďaka tzv. míľovému právu.
www.telc-etc.cz/telcwww.zamek-telc.cz

11. HOLAŠOVICE

Dedinka Holašovice sa nachádza 14,5 km západne od Českých Budějovíc, na úpätí Skalky v nadmorskej výške 494 m. Okolo rybníka, uprostred obdĺžnikového námestia, sa zachoval komplex pôvodných sedliackych usadlostí. Ich osobitý architektonický sloh s charakteris­tickými obradnými stenami, klenutými vjazdmi a bohato zdobenými štítmi nazvali sedliacky barok. Vidiecki stavitelia sa v polovici 19. storočia inšpirovali architektúrou barokových chrámov. Dedinka je však odrazom omnoho staršej stredovekej tradície. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1263.
www.holasovice.cz

12. ČESKÝ KRUMLOV

V južných Čechách v zákrutách rieky Vltavy leží mestečko, ktoré si zachovalo svoju starobylú tvár. Je spojené najmä s rodom Rožmberkov. Komplex českokrumlovského hradu a zámku je jedným z najstarších šľachtických sídel v Európe. Svetovým unikátom je zámocké divadlo, ktoré sa zachovalo aj s pôvodnými barokovými kostýmami, kulisami a javiskovou technikou. Neprehliadnite renesančnú radnicu, gotický kostol sv. Víta. V Egon Schiele Art Centrum je vždy unikátna výstava.
www.ckrumlov.info/…cz/index.xsp

debata chyba