Château Béla hostil aj britského princa Harryho

Útulné, luxusné, atraktívne. Ktoré historické hotely na Slovensku stoja za návštevu? Tipy Pravdy si môžete prečítať každý piatok.

07.08.2020 12:00
Hotel Château Béla Foto:
Hotel Château Béla
debata (6)

Titul najromantickejší historický hotel Európy získal čarovný kaštieľ v malebnej juhoslovenskej dedinke Belá v roku 2018. Château Béla je však nemenej kúzelný a štýlový aj v roku 2020.

Poetické vidiecke prostredie v spojení s luxusom a tradíciou, ktoré hotel v kaštieli ponúka, je ideálnym miestom na nezabudnuteľné svadby a veľkolepé oslavy, úspešné obchodné rokovania, príjemné firemné recepcie, štýlové konferencie, dobrodružné poľovačky alebo aj pokojný rodinný oddych.

História kaštieľa siaha do dávnej minulosti. Až takej dávnej, že nikto presne nevie, aká stará je táto budova.

Isté však je, že má za sebou dlhé búrlivé roky, prežila vojny aj požiare, jej múry boli svedkami mnohých príbehov a domovom ju nazývalo mnoho šľachticov, ktorí tu zanechali po sebe výrazné stopy.

Rozkvet a demolácia

V časoch, keď turecké hordy pustošili Slovensko, sa obec Belá úplne vyľudnila a z pôvodného kaštieľa ostali ruiny. Našťastie sa ho v roku 1770 ujal generál András Török, ktorý ho v spolupráci s architektom Jakabom Mayerom obnovil v štýle francúzskeho vidieckeho baroka.

Úplne ho dokončili až v roku 1874. Pribudla aj kaplnka, ktorá dnes slúži ako obecný kostol.

V roku 1834 sa novým majiteľom kaštieľa stal "čudák“ Korzičan Antal Baldácsy, ktorý všetok svoj čas a majetok venoval jeho skrášľovaniu. Opevnil ho, vybudoval okolo neho vodnú priekopu s padacím mostom a dobudoval aj rodinnú kryptu pod kostolom. Prišiel tiež s nápadom ponoriť kaštieľ do obrovského zeleného parku.

Takto kaštieľ vyzeral kedysi. Foto: Château Béla
Château Béla Takto kaštieľ vyzeral kedysi.

Záležať si dal aj na interiéri. Najal slávnych maliarov, do izieb dal vyhotoviť nábytok z mahagónového, cédrového a ebenového dreva a rozšíril zbierku umeleckých predmetov o rarity z ďalekých exotických krajín ako Čína a Japonsko.

V roku 1880 sa celý majetok aj so zariadením kaštieľa dostal do rúk bankára Baldácsyho rodiny, ktorý ho následne predal Žigmundovi Bródimu. Nový majiteľ sa zapísal aj do dejín dediny tým, že tu dal postaviť školu.

O tridsať rokov neskôr získal sídlo budapeštiansky šľachtic Adolf Ullman a v roku 1925 ho zdedil jeho syn, barón Juraj Ullman. Ten však musel o dvadsať rokov aj s rodinou emigrovať a usídlil sa vo Švajčiarsku. Keď kaštieľ osirel, obsadili ho sovietski vojaci.

Park okolo kaštieľa Foto: Château Béla
Château Béla Park okolo kaštieľa

Za nasledujúcich tridsať rokov ho socializmus kompletne zničil, fresky na stenách boli pretreté vápnom, po vzácnom nábytku neostala ani stopa.

Kaštieľ slúžil v tomto období na rôzne účely: sídlila v ňom poľnohospodárska škola, zriadili tu väznicu pre politicky prenasledovaných a napokon z neho spravili aj veľkosklad domácich potrieb.

V roku 1990 vyhlásili budovu kaštieľa za chránenú pamiatku, aj keď v skutočnosti neostalo nič, čo by sa dalo ochraňovať. "Jediným zachovaným predmetom z pôvodného kaštieľa je čierny stôl, ktorý bol ukrytý v kaplnke kostola,“ približuje Henrietta Tóthová, marketingová manažérka hotela Château Béla.

Svadba s princom

V roku 2000 prejavila o majetok záujem vnučka posledného súkromného majiteľa, grófka Ilona von Krockow a jej manžel Mathias.

"Pani grófka počula o kaštieli z rozprávania svojho otca a tety, ktorí ešte ako deti chodili do kaštieľa ako do svojej letnej rezidencie k starému otcovi Jurajovi Ullmanovi. Rozhodla sa prinavrátiť kaštieľu jeho krásu a zachovať ho pre svoju rodinu. Z vlastných zdrojov ho preto odkúpila od štátu, zrekonštruovala, prestavala na hotel a v roku 2008 otvorila jeho brány,“ vysvetľuje Tóthová.

Svadobná hostina sa môže začať. Foto: Henrietta Tóthová, Château Béla
Château Béla Svadobná hostina sa môže začať.

Grófka von Krockow minulý rok umrela a teraz sú majiteľmi jej tri deti. Všetky priestory hotela, aj samotných 44 izieb a apartmánov vlastníci zariadili vkusne s dôrazom na štýl, luxus a pohodlie. Vyberali prvotriedne materiály, čo ocenia aj nároční hostia.

Pobyt v tomto kaštieli prekoná všetky predstavy o tradičných ubytovacích zariadeniach, pozýva na návštevu internetová stránka. Kaštieľske kúpele ponúkajú masáže, oddych v saunách a parnom kúpeli.

Súčasťou je aj vonkajší bazén s oslnivým výhľadom a moderne zariadená posilňovňa.

Okrem samotnej historickej budovy kaštieľa dotvára celkovú atmosféru aj zeleň, ktorou je obklopený. Vo veľkom areáli hotela Château Béla sa rozprestiera priestranný anglický park s troma romantickými jazierkami, osviežujúcou fontánou, bylinkovou a zeleninovou záhradkou a záhradou s kvetmi.

V parku sa nachádza aj hotelové múzeum a vináreň. Okolie kaštieľa je preto ako stvorené na príjemné prechádzky, raňajší povzbudzujúci beh, zopár tenisových setov či pokojné rybárčenie. Dobrodružstvo sľubuje jazda na koňoch naprieč priľahlými očarujúcimi vinicami.

Útulne zariadená izba. Foto: Henrietta Tóthová, Château Béla
Château Béla Útulne zariadená izba.

Château Béla je zasadený do malebnej krajiny južného Slovenska pri Dunaji, neďaleko hraníc s Maďarskom. Región ponúka možnosti pre tých, ktorí radi trávia voľný čas aktívne v prírode. Dajú sa robiť aj výlety do neďalekého Štúrova, Ostrihomu, Vyšehradu či dokonca Budapešti.

Krásou kaštieľa sa pokochal aj britský princ Harry, ktorý bol hosťom na svadbe jednej z dcér pani grófky. A svadbu si tu zorganizoval aj legendárny nemecký futbalista Lothar Matthäus.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/ Rotunda Dvanástich apoštolov – románska stavba s maľbami z 12. storočia stojí v Bíni.
  • 2/ Mestská galéria Júliusa Bartu v Štúrove – nesie meno po štúrovskom akademickom maliarovi, známom originálnymi priemyselnými motívmi.
  • 3/ Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo – vznikla v roku 1871 ako jedno z prvých astrofyzikálnych observatórií v Európe.
  • 4/ Travertínová kopa Santovka – známa minerálnymi prameňmi, rekreáciou a kúpeľmi. Pramene vytvorili travertínové útvary.
  • 5/ Rímska pevnosť Kelemantia – bola súčasťou Limes Romanus, nachádza sa na brehu Dunaja, 2 km od Iže.

Dovolenka na Slovensku – tipy na celé prázdniny

  • Pondelok: Svetové Slovensko
  • Utorok: Slovenské moria
  • Streda: Túra a výlet
  • Štvrtok: Tajomné a neznáme
  • Piatok: Historické hotely

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku #historické hotely