Púšť v izbách, zosuvy pôdy aj schátrané kúpele. Mestá duchov a ich príbehy

Máločo dokáže vyzerať tak desivo ako opustené ľudské výtvory - mestá, zábavné parky, továrne...

13.08.2020 07:00
debata

Craco, Taliansko

Mesto vzniklo v 8. storočí, ale vyprázdnilo sa v dôsledku rôznych prírodných katastrof. Je položené na strmom útese a nie celkom stabilnom podloží, uvádza Insider.

V roku 1963 sa muselo mnoho ľudí evakuovať po zosuvoch pôdy; v roku 1972 podmienky ešte zhoršila povodeň a v roku 1980 oblasť postihlo zemetrasenie a celé mesto sa úplne vyprázdnilo.

K budovám sa nedá dostať, obkolesuje ich oplotenie, takže si potenciálni návštevníci musia rezervovať prehliadku so sprievodcom.

Vďaka zázračne zachovanej soche Panny Márie sa tu konajú počas celého roka rôzne náboženské obrady, a to napriek tomu, že je časovanou bombou.

A Craco sa zapáčilo aj kamerám, poslúžilo ako scéna pre niekoľko filmov, vrátanie slávneho Umučenia Krista.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karsai Márton 'Martino' (@mountmcbride),

Kolmanskop, Namíbia

Tu je to slávne miesto, ktoré všetci poznáme z fotografií – budovy uprostred púšte a v nich kopy piesku. V 20. rokoch

20. storočia tu však nebýval len vietor, ale vládol tu čulý ruch, ktorý sem doniesli nemeckí baníci túžiaci po diamantoch.

Spolu s hľadačmi pokladu sa tu objavila nemecká architektúra, ktorá dodala púštnej oblasti opulentný vzhľad. V meste bola okrem domov aj spoločenská sála, nemocnica a bowlingové dráhy.

Úpadok mesta sa začal po prvej svetovej vojne, ale posledným klincom do rakvy bolo objavenie novej oblasti bohatej na diamanty v roku 1928 na pobreží. Väčšina obyvateľov Kolmanskopu sa ponáhľala k novému raju a zanechala svoje veci a mesto za sebou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Urban Exploration Enthusiast (@vacant_exploration),

Ostrov Ross, India

Tento ostrov je plný domov, ktoré obopínajú korene stromov a vinič. Je ťažké si to predstaviť, no toto miesto sa kedysi nazývalo Paríž východu.

Najprv tu žili britskí vládni úradníci, ktorí tu vybudovali extravagantné tanečné sály, kluby, bazény a záhrady. V roku 1941 však tomu všetkému spravilo koniec zemetrasenie a invázia Japoncov.

Ostrov Ross sa následne stal zdrojom sporov Japoncov a Britov, pretože obe strany si naň robili nárok. Až v roku 1979 sa ostrov dostal indickému námorníctvu, ktoré tam založilo malú základňu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Shashank Srivastava (@treks_for_soul),

Calico, Kalifornia

Bývalé banské mesto Calico sa vyprázdnilo v 80. rokoch 20. storočia, ale od tej doby sa už stihlo aj obnoviť.

Mesto v roku 1881 vzniklo s príchodom ťažobnej spoločnosti a keď sa tu objavilo striebro, mesto sa bleskovo rozrástlo, žilo tu až 3000 obyvateľov a vzniklo tu vyše 500 baní. V Calicu boli hotely, obchody, bary, reštaurácie aj školy.

Vydávali tu dokonca vlastné noviny. Keď sa však poklad vyčerpal a cena striebra klesla, ľudia mesto opustili.

Do roku 1986 bolo vyľudnené, kým ho nekúpil a neobnovil Walter Knott. Dnes je Calico historickou pamiatkou, ktorá je prístupná verejnosti a má dokonca múzeum Starého Západu.

Kúpele Korytnica

Počiatky kúpeľníctva siahajú v obci v južnej časti okresu Ružomberok, pod severnými svahmi Prašivej, v hlbokej nízkotatranskej doline obkľúčenej lesmi, do 16. storočia.

Minerálna voda z Korytnice získala v minulosti ceny na svetovej výstave 1873 vo Viedni a 1904 ako jediná európska minerálna voda na svetovej výstave v americkom St. Louis. V kúpeľoch sa okrem iných liečili aj cisár František Jozef a Ľudovít Štúr.

Kúpele sa v 90. rokoch počas vlády Vladimíra Mečiara sprivatizovali, no v roku 2002 sa kúpele dostali do konkurzu a odvtedy chátrajú. Areál s výnimkou plničky minerálnej vody nefunguje.

V roku 2013 kúpil plničku minerálnej vody Korytnica aj časť tamojšieho areálu francúzsky podnikateľ a postupne zrekonštruoval pramene.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#korytnica #kupele #spa #kupelekorytnica #autumn #zaslaslava #nizketatry #tatry #lowtatras #rainyday #adventure #mountains #slovensko #slovakia #europe

Príspevok, ktorý zdieľa Martin (@martinmatko),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mesto duchov