Chystáte sa na výlet a chcete ostať zdraví? Týchto 7 vecí si odpustite, varujú lekári

Vďaka ústupu ochorenia Covid-19 sa množstvo ľudí čoraz viac navracia k bežnému životu a so zmierňovaním opatrení sa približuje bývalému normálu. Opatrnosť je však stále na mieste, varujú odborníci. Tu je sedem vecí, ktorých by sme sa mali vonku stále vyvarovať.

03.06.2020 07:00
debata (3)

Nedeľte sa o jedlo s priateľmi

Aj keď sa reštaurácie už otvárajú, posedenie za stolom v spoločnosti maximálne jedného priateľa sa nezdá také lákavé, ani bezpečné ako piknik pod holým nebom uprostred lúky.

Určite sa však vyhnite zdieľaniu riadu či spoločným ochutnávkam rovnakého jedla, varuje Best Life Online. Nech si každý prinesie vlastný kôš, recepty sa dajú vymeniť aj online.

Nedotýkajte sa holými rukami zábradlí a kľučiek

Ešte pred časom bolo všade vídať ľudí s gumovými rukavicami, dnes tento trend upadá, ale aspoň sú všade k dispozícii dezinfekčné prostriedky.

Vírus však dokáže prežiť na rôznych povrchoch aj niekoľko hodín, preto sa vyvarujte chytaniu najmä tých miest, ktoré pred vami držali stovky cudzích rúk.

Neplávajte vo verejných bazénoch

Malé vodné nádrže, okolo ktorých sa zdržuje pomerne veľa rekreantov bez stabilného odstupu, sú potenciálnym ohniskom šírenia vírusu. Bezpečnejšou alternatívou sú väčšie jazerá, kde je možné na brehu aj vo vode zachovať bezpečnú vzdialenosť.

Vonku nepoužívajte mobil

Rukou z kľučky prenesiete vírus na svoj mobilný telefón, a ten si priložíte priamo k tvári, odkiaľ je to už len na skok k slizniciam.

Nenastupujte do preplnených priestorov

Ak sa za otvorenými dverami výťahu, autobusu či vlaku zjaví kôpka cestujúcich, radšej počkajte na ďalší spoj. Vírusu sa najjednoduchšie šíri z prenášača na novú obeť v malom, uzavretom, nevetranom priestore.

Nehrajte kontaktné športy

V tomto čase sú najideálnejšie individuálne športy, alebo aspoň také, pri ktorých vás so súperom delí ihrisko. Nie po každej prihrávke, ale po konci hry si treba určite poriadne umyť ruky.

Nenechajte deti hrať sa na preplnených ihriskách

Väčšina detí sa už dávno nevedela dočkať, kedy bude môcť vyraziť na šmýkačky, preliezačky a hojdačky. Ak je však na ihrisku priveľa detí a rodičov naraz, môže predstavovať riziko. Samozrejme, po hre netreba zabudnúť na hygienu.

Lepšou alternatívou na šantenie je aj tak pobyt v prírode, bicyklovanie či jazda na kolieskových korčuliach.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19