Z cisárskeho dvora raj dovolenkárov

Slovenské moria, to sú jazerá, priehrady či tajchy. Kde sa dá najlepšie kúpať alebo stráviť voľný čas? Také tipy vám Pravda prináša každý utorok.

11.08.2020 12:00
Adamovské jazerá Foto:
Vodu na jazerách pravidelne kontrolujú.
debata

Takmer na skok od českých alebo rakúskych hraníc, kúsok od „D-dvojky“, či necelá hodinka cesty z Bratislavy… Vítajte v rekreačnej oblasti Adamovské jazerá. V Gbeloch, malom mestečku na Záhorí.

Z čias Veľkej Moravy

Adamov je jeho mestská časť s rekreačným zameraním, chatovou osadou, jazerami po ťažbe štrkopieskov a tiež chránené vtáčie územie.

„Patril k najstarším osídleným častiam Gbelov, archeologicky dokladované až do čias Veľkomoravskej ríše. Adamov bol najznámejší ako czoborovský a potom tereziánsky cisársky hospodársky dvor s bytmi pre personál, hospodárskymi budovami a hájovňou, pri "cisárskej hradskej“ spájajúcej Holíč – letné sídlo Márie Terézie – s hlavným mestom monarchie Viedňou. Za socializmu došlo k zániku hospodárskeho dvora v správe Štátnych majetkov a poľnohospodársku pôdu s lúkami obrábalo Jednotné roľnícke družstvo. V prvej fáze ako lúky a pastviny pre dobytok, neskôr v rámci podnikateľských aktivít na ťažbu štrkopieskov," spomína miestny historik, Ing. Miroslav Čársky.

Záhorie – morské dno

Hovorí sa, že Záhorie – to je vlastne morské dno. Pravda, z dávneho mora zostala len rieka Morava, ktorá obyvateľstvu prinášala úžitok i skazu – prepotrebnú vlahu i ničivé povodne.

Rieka bola živá, šantila, premiestňovala sa zboka nabok, a tak určovala západnú hranicu Záhoria. Po oboch stranách Moravy sú zachované prírodné územia, kde živočíchy a hlavne vtáctvo nachádzajú podmienky na nerušené hniezdenie a odpočinok.

Adamovské jazerá sú na 85. riečnom kilometri Moravy. Sú to štrkoviská., ktoré vznikli činnosťou človeka pri ťažbe štrkových nánosov rieky.

Starú kompu nahradila motorová pramica. Foto: Archív Slavomíra Brutovského
Adamovské jazerá Starú kompu nahradila motorová pramica.

Severné jazero slúži z menšej časti na ťažbu štrku a z ostatných na rekreáciu. Južné jazero s 13-timi ostrovmi spĺňa ideálne hniezdne podmienky pre viac ako 80 druhov vtákov. (Hus divá, Rybár riečny, Čajka smejivá, Hrdzavka potápavá, Cíbik chochlatý a mnoho ďalších…).

Jazerá vznikli v oblasti, ktorej sa hádam najviac dotkli úpravy pôvodného koryta. Snáď aj preto ich vodné vtáctvo prijalo ako náhradu za zaniknuté mŕtve riečne ramená, meandre a mokré lúky a ihneď ich osídlilo.

Pre svoj ornitologický význam boli Adamovské jazerá začlenené ako súčasť Chráneného vtáčieho územia Záhorské Pomoravie. Mimochodom, z katastra mesta Gbely takmer polovicu zaberajú lesy.

Morava nás spája

Adamovské jazerá sú v bezprostrednej blízkosti rieky, ktorá je prirodzenou vodnou hranicou medzi Slovenskom a Českom. V minulosti spájala tieto národy buď pevná cesta pri Brodskom alebo Hodoníne, alebo kompa na rieke Morava v lokalite Adamov (u Benadu).

Dnes je v prevádzke už takmer desať rokov motorová pramica, ktorá kotví v prístave Gbely Adamov. S ňou sa okrem vyhliadkových plavieb dostanete aj do prístavu najbližšej moravskej obce Tvrdonice, odkiaľ sa dá ďalej pokračovať Anglickou alejou Pohansko – Mikulčice – Lednicko Valtický areál alebo len tak vyraziť za dobrým moravským vínkom. Ako sa v jednej piesni spieva: „Odvjekú sú Moravák, se Slovákem bratri žijú kolem Moravy jak sa na bratrú patrí. Každý z brehu svojeho koníčky napája Morava ich nedelí, Morava ich spája“.

Starú kompu nahradila motorová pramica. Foto: Archív Slavomíra Brutovského
Adamovské jazerá Starú kompu nahradila motorová pramica.

Vyhovujúca voda

S rekreačnými aktivitami sa začalo počiatkom 70-tych rokov minulého storočia, keď pri jazere založili záhradkársku osadu. Tá sa rozrástla do dnešných troch zón rekreačných objektov.

Gbely vlastnia pozemky v bezprostrednej blízkosti vodnej plochy. Mesto zo získaných grantov upravilo pláže, parkovacie plochy, vysadilo stromy a kríky, vybudovalo sprchy, umyváreň a sociálne zariadenia. Spríjemnil sa život chatárov i návštevníkov a znížil sa nápor na životné prostredie.

Kvalita vody je pravidelne kontrolovaná a na základe odobratých vzoriek vyhovuje na kúpanie na prírodnom kúpalisku. Dnes je teda okrem možnosti okúpať sa, v prevádzke množstvo služieb – požičovne bicyklov, raftov, kánoí či šlapacích kôl. Samozrejmosťou sú sociálne zariadenia, parkovisko, WI-FI, občerstvenie či ubytovanie a samozrejme rybolov.

Ani kultúrno-spoločenské aktivity na Adamovských jazerách neťahajú za kratší koniec. Každoročne sa tu konajú stretnutia priateľov historických vozidiel, japonských áut, športové súťaže, plážový volejbal či súťaž vo varení guláša.

Oblasť ponúka možnosti na cyklovýlety. Foto: Štefan Komorný
Adamovské jazerá Oblasť ponúka možnosti na cyklovýlety.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí:

  • 1/ Kostol svätej Margity Antiochijskej (bicyklom, autom, časť trasy napríklad loďkou). Najstaršia stojaca stavba na Slovensku s možným veľkomoravským pôvodom
  • 2/ Slovanské hradisko v Mikulčiciach (loďkou, bicyklom, autom). Významné opevnené hradisko a archeologická lokalita s dokladmi osídlenia z predveľkomo­ravského a veľkomoravského obdobia.
  • 3/ Mestská a naftárska expozícia Gbely (bicyklom, autom). Komplexne zachytáva život v minulosti, tak i naftový priemysel v Gbeloch. Súčasťou je aj divadelno-hudobná „sieň slávy“.
  • 4/ Prvý ropný vrt – Gbely (bicyklom, autom). Miesto prvého vrtu na živice v Československu (býv. Rakúsko-Uhorsku) – Gbely, lokalita Farské.
  • 5/ Obec Tvrdonice (loďkou, bicyklom). Národopisný areál, slovácka chalupa, prírodná rezervácia Stibůrkovská jezera.

Dovolenka na Slovensku – tipy na celé prázdniny

  • Pondelok: Svetové Slovensko
  • Utorok: Slovenské moria
  • Streda: Túra a výlet
  • Štvrtok: Tajomné a neznáme
  • Piatok: Historické hotely

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #jazerá #Leto na Slovensku #dovolenka na Slovensku