Šero, zákaz či poplatky - turistické atrakcie majú voči miliónom fotiek rôzne stratégie

Kedysi sa fotky z ciest zvečňovali na film, vyvolávali v tmavých komorách a ukladali do fotoalbumov, ktoré si prezerali okrem najbližšej rodiny nanajvýš kamaráti a susedia. Dnes si váš záber z dovolenky, zavesený na internet, môžu pozrieť milióny ľudí po celom svete a nechať sa inšpirovať.

22.02.2020 07:00
debata (1)

„Globalizácia spomienok“ spolu s čoraz väčšou dostupnosťou cestovania sa však stala kameňom úrazu mnohých destinácií, ktoré za posledné roky čelia nevídaným vlnám turistov. Píše o tom aj Cnn.com.

Niet divu, že mnohé atrakcie, ktoré ukazujú prstom na Instagram a vinia ho za množstvá valiacich sa turistov, ktorí často nemajú najlepšie móresy, zaviedli zákaz fotenia. Veria, že tak znížia počet návštevníkov, ktorí navštevujú tieto miesta iba za účelom fotografovania.

Úplný zákaz fotografovania platí napríklad v slávnej Sixtínskej kaplnke, no napriek tabuľkám a strážnikom, ktorí upozorňujú turistov s mobilmi v rukách vo viacerých jazykoch, sa zábery Michelangelových malieb pravidelne objavujú na sociálnych sieťach. Jednotlivci, ktorí porušujú pravidlá aj autorské práva, sa jednoducho v dave ľahko skryjú.

Kostol v stredočeskom Sedleci, ktorý je svetoznámy svojou kostnicou plnou lebiek a hnátov, z ktorých sú vyrobené lustre aj ďalšia výzdoba, pristúpil k zákazu fotografovania po nepríjemných skúsenostiach. Turisti si tu namiesto pietneho prejavu, aký si toto miesto zaslúži, zhotovovali posmešné fotografie lebiek s klobúkmi a slnečnými okuliarami, čím zneucťovali ostatky ľudí.

Ohrozené sa „necítia“ len kostry, ale aj gejše na japonskom Kjóte, kde pre ich doslovné naháňanie turistami platí zákaz fotenia. A niekedy treba chrániť aj samotných „modelov“, ktorí sa necítia ohrození ani v toxickom sibírskom jazere plnom odpadov – stačí, že selfie v tyrkysovej vode bude vyzerať ako z „Karibiku“.

K zákazu fotenia pristupujú aj viaceré hotely, ktoré obľubujú aj celebrity. Slávni tak oceňujú, že sa pravdepodobne neocitnú na sociálnej sieti zachytení pri fúkaní nosa či vychutnávajúc si rannú šálku kávy. Aj ďalšie známe reštaurácie, ktoré často navštevujú prominentní hostia, sa rozhodli zaviesť „aniinstagramové“ opatrenia ako napríklad prítmie či intímne oddelené boxy so stolmi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#НовосибирскиеМальдивы: пользователи Instagram нашли новое место для ярких фотографий. Это озеро под Новосибирском с бирюзовой водой, напоминающее райские острова. На самом деле водоем является золоотвалом, куда сливает отходы местная ТЭЦ. В Сети разошлись слухи о повышенном радиационном фоне возле озера. Специалисты слухи опровергли, но все же посоветовали людям гулять в другом месте.

Príspevok, ktorý zdieľa РИА Новости (@ria_novosti),

Iné atrakcie si zo záujmu turistov o fotky spravili celkom výnosný biznis. Napríklad Casa Azul, dom umelkyne Fridy Kahlo v Mexico City, účtuje za fotenie malý poplatok, ktorý zaplatia takmer všetci. Získané prostriedky sa využijú na údržbu múzea.

Medzi kvantom fotiek a úplným zákazom existuje aj zlatá stredná cesta. Napríklad Van Goghovo múzeum v Amsterdame nezakázalo zhotovovanie fotiek úplne, ale fotenie nie je ani povolené úplne všade. V priestore sú určené miesta, kde sa návštevníci môžu fotografovať bez toho, aby obťažovali iných.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alice Luna (@aliskiwi),

Niektoré cestovné kancelárie dokonca prišli s novinkou – zájazdmi, počas ktorých sú účastníci kompletne „odpojení“ od technológií. Funguje to tak, že na začiatku cesty odovzdajú svoje mobilné telefóny a len si užívajú relax a zážitky si ukladajú iba do svojej hlavy a spomienok. Alebo fotia na „starodávne“ fotografické aparáty.

Obmedzený počet snímkov v prístroji núti cestovateľov viac sa dívať dookola a poriadne zvažovať, ktorý pohľad stojí za záber, nie len bezhlavo stláčať spúšť mobilu, do pamäte ukladať stovky podobných obrázkov a potom celé hodiny vyberať ten najlepší, pri čom uniknú ďalšie zaujímavé scény.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #Instagram #turistická atrakcia