Posvätné jazero Inkov láka turistov mystikou

Smerujeme k najväčšiemu jazeru Južnej Ameriky. Naše kroky vedú do výšky približne 3810 m nad morom. Ide o miesto, kde je tektonická depresia medzi Východnou a Západnou Kordiliery (stredné Andy). Práve tu, na rozhraní Peru a Bolívie (neďaleko, okolo 70-80 km sa nachádza hlavné mesto Bolívie - La Paz) sa rozprestiera jazero Titicaca.

13.06.2005 09:47
debata

Jazero sa nám vynára vo vysokohorskom hmlistom prostredí tŕstia a skál. Možno aj vďaka svojmu koloritu bolo pradávnym žriedlom námetov a mystických príbehov pôvodných obyvateľov Južnej Ameriky. A to aj vrátane jej najvyspelejšej kultúry – civilizácie záhadných Inkov. Odkaz minulosti je tu cítiť stále. Miestni ľudia doteraz využívajú plavidlá z tŕstia, z ktorého stavajú aj plávajúce ostrovy so svojimi obydliami.

Mocný Viracocha

Veľký Con Ticci Viracocha (boh stvoriteľ, hlavný boh Inkov a obyvateľov ich ríše) tu podľa báji stvoril božské Slnko, ktorému sa narodili dve deti Manco Capac a jeho sestra a žena Mama Occlo. Obaja sa odtiaľto vybrali založiť mesto Cuzco (v dnešnom Peru), ktoré sa stalo sídlom novovznikajúcej civilizácie Inkov. Inka bolo označenie vládcu tohto indiánskeho štátu. Manco Capac a Mama Occlo boli zakladateľmi štátu Inkov – ríše Synov slnka (od 13. stor. až do 16. stor.).

Inkovia nezanevreli na jazero svojho zrodu. V jazere a v jeho blízkosti sa nachádzajú ostrovy a miesta, ktoré po vzore svojho centrálneho mesta Cuzca zastavali kamennou architektúrou. Ide o významné, posvätné miesta ríše Inkov. Najznámejším indiánskym mestom je Tiahuanaco (Tíwanaco), ktoré sa nachádza na brehoch jazera. Nebolo však založené Inkmi, ale začali ho stávať dávnejšie, pred vznikom ich civilizácie. Je významným kultúrnym centrom už predinkskej kultúry, nazvanej rovnako ako posvätné mesto – tiahuanacká kultúra (3. – 11. stor.), ktorá sa vyformovala do dominantného štátu v oblasti. Okrem iných lokalít aj Tiahuanaco bolo považované za miesto, kde Viracocha stvoril Slnko. Aj na základoch dávnej tiahuanckej kultúry vznikla svetoznáma civilizácia Inkov.

Ostrovy Slnka a Mesiaca

Inkovia mali priam s mystickou posvätnosťou v úcte dva ostrovy v strede jazera. Prvý je ostrov Slnka. V predkolumbovskom období ho nazývali ostrovom Titicaca. V aymarčine, v miestnom jazyku pôvodných obyvateľov to znamená Titi – pumu a caca – skala, čo je vlastne Pumia skala alebo Pumí útes. Podľa iných bájí práve na tomto ostrove mocný Viracocha stvoril Slnko i Mesiac. Na základe tradície tejto báje sa odvodzuje súčasný názov – Ostrov Slnka. Veď Inkovia ho Slnku zasvätili.

Druhý ostrov Inkovia zasvätili práve Mesiacu. Ostrov Coati je menší ako pumý ostrov Slnka. Názov tohto ostrova v preklade z aymarčiny znie Ostrov, ktorý patrí Coati, teda Inkovej žene. Na ostrovoch sa nachádzajú zvyšky viacerých stavieb z inkského obdobia, či už chrámov alebo palácov.

Titicaca má rozlohu 8 100 km štvorcových. Teplota vody sa pohybuje v priemere okolo 13 stupňov Celzia. Z jazera vyteká rieka Desaguadero, ktorá ho spája s ďalším juhoamerickým jazerom Poopó (v Bolívii). Na jazere je rozšírená lodná doprava, preto sa nemôžeme čudovať, že mu ako centrum dominuje hlavný prístav – mesto Puno v Peru. Inak pri jazere Titicaca sa nachádzali a nachádzajú (vo zvyškoch) ďalšie inské stavby, či už paláce a chrámy. V Sillustani postavili impozantné hrobky, spoločensky vyššie postavených osôb, známych pod názvom chullpas. Vždy keď sa pri jazere nachádzate, nevnímate súčasnosť. Máte pocit, že ste sa “ponorili“ viac ako 500 rokov do minulosti, keď miestni obyvatelia ani nechyrovali, že ostrovy v stredoamerickom Karibiku obsadzujú Španieli.

debata chyba