Vystrčte konečne nos z domu: Národné parky ponúkajú exotické virtuálne túry

Karanténa či len odporúčanie nevychádzať v týchto pohnutých časoch z domu mnohých ľudí po celom svete izoluje medzi štyrmi stenami, bez možnosti aktívne tráviť čas vonku.

28.03.2020 07:00
debata

Po takmer 500 múzeách a galériách, ktoré vďaka iniciatíve Google Arts & Culture ponúkli možnosť prejsť sa ich sieňami za pomoci počítača a internetu, prišli s podobnou ponukou aj niektoré národné parky, informuje Travelandleisu­re.com.

Čo najdôslednejšia izolácia pomôže spomaliť šírenie koronavírusu, a tak sa zatvorili všetky „menej dôležité“ inštitúcie, ba neodporúča sa chodiť ani na obľúbené turistické miesta, lebo sa na nich vždy stretnú veľké skupiny.

Po práci z domu pomôže zrelaxovať dobrý film či seriál a po x-tej časti zasa dobre padne prechádzka čistou, krásnou prírodou.

Google Arts & Culture sa tentoraz spojila s viacerými národnými parkmi, aby si ľudia mohli vychutnať krásy vonkajšieho sveta a pritom bezpečne sedieť na gauči.

Každý z nich je niečim výnimočný a každý ponúka čosi osobité – od púští až po zasnežené hory. Z ponuky si vyberie každý, aktuálny zoznam by sa v budúcnosti mohol ešte rozšíriť.

Národný park Hawai'i Volcanoes

Jeden z najpopulárnejších národných parkov na Havaji je teraz úplne prístupný online. Virtuálna prehliadka umožní preskúmať tunel Nahuku Lava Tube, ktorý vytvorila tečúca láva a počas erupcie slúži ako kanál, kadiaľ vyteká vriaca masa.

Prehliadka vám tiež umožní vychutnať si nádherný výhľad zo sopečných pobrežných útesov, „preletieť“ nad aktívnou sopkou a všimnúť si pozostatky erupcie z roku 1959.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Lava flows add layer upon layer which produce a barren volcanic landscape that is served as a fountain for life.

Príspevok, ktorý zdieľa Hawaii Volcanoes National Park (@hawaiivolcanoes),

Národný park Kenai Fjords

Tento park, ktorý sa rozkladá v pohorí Kenai Mountains, pri pobreží Aljašského zálivu aj vo vnútrozemí, sa môže pochváliť najväčším ľadovcom ležiacim čisto len na území USA, aj ďalšou viac ako tridsiatkou ľadovcov.

Ako aj prezrádza samotný názov parku, možno tu virtuálne obdivovať nádherné dielo prírody – fjordy, ktoré vytvorili ľadovce.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lee Scott (@lightsourcehanapepe),

Národný park Dry Tortugas

Tento pomerne ťažko dostupný park sa nachádza asi 100 kilometrov od floridského Key West.

Vďaka virtuálnej prehliadke nemusíte riešiť, či si rezervovať hydroplán alebo loď, bez námahy si prezriete pevnosť Fort Jefferson z obdobia občianskej vojny, zaplávate popri treťom najväčšom koralovom útese na svete a dokonca sa ponoríte do útrob vraku lode, ktorá stroskotala v roku 1907.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa South Beach Helicopters® (SBH) (@southbeachhelicopters),

Národný park Carlsbad Caverns

Tento populárny park sa nachádza v púšti Chihuahuan v južnom Novom Mexiku a má nie menej ako 100 jaskýň, ktoré môžete bezpečne preskúmať.

Dych vyrážajú aj skalné útvary a tisíce netopierov, ktoré obývajú skalné priestory. Pôsobivá simulácia dokonca umožní zažiť bežný deň „lietajúcej myši“.

Národný park Bryce Canyon

Fascinujúce červené a oranžové hory a kamemnné stĺpy sú pre tento utažský park charakteristické.

Virtuálna prehliadka umožní vychutnať si hviezdnaté nebo s certifikátom Tmavej oblohy aj „jazdu“ na koni, pri ktorej sa otvárajú stále nové a nové panorámy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Bryce Canyon, USA - Probably my favorite place in the country tbh #photo #photography #naturephotography #nature #brycecanyon #canyon

Príspevok, ktorý zdieľa Lubna's Photography (@lflphotos),

Hellogiggles.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #národné parky #virtuálna prehliadka #koronavírus #karanténa