Šesť krajín, ktoré už v júni otvoria náruč zahraničným turistom

Napriek tomu, že sme nad pandémiou ešte nevyhrali, mnohé obľúbené destinácie, najmä krajiny najviac závislé od cestovného ruchu, sa chystajú privítať v lete turistov, aj keď v obmedzenom režime.

02.06.2020 07:00
leto, letná dovolenka, cestovanie, pláž, slnko,... Foto:
Letná dovolenka bude v obmedzenom režime. Ilustračné foto.
debata

Pred niekoľkými dňami Európska komisia oznámila plán na záchranu cestovného ruchu s cieľom pomôcť tomuto ťažko skúšanému odvetviu, pripomína Insider. Plán zahŕňa otvorenie hraníc a zavedenie zdravotných opatrení a testovania.

Cyprus

Ostrovná krajina plánuje otvoriť svoje hranice 9. júna – ale iba návštevníkom z „bezpečných“ krajín, ktoré majú podobne nízku mieru infekcie.

Na tomto zozname je Slovensko, Rakúsko, Maďarsko, Grécko, Malta, Bulharsko, Nórsko, Fínsko, Slovinsko, Dánsko, Nemecko a Litva, Česko, Poľsko, Švajčiarsko, Chorvátsko či Estónsko.

Cyprus prišiel tiež s novinkou – preplatí ubytovanie, stravu a lieky každému turistovi, ktorý sa pri návšteve ostrova dostane nakazí Covid-19.

Grécko

Helénska republika prežila koronakrízu doposiaľ bez väčšej ujmy a dúfa, že zahraničných návštevníkov privíta od polovice júna.

Cestovné obmedzenia zrušili v krajine ešte v polovici mája a hotely mali naplánované znovu otvorenie na 1. júna. Prví turisti by potom mohli pricestovať od polovice júna.

Gréci budú prichádzajúcich testovať priamo po prílete a v hoteloch a reštauráciách im budú kontrolne merať teplotu.

Taliansko

Krajina na Apeninskom polostrove, ktorá si za posledné mesiace vytrpela skutočne veľa, oznámila, že medzinárodné cesty povolí od 3. júna.

Tento dátum bude tiež znamenať koniec požadovanej 14-dennej karantény po príchode do krajiny.

Sicília sa usiluje prilákať turistov aj štedrým bonusom – návštevníkom zaplatí polovicu letových nákladov a tretinu hotelových výdavkov.

Španielsko

Španielsky minister dopravy José Luis Ábalos dúfa, že turisti budú môcť navštíviť krajinu od konca júna.

Portugalsko

Najzápadnejšia pevninská krajina Európy sa stala jednou z prvých, ktoré opäť začali vítať zahraničných návštevníkov. Turisti sem prichádzajú najmä z Európy, keďže do 15. júna platí zákaz letov z krajín mimo EÚ.

Podľa portugalského ministra zahraničných vecí Santosa Silvu sa budú zdravotné kontroly vykonávať priamo na letiskách.

Island

Island sa chce otvoriť zahraničným turistom od 15. júna a prichádzajúcich plánuje testovať na koronavírus pri prílete do krajiny. Tým umožní cestujúcim, ktorých test bude negatívny, obísť karanténu. Každý, kto bude mať pozitívne testy, sa bude musieť izolovať 14 dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letná dovolenka #letná sezóna #koronavírus #Covid-19