Palác sovietov či Hilton na Mesiaci. 5 najväčších atrakcií, ktoré sa nepostavili

Plány sa plánujú, no realita býva iná. A tak niekedy z veľkých nápadov ostane len nákres na papieri či predstava v hlave.

03.08.2020 07:00
debata

Mali to byť originálne stavby a obrovské ťaháky, no nikdy ich nepostavili, píše Loveexploring.

Palác sovietov, Moskva

Impozantný palác sovietov, ktorého stavba sa začala koncom tridsiatych rokov, mal slúžiť ako administratívne centrum a demonštrácia sovietskej moci.

Navrhol ho architekt Boris Iofan a mal stáť na mieste pôvodnej Katedrály Krista Spasiteľa, ktorú na príkaz sovietskeho vodcu Jozefa Stalina v roku 1931 zbúrali.

Okázalá budova, korunovaná gigantickou sochou Stalinovho predchodcu Lenina, bola jednou z najväčších stavieb na svete.

Nemecká invázia do sovietskeho Ruska v roku 1941 však tieto vznešené plány zmarila a základy paláca zmenili na vonkajší mamutí bazén, ktorý bol na istý čas najväčší na svete.

Sovietsky zväz sa na začiatku 90. rokov rozpadol a v roku 1995 sa začala výstavba novej Katedrály Krista Spasiteľa.

Palác Sovietov Foto: Wikipedia.org/Ilya Ilusenko
Palác Sovietov Palác Sovietov

The Illinois, Chicago

Architekt Frank Lloyd Wright zmenil panorámy po celom svete a medzi jeho diela patria napríklad budovy Guggenheimovho múzea či Tokijský hotel Imperial.

Najviac ho však „vidieť“ v Chicagu, kde začal svoju kariéru. Nie všetky jeho návrhy však nakoniec uzreli svetlo sveta. Plánoval tu totiž ambiciózny mrakodrap Illinois, ktorý jeho súčasníci ho nazvali nemožným.

Mal byť vysoký 1600 metrov s viac ako 500 poschodiami a priestorom pre 100 000 ľudí. Dokonca aj dnes by to bola najvyššia budova na svete.

Wrightove plány však nikdy neopustili rysovaciu dosku a najväčšou budovou v Chicagu zostáva zmenšená veža Willis Tower.

Zábavný park Wonderland, Peking

Kamenná stavba v Pekingu sa mala stať zábavným parkom Wonderland. Mala to byť čínska odpoveď na Disneyland, ale kvôli finančným problémom sa výstavba ambiciózneho tematického parku na konci 90. rokov zastavila.

Nikdy ho napokon nedokončili, jediné, čo z neho dodnes ostalo je len rozprávkový hrad.

Lunar Hilton Hotel, Mesiac

Tento zámer patrí do koategórie bizarných. Asi najambicióznejšou neúspešnou atrakciou zo všetkých bol tento hotel, ktorý mal stáť na Mesiaci. Nápad skrsol v 60. rokoch 20. storočia.

Vtedajší prezident spoločnosti Hilton hovoril o ubytovaní so 100 izbami a veľkolepou pozorovacou kupolou, cez ktorú by bolo vidieť Zem. Jeho vízia sa však nikdy nenaplnila a hotel na Mesiaci zostáva iba fantáziou.

Hotel Attraction, New York City

Architektonické diela Antoniho Gaudího sú známe po celom svete, od barcelonskej La Sagrada Família po farebný Park Güell. A jeden z jeho fantastických výtvorov mal stáť aj v New Yorku.

Na začiatku 20. storočia dvaja podnikatelia (ktorých totožnosť zostáva neznáma) vyzvali španielskeho architekta, aby navrhol ohromujúcu stavbu hotela na Manhattane.

Gaudí sa pustil do roboty a vznikol náčrt budovy v tvare rakety.

Futuristický hotel mal mať výšku 299 až 335 metrov, zakrivené veže a členitý interiér s niekoľkými reštauráciami, výstavnými priestormi, divadlom a luxusnými izbami pre hostí. Z neznámych dôvodov sa však Gaudího plán nikdy nezrealizoval.

Po tragických udalostiach z 11. septembra sa však návrhy začiatkom roku 2000 znova objavili ako možná predloha na dizajn nového Svetového obchodného centra. Opäť však zo stavby nič nebolo a Gaudího vízie ostali len vo forme niekoľkých náčrtov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavby #turistická atrakcia