Bosorky v kaplnke, duch strašil baletky. Košice sú plné tajomstiev a mystiky

Čo sa na Slovensku oplatí vidieť? Sú tu ešte miesta, ktoré pôsobia tajomne? Kam sa za nimi vybrať, si v Pravde prečítate každý štvrtok.

02.07.2020 12:00
Košice, Dóm sv. Alžbety Foto: ,
Dóm sv. Alžbety má množstvo legiend a zaujímavostí.
debata (1)

Bosorky, záhadná vlhká tráva či duchovia sú súčasťou tajomných Košíc. Bežní turisti z nich poznajú najmä najvýchodnejšiu katedrálu či ďalšie pamiatky a mesto je známe aj hutníckou fabrikou, hokejom a maratónom mieru.

V susedstve Dómu svätej Alžbety sa nachádza Kaplnka svätého Michala, ktorú si podľa povesti obľúbili bosorky.

„Okolo kaplnky sú diery napravo aj naľavo, pretože bosorky potrebovali elixír do svojich nápojov v podobe prášku z kaplnky. Dierky vo výške pása môžu ľudia vidieť, keď vchádzajú dovnútra pamiatky,“ uvádza známy košický sprievodca a spisovateľ Milan Kolcun.

S kaplnkou sa viaže aj ďalšie tajomstvo, pretože v jej blízkosti je kúsok zeme, ktorá je stále vlhká. Podľa legendy sa v okolí nachádzal v minulosti cintorín, na ktorom ľudia naplakali toľko sĺz, že nikdy nevyschnú.

Urbanova veža je momentálne ukrytá pod lešením, no hovorí sa, že v jednom z jej okienok možno vidieť v noci zvonára. Počas veľkého požiaru vraj zvonár Urban vybehol na vežu a zvonením upozorňoval ľudí. Neprestal zvoniť, ani keď oheň zachvátil vežu zvonice a on v nej zhorel.

„Vraj sa odvtedy o polnoci hore v okne objavuje jeho silueta a na pamiatku veľkého požiaru Košíc naberá celý Dóm sv. Alžbety žltkastú farbu,“ prezrádza Kolcun.

Diery na kaplnke sv. Michala vraj vyhĺbili... Foto: Robo Hakl, Pravda
Košice Diery na kaplnke sv. Michala vraj vyhĺbili bosorky.

Pred vežou sa nachádza pôvodný zvon Urban. Podľa legendy pri jeho výrobe v roku 1557 zvonovina kypela a vylievala sa z formy, a to viackrát. „Až si napokon niekto spomenul, že sa tak deje preto, lebo je v nej primiešaná krv zvonára Urbana,“ dodáva turistický sprievodca.

Podľa jeho slov sa všetci, ktorí boli v blízkosti, pomodlili za dušu zvonára a materiál na výrobu zvonu prestal kypieť a konečne mohol byť odliaty. V samotnej veži je funkčná kópia, ktorú zhotovili vo vtedajších Východoslovenských železiarňach v roku 1996 a darovali mestu.

Výroba zvona bola náročná. Vo zvonovine mala... Foto: Robo Hakl, Pravda
Košice, zvon Výroba zvona bola náročná. Vo zvonovine mala byť Urbanova krv.

Škaredá žena s pohárom v ruke ako chrlič vody

Dóm svätej Alžbety má tiež množstvo tajomstiev. Jednou z legiend je, že pri výstavbe v ňom zabudovali dutý kameň a ak sa vytiahne, celá katedrála sa zrúti.

„Dôvodom malo byť, že sa stavbári takto poistili, ak by nedostali za prácu zaplatené. Určite to nie je pravda. Tento mýtus vznikol skôr tak, že v minulosti pri výstavbách chrámov niektoré spadli, pretože stavitelia chceli postaviť čo najvyššiu vežu,“ ozrejmuje sprievodca.

Tajomne pôsobia aj chrliče dažďovej vody, ktoré mali vyzerať čo najhoršie a podobať sa diablovi. Mali podobu príšer s kopytami či krídlami netopiera. Ľudia verili tomu, že ak uvidí naozajstný diabol svoju podobu, stratí moc.

„Prekvapením je preto jeden z chrličov. Má podobu ženy, ktorá drží v ruke pohár, pravdepodobne s alkoholom. Podľa legendy to mala byť manželka staviteľa katedrály. Ľudia mali vidieť, akú má škaredú ženu, ktorá navyše veľa pije. Ale ako alkoholička to dosiahla dosť vysoko, pretože je vo výške 24 metrov,“ vtipkuje Kolcun, ktorý nielen sprevádza turistov, ale pravidelne mesačne pripravuje potulky pre Košičanov. O dóme ich pripravil už viacero, pričom ešte tematicky nevyčerpal všetky zaujímavosti.

V dome, kde je na fasáde škaredá žena, by mal... Foto: Robo Hakl, Pravda
Košice, V dome, kde je na fasáde škaredá žena, by mal každý oškaredieť.

„Okrem známeho faktu, že je najvýchodnejšou katedrálou, je rozlohou najväčšia na Slovensku a nachádza sa v nej aj technická kuriozita. Je ňou jediné točité schodisko v Európe a muselo byť nesmierne náročné postaviť schody tak, aby sa na každom poschodí presne stretávali,“ poznamenáva Kolcun.

Žobrák sa mal vysmievať bohatým mešťanostom

Kroky a čudné tiene sa údajne ešte aj v minulom storočí objavovali dvom umelkyniam, ktoré pôsobili v Štátnom divadle. Dom na rohu Hlavnej a Františkánskej ulice, kde je v súčasnosti známe kníhkupectvo, patril v minulosti tejto kultúrnej inštitúcii.

„Dve baletky, ktoré tu bývali, raz dostali ako darček bábiku. Odvtedy sa diali podivné veci. V dome vraj bolo počuť kroky, zjavovali sa podivné tiene. Traduje sa, že to mala na svedomí spomínaná bábika,“ pridáva ďalšiu tajomnú príhodu Kolcun.

No mohlo to spôsobiť aj to, že údajne v blízkosti pochovávali obete morovej epidémie a všade, kde bola niekedy prítomná smrť, je zlá energia.

Iba na skok od tejto budovy je dom, na ktorého štíte sa nachádza socha žobráka. Legenda podľa Kolcuna vraví, že dom dal tento človek postaviť za vyžobrané peniaze. Do výstavby mal investovať celý nažobraný majetok. A aby nahneval bohatých mestských pánov, na vrch umiestnil svoju vlastnú sochu a vysmial tak miestnu honoráciu.

„Ide ale skôr o sochu dobového kupca či obchodníka, o čom môže svedčiť kupecká kapsa na jeho pravom boku,“ vyvracia legendu Kolcun.

Socha žobráka. Alebo obchodníka? Foto: Robo Hakl, Pravda
Košice Socha žobráka. Alebo obchodníka?

Blízko centra, pri Mlynskom náhone na Štefánikovej ulici, tiekol Hornád, v súčasnosti je tam štvorprúdová komunikácia. A tak pri pohľade na jeden z domov prekvapí na fasáde zohavená žena so žabami.

„Vraj to bola mlynárova dcéra. Bola taká krásna, že ju všetci chceli, lenže ona bola zamilovaná do jediného, ktorý ju nechcel. Z nešťastnej lásky skočila do mlynského náhonu,“ hovorí Kolcun.

V Hornáde však mal žiť vodník, ktorý si ju našiel, a preto jej telo ľudia hľadali márne. „Možno, že je to bosorka, ktorú ľudia utopili, lebo im veštila to, čo im nehralo do kariet. Iná verzia je, že kto do domu vojde, tak oškaredie,“ spomína turistický sprievodca.

Lokomotíva Katka už „bafká“ 136 rokov

Turistický sprievodca láka aj na mnohé prvenstvá a zaujímavosti, ktorými sú Košice známe aj neznáme. Najznámejším faktom je najstaršia erbová listina v Európe, ktorá bola udelená Košiciam.

„Málokto vie, že prvé filmové predstavenie na Slovensku bolo práve v Košiciach, a to len ani nie po roku od prvej platenej projekcie bratov Lumierovcov v Paríži. Máme tu aj najstaršiu a ešte funkčnú parnú lokomotívu Katku, ktorá funguje od roku 1884 a v súčasnosti rozváža návštevníkov Detskej železnice. Nehovoriac už o najstaršom maratóne v Európe. Ale aj Košický zlatý poklad, ktorý patrí medzi najväčšie a najznámejšie zbierky zlatých mincí v Európe,“ vyratúva Kolcun množstvo zaujímavostí, ktoré sú späté s Košicami.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  1. Zoologická záhrada – Viacero druhov chová ako jediná na Slovensku, napríklad tulene obyčajné, tučniaky jednopáse, ale aj wapiti sibírske. V roku 2002 sa v nej narodili medvedie pätorčatá, zapísané do svetovej Guinnessovej knihy rekordov.
  2. Vyhliadková veža Hradová – Z veže je široký výhľad do Košickej kotliny, Hornádskej doliny a na mesto Košice. Vysoká je 21,51 metra a postavená bola v roku 1987. Nachádza sa v blízkosti zrúcaniny Košického hradu.
  3. Nižná Myšľa – Nachádza sa tam jedno z najbohatších archeologických nálezísk na Slovensku zaznamenávajúce praveké osídlenie. Našli tu približne 2 300 nádob a zhruba 5 000 bronzových, kostených a kamenných predmetov rozličného významu.
  4. Slanec – Z hradu sa zachovala jedna trojpodlažná veža a niekoľko stien, architektonicky vyniká okenný gotický lomený oblúk. Charakteristickou hradnou siluetou je veža Nebojsa, od ktorej je pekný pohľad na okolitú krajinu.
  5. Vyšný Klátov – V miestnom múzeu je vystavený meteorit, ktorého pád zaznamenali 28. februára 2010. Prvé jeho fragmenty sa podarilo nájsť v katastrálnom území obce.

Dovolenka na Slovensku – tipy na celé prázdniny

  • Pondelok: Svetové Slovensko
  • Utorok: Slovenské moria
  • Streda: Túra a výlet
  • Štvrtok: Tajomné a neznáme
  • Piatok: Historické hotely

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #dovolenka na Slovensku #tajomné a neznáme