Kedysi privát chudobného študenta Hviezdoslava, dnes štýlový boutique hotel

Útulné, luxusné, atraktívne. Ktoré historické hotely v našej krajine stoja za návštevu? Tipy Pravdy si môžete prečítať každý piatok.

10.07.2020 12:00
Boutique hotel Hviezdoslav Foto:
Boutique hotel Hviezdoslav
debata

Prvý boutique hotel vo Vysokých Tatrách sa nachádza medzi Spišskou Belou a Veľkou Lomnicou, na križovatke troch národných parkov – Tatranského, Pieninského a Slovenského raja.

Je zasadený do historického centra starobylého kráľovského mesta Kežmarok a obklopujú ho pamiatky ako Kežmarský hrad či gotická bazilika minor, ktoré dodávajú miestu magickú atmosféru.

Čo je malé, to je milé, hovorí sa, a o boutique hoteloch to platí dvojnásobne. Toto francúzske slovo znamená v preklade malý obchod, no spája sa aj s ubytovaním.

Boutique je špeciálna kategória dizajnových hotelov, ktoré mávajú menej izieb ako klasické hotely, no o to sú honosnejšie. A nemusia byť vôbec drahšie.

Miestnosti sú umelecky a tematicky zariadené a luxusne vybavené. Často sídlia v historických budovách.

Štyri príbehy

Štvorhviezdičkový Boutique hotel Hviezdoslav v kežmarskej mestskej pamiatkovej rezervácii sa rozkladá v štyroch budovách zo 17. storočia zapísaných v Ústrednom registri pamiatkovo chránených objektov SR.

Všetky zrekonštruovali do pôvodnej renesančnej podoby na gotických základoch a každá z nich má svoj jedinečný príbeh.

Terasa hotela Foto: Boutique hotel Hviezdoslav
Boutique hotel Hviezdoslav Terasa hotela

Dom číslo 43 patril v 18. a 19. storočí kežmarskému streleckému spolku, ktorý bol na Spiši jedným z najaktívnejších a najlepších. K tomuto domu patrila aj stará pekáreň.

V dome číslo 45 si medovnikár Carl Heyde, ktorý vlastnil aj susedný dom číslo 49, zriadil výrobňu medovníkov a sviec z včelieho vosku aj obchod.

Jeho potomkovia, ktorí rozvíjali medovnikárstvo, tu žili až do roku 1945, keď odišli do zahraničia a ich dom sa dostal do vlastníctva mesta Kežmarku.

Pred piatimi rokmi pricestovala jedna z pernikárových vnučiek a chcela po dlhom čase navštíviť aj svoj rodný dom. „Povodila som ju po hoteli a ona zamierila do izby, kde kedysi bývala so svojou sestrou,“ spomína na emotívny návrat Heydeho vnučky riaditeľka hotela Sylvia Holopová.

„Veľmi sa rozplakala, pretože odkedy ich deportovali do Nemecka, v dome nebola,“ hovorí. O nejaký čas zorganizovala Heydeho vnučka v hoteli stretnutie širokej rodiny z viacerých štátov, ktorá sa po rokoch zišla tam, kde má korene.

Priečelie Foto: Ondrej Bobek
Boutique hotel Hviezdoslav Priečelie

V dome číslo 47 žil legendárny kežmarský richtár a diplomat Jakub Kray, účastník stavovského povstania Františka II. Rákociho proti Habsburgovcom, ktoré sa skončilo porážkou. V tomto dome sa narodil aj jeho vnuk Pavol Kray, úspešný poľný maršal cisárskej armády.

Treťou osobnosťou rodu je Pavol Kray ml., syn richtára a kartograf, ktorý vyhotovil najstaršiu mapu Spiša s originálnymi slovensko-nemecko-maďarskými názvami. Mapu neskôr prevzal do svojej knihy Matej Bel.

Od roku 1640 žil v dome číslo 49 kožušník, neskôr ho predal medovnikárovi, ktorý prikúpil aj vedľajšiu budovu číslo 45.

Pocta Hviezdoslavovi

V 19. storočí dom číslo 49 obývala rodina váženého mešťanostu. V tom čase tu býval na priváte aj mladý Pavol Országh Hviezdoslav, ktorý študoval na slávnom kežmarskom lýceu. Vtedy, ako 19-ročný, zároveň vydal svoju prvú zbierku poézie Básnické prviesenky Jozefa Zbranského.

V roku 1911 odkúpil dom číslo 49 gombikár, ktorý si v ňom otvoril galantériu a dielňu. Budova získala klasicistický štýl so zachovanými renesančnými detailmi.

Salónik Foto: Boutique hotel Hviezdoslav
Boutique hotel Hviezdoslav Salónik

Od roku 1970 sa v dome číslo 49 striedali obyvatelia, až ho odkúpili dnešní majitelia. „Najprv to malo byť sídlo firmy, ale pre históriu a samotný fakt, že v tomto dome žil bard slovenskej literatúry Hviezdoslav, sme sa ho rozhodli zrekonštruovať a vytvoriť malý historický hotel s odkazom na tohto spisovateľa,“ spomína riaditeľka. Svoje brány otvoril hotel v roku 2011 a pri výbere názvu nebolo treba dlho váhať.

O tri roky zrekonštruovali a otvorili aj ďalšie tri budovy, a tak vznikol komplex štyroch domov, ktoré spolu vytvorili elegantný Boutique hotel Hviezdoslav. Jeho komfort si užilo mnoho prominentných hostí z radov domácich aj zahraničných umelcov, aj prezidenti či členovia vlád.

Komfort, história aj poézia

Malý hotel s veľkým srdcom, ako sám seba nazýva, ponúka komornú rodinnú atmosféru a vysoký štandard ubytovania v 38 elegantných izbách a apartmánoch.

Zariadený je v sympatických teplých farbách, dôraz kladie na históriu, literatúru a umenie, ktoré patria k starobylému Kežmarku rovnako ako k tomuto objektu. Vďaka podpore umenia, kvalite služieb a srdečnej atmosfére získal množstvo medzinárodných ocenení.

Môže sa pochváliť štýlovým zázemím pre obchodné rokovania, konferencie či firemné podujatia, ale aj rodinné oslavy a spoločenské akcie. Reštaurácia, príznačne nazvaná Poézia, má širokú ponuku regionálnych jedál.

Wellness Foto: Boutique hotel Hviezdoslav
Boutique hotel Hviezdoslav Wellness

„Špecialitou šéfkuchára sú kačacie prsia s marinovanou hruškou, tlačenými zemiakmi s bryndzou a s lahodnou slivkovou redukciou,“ láka riaditeľka na menu.

Literárna kaviareň s bohatou knižnicou a s portrétmi Hviezdoslava a ostatných slovenských spisovateľov, ktorí na tamojšom lýceu študovali, ponúka príjemné posedenie pri šálke a bar Múza zasa dodá inšpiráciu. Hostia môžu relaxovať vo vlastnom wellness centre a v lete si posedieť v átriu na terase.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/ Múzeum meštianskej bytovej kultúry, Kežmarok – ojedinelá výstava umelecko-remeselných exponátov z obdobia od 17. do 19. storočia.
  • 2/ Kežmarský hrad – jediný komplexne zachovaný hradný areál na Spiši.
  • 3/ Galéria v kaštieli Strážky, Spišská Belá – stále expozície približujú najmä dielo Ladislava Mednyánszkeho.
  • 4/ Thermal Park Vrbov – geotermálne kúpalisko má 10 vonkajších bazénov, štyri pre deti, voda obsahuje minerálne látky.
  • 5/ Botanická záhrada tatranskej prírody, Tatranská Lomnica – viac ako tri hektáre a 300 druhov rastlín v rôznom stupni ochrany.

Dovolenka na Slovensku – tipy na celé prázdniny

  • Pondelok: Svetové Slovensko
  • Utorok: Slovenské moria
  • Streda: Túra a výlet
  • Štvrtok: Tajomné a neznáme
  • Piatok: Historické hotely

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kežmarok #Pavol Országh Hviezdoslav #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #historické hotely