Maru z Liptova stráži aj legendárny zbojník

Pod hladinami ukrývajú kus histórie. Dovolenkárom núkajú rozmanité vyžitie. O slovenských moriach si môžete prečítať v Pravde každý utorok.

14.07.2020 12:00
debata (3)
Ikonické miesto. Z Kostola Panny Márie zostala... Foto: TASR, Branislav Račko
Liptovská Mara Ikonické miesto. Z Kostola Panny Márie zostala na pôvodnom mieste len zvonica.

Pri vzdutí zaplavuje plochu takmer 27 hektárov. Dlho jej patrilo prvé miesto čo do objemu vody, až pred dvadsiatimi rokmi ju predbehla Oravská priehrada.

Traduje sa legenda, že pod jej hladinou odpočíva Juraj Jánošík. Aj taká je Liptovská Mara.

Vodné dielo, ktoré v súčasnosti patrí medzi najpopulárnejšie dovolenkové destinácie na Slovensku, vybudovali v rokoch 1965 až 1975.

Pozostáva zo 44 metrov vysokej zemnej priehrady s hlinitým tesnením a vodnej elektrárne so štyrmi turbínami. Je súčasťou systému priehrad Vážskej kaskády.

"Predbežne sa vodná nádrž naplní pri zemnej hrádzi do výšky päť metrov nad úroveň terénu. Na dne jazera zostane zatopených 800 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Zásoby vody z materskej nádrže zabezpečia zavlažovanie vyše 100 000 hektárov úrodnej pôdy okolo dolného toku Váhu v okrese Trnava, kde sú klimatické podmienky pre poľnohospodárstvo značne priaznivejšie ako na Liptove,“ uvádza sa v archívnej tlačovej správe z roku 1975.

Hokejový šampión i bryndzové halušky

Ak pri výstavbe Domaše, o ktorej sme písali minulý týždeň, zaplavili sedem východoslovenských obcí, v prípade Liptovskej Mary to bolo takmer dvojnásobne viac.

Voda zrovnala so zemou – úplne či čiastočne – trinásť dedín: Čemice, Demčín, Liptovská Mara, Liptovská Sielnica, Nižné Dechtáre, Palúdza, Parížovce, Ráztoky, Sestrč, Sokolče, Vrbie, Vyšné Dechtáre a časť obce Liptovský Trnovec. Svoje domovy opustilo viac ako štyritisíc ľudí.

Viaceré z týchto obcí majú zaujímavé historické pozadie. V Čemiciach sa nachádzal malý kurucký cintorín, na ktorom pochovávali kurucov, čiže povstalcov z armády Františka Rákocziho II.

Jedným z týchto povstalcov bol najznámejší slovenský zbojník Juraj Jánošík a práve v Čemiciach mal nájsť miesto posledného odpočinku.

Historická fotografia. Výstavba nádrže sa... Foto: TASR, Jakub Kotian
Liptovská Mara, historická foto Historická fotografia. Výstavba nádrže sa začala v roku 1965.

V Sokolčiach sa narodil Stanislav Gvoth, ktorého poznajú hokejoví fanúšikovia pod menom Stan Mikita.

V roku 1961 sa stal prvým rodákom zo Slovenska, ktorý sa tešil zo zisku prestížneho Stanleyho pohára.

Ak ste niekedy cestovali po Liptove a zatúžili ste po oddychu a dobrom jedle, určite ste neminuli Salaš Dechtáre. Je pomenovaný po ďalšej zo zatopených dedín.

Práve Dechtáre majú byť miestom, ktoré spopularizovali slovenské národné jedlo – bryndzové halušky.

Vodná nádrž nesie názov Liptovská Mara po obci, ktorá sa rozprestierala na úpätí návršia Havránok. Dostavba priehrady zrovnala so zemou šesťdesiat domov tejto dediny.

Zachovala sa len veža gotického Kostola Panny Márie a pôvodne aj budova fary. Kostol okrem zvonice zbúrali a cenné architektonické prvky spolu s interiérom preniesli do Múzea liptovskej dediny v Pribyline, kde stojí kópia chrámu.

Liptáci sú pripravení na turistov

Z Liptovskej Mary je dnes rekreačné stredisko, ktoré do Liptova priláka desaťtisíce domácich i zahraničných turistov a to v každom ročnom období. Scenériu vodnej plochy dotvára zo severu Chočské pohorie, na severovýchode Západné Tatry a z juhu pohorie Nízkych Tatier.

Športovo-rekreačné stredisko Marina Liptov... Foto: MARINALIPTOV.SK
Liptovská Mara, lode, člny Športovo-rekreačné stredisko Marina Liptov ponúka možnosti pre milovníkov vodných športov.

Cestovný ruch na Slovensku potrebuje čo najskôr nabehnúť na rastovú krivku a aj preto Liptáci plánujú tento rok pritiahnuť k Mare a okoliu čo najviac turistov.

Jedným z už tradičných podujatí pred začiatkom letnej sezóny bolo čistenie okolia Liptovskej Mary. Spolu sa vyzbieralo 285 vriec s odpadom.

"Cestovný ruch potrebuje reštart a teší ma, že sa dobrovoľne našej výzvy chytili práve ľudia, ktorí ho vytvárajú. Okolie Liptovskej Mary počas Enviro dňa čistilo vyše dvesto dobrovoľníkov z radov zamestnancov cestovného ruchu.

Išlo najmä o ľudí z našich vychýrených akvaparkov, ktoré robia nášmu regiónu skvelé meno doma aj za hranicami,“ vraví predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Ján Blcháč.

Neďaleko Liptovskej Mary sa nachádza areál... Foto: Tatralandia.sk
Tatralandia, kúpalisko Neďaleko Liptovskej Mary sa nachádza areál vodnej zábavy Tatralandia.

Liptáci vlani zažili úspešnú turistickú sezónu. Plánovali nárast obsadenosti do desiatich percent a čísla napokon prekročili. Kvôli pandémii však teraz zažívajú novú situáciu.

"Sme pripravení získať si priazeň najmä Slovákov a okrem nich aj našich susedov spoza najbližších hraníc. Liptov má čo ponúknuť. Síce nemáme more, ale ponúkame more atrakcií a nádhernú prírodu, kde sa oplatí načerpať sily aktívnym aj pasívnym oddychom.

Máme výborné možnosti na kúpanie vďaka našim akvaparkom, kúpeľom, vodným svetom, Liptovskej Mare aj prírodným vodným plochám. Všade navôkol sú kopce, turistika je u nás vhodná pre všetky vekové kategórie aj ľudí kondične menej či viac zdatných,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka organizácie Region Liptov Darina Bartková.

Ak sa toto leto vyberiete k Liptovskej Mare, nezabudnite navštíviť lodenicu a centrum vodných športov Marina Liptov, pláž v Liptovskom Trnovci či letný park Maladinovo pre deti.

Na leteckej snímke z 13. septembra 2018 vodná... Foto: TASR, Michal Svítok
SR médiá fotografie letecké vodné nádrže priehrady Na leteckej snímke z 13. septembra 2018 vodná nádrž Liptovská Mara.

O histórii Liptovskej Mary sme sa rozprávali aj s historikom PhDr. KAROLOM DZURIAKOM z Liptovského múzea v Ružomberku.

Kam boli ľudia z 13 dedín presídlení?

Ľudia sa sťahovali do blízkych miest (Liptovského Mikuláša, Ružomberka), prípadne do bližších či vzdialenejších dedín. Pôvodná koncepcia presídlenia dedín ako celku sa neujala (skôr – nepresadila) a neuskutočnila – jedinou výnimkou zostala Liptovská Sielnica.

Tá sa stala strediskovou obcou pre dediny na sever od priehrady, na západnom okraji vodného diela túto funkciu prevzali Liptovské Vlachy, ku ktorým sa pričlenili Vlašky, Krmeš a nezatopený zvyšok katastra Sokolčí. K Sielnici sa pričlenili nezaplavené chotárne územia Liptovskej Mary, Sestrče, Parížoviec.

Súhlasili všetci s premiestnením?

Veľkým problémom bola skutočnosť, že po vyhlásení stavebnej uzávery nebolo možné vykonávať na rodinných domoch a verejných budovách žiadne práce, teda ani potrebné opravy. Ich hodnota tak klesala, pritom rozhodnutie o výstavbe priehrady stále nepadlo. Nerozvíjala sa verejná infraštruktúra.

V polovici 50-tych rokov, teda presne uprostred obdobia neistoty a stagnácie týchto hospodársky i kultúrne vyspelých obcí, sa navyše celý zámer výstavby začal prehodnocovať a neistota sa len prehĺbila.

V Múzeu Liptovskej dediny v Pribyline si tento... Foto: liptovskemuzeum.sk
Včelárska nedeľa V Múzeu Liptovskej dediny v Pribyline si tento víkend môžete užiť Včelársku nedeľu.

O to viac, že pripravované presídlenie obcí dlhodobo pripravované a schválené práve v tomto momente) sa takisto nerealizovalo, dostalo sa do závozu a stavebnú uzáveru pritom úrady nezrušili.

Nové informácie ľudia nedostávali, ich neistota a pocity straty perspektívy narastali, takže ak na začiatku aj prijímali plány na výstavbu priehrady chrániacej kraj pred povodňami s porozumením (hoci na srdci ich veľmi ťažila definitívna strata rodnej hrudy), teraz sa ich nálady a názory začínali prechyľovať na opačnú stranu.

Ako situácia pokračovala?

Nízke zárobky v lokalitách určených na zánik nemohli zhodnotiť ich aktíva potrebné na zaobstaranie nového bývania, mladí odchádzali za lepšou perspektívou do blízkych miest.
Funkcionári ich vlastných MNV sa snažili robiť, čo sa dalo, písali vládnym inštitúciám, ministerstvám, na ÚV KSČ i do prezidentskej kancelárie, ale informácie nedostávali žiadne.

Po rozhodnutí vlády o výstavbe priehrady (v auguste 1961) sa v období rokov 1962 – 1967 pristúpilo k vykupovaniu súkromných nehnuteľností, lenže ich chátranie počas vyše 10 – tich rokov úradnú cenu stláčalo nadol, čo opäť viedlo k nespokojnosti. Peniazmi získanými z výkupu navyše nemohli úplne voľne disponovať, boli viazané a určené len na jeden účel – nadobudnutie nového bývania.

U neústupných, neochotných pristúpiť na predaj za úradne stanovenú cenu štát pristupoval k vyvlastneniu.

Kým do polovice 50-ch rokov sa počítalo s koncepciou presídlenia dedín ako celku a ľudia k tomuto zámeru tak aj pristupovali a boli súdržní, toto už teraz neplatilo a ľudia si mali nachádzať svoje nové miesto pod slnkom individuálne, hoci štát im (aspoň čiastočne) podával aj pomocnú ruku (bytové družstvo v Liptovskom Mikuláši pripravovalo pre vytopencov výstavbu nových bytoviek).

Okrem toho si mohli materiál z vlastných rozobraných domov previezť na nové miesto a použiť ich pri stavbe nových domovov. Žiadna pomoc im však nemohla nahradiť stratu identity, rodného miesta a rozpad susedských, priateľských väzieb a podporných pút dedinskej pospolitosti.

Poslední vytopenci odchádzali zo svojich rodných hniezd až roku 1974; obce zanikali či zlučovali sa ešte na začiatku 70-tych rokov, počas už prebiehajúcej výstavby priehrady (napr. Sokolče oficiálne zanikli až roku 1971).

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/Aquapark Tatralandia – areál vodnej zábavy s ubytovaním a zároveň jediný, kde si môžu záujemcovia vyskúšať surfovanie na divokých vlnách. Súčasťou je celoročný prímorský raj, bazény s morskou, termálnou, čírou vodou či 28 toboganov a šmýkačiek.
  • 2/Demänovská jaskyňa slobody – je súčasťou Demänovských jaskýň, ktoré sú národnou prírodnou pamiatkou. Rozprestiera sa na severnej strane Nízkych Tatier a je najdlhším jaskynným systémom na Slovensku.
  • 3/Galéria Ilusia – ponúka fascinujúci svet optických klamov, ilúzií a trojrozmerných malieb. Návštevníci si môžu prečítať noviny na vrchole mrakodrapu, pohladkať slona, prejsť sa krajinou lega alebo si zatelefonovať na dne bazéna.
  • 4/Synagóga v Liptovskom Mikuláši – je jednou z najväčších a najštýlovejších synagóg na Slovensku. Bola postavená v polovici 19. storočia. Svojmu pôvodnému účelu slúžila do II. svetovej vojny.
  • 5/Vrbické pleso – je ľadovcové pleso a najväčšie prirodzené jazero v Nízkych Tatrách. Leží vo výške 1 113 metrov nad morom v hornej západnej časti Demänovskej doliny. Je to morénové jazero, ktoré vzniklo po ústupe ľadovca zo severných svahov Chopka a Derešov.

Dovolenka na Slovensku – tipy na celé prázdniny

  • Pondelok: Svetové Slovensko
  • Utorok: Slovenské moria
  • Streda: Túra a výlet
  • Štvrtok: Tajomné a neznáme
  • Piatok: Historické hotely

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovská Mara #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #slovenské moria