Toto je 5 krajín, ktoré zrejme nebudete môcť navštíviť do roku 2021

Niektoré krajiny znova otvorili svoje hranice pre zahraničných turistov už v júni, iné môžu zostať po zvyšok roka zatvorené. Napríklad austrálsky premiér naznačil ešte začiatkom leta, že krajina zvažuje uzáveru hraníc až do polovice budúceho roka. Ako sú na tom ďalšie štáty?

28.09.2020 07:00
debata (5)

Zatiaľ čo niektoré krajiny sa otvorili turistickému ruchu už pred letom a prišli s inovatívnymi opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu, iné hneď po náraste počtu turistov a prípadov nákazy znova zakázali vstup potenciálnym šíriteľom, píše Insider. Ďalšie krajiny nechceli vôbec riskovať ďalšiu vlny, či vlny, a radšej vstup zahraničným návštevníkom neumožnili vôbec.

Austrália

Krajina na južnej pologuli nepúšťa turistov voľne dnu, ale ani Austrálčania nemôžu cestovať do iných štátov.

Austrálsky premiér Scott Morrison koncom júna vyjadril zámer nechať hranice uzavreté pre medzinárodných návštevníkov až do polovice roku 2021, uvádza Bloomberg.

Nedávno najväčšia austrálska letecká spoločnosť Qantas podľa CNN uviedla, že neočakáva lety na medzinárodných linkách skôr ako v júli 2021.

Podľa austrálskeho ministerstva vnútorných vecí musí v súčasnosti každý, kto vstupuje do Austrálie, zostať 14 dní v karanténe. Cestovanie do zámoria je až na malé výnimky zakázané aj austrálskym občanom a osobám s trvalým pobytom v krajine.

Sydney Harbour Bridge Foto: SHUTTERSTOCK
Sydney Harbour Bridge, most, Austrália Sydney Harbour Bridge

Nový Zéland

Sused Austrálie uzavrel hranice takmer pre všetkých cestujúcich už 19. marca a odvtedy sa toho veľa nezmenilo. Informuje o tom spravodajská stanica BBC s tým, že predsedníčka vlády Jacinda Ardernová po májovom zasadnutí vlády uviedla, že Nový Zéland „nebude mať pre zvyšok sveta otvorené hranice ešte dlho.“

Podľa imigračného oddelenia musia súčasní prichádzajúci absolvovať povinný test na COVID-19 a 14-dňovú karanténu.

Región Northland je pustý a málo obývaný, a... Foto: Aleš Tvrdý, www.photoandtraveling.com
Nový Zéland Región Northland je pustý a málo obývaný, a preto je miestom na dokonalý oddych od civilizácie.

Thajsko

Kráľovstvo v juhovýchodnej Ázii odložilo plánované opätovné otvorenie hraníc, ale vďaka experimentálnemu pilotnému programu môže v októbri umožniť niektorým turistom vstúpiť na Phuket.

Zástupca guvernéra Thajského úradu pre cestovný ruch Chattan Kunjara Na Ayudhya na webinári v auguste uviedol, že sa nehovorí o žiadnom časovom harmonograme opätovného otvorenia krajiny zahraničným cestujúcim a že nevidí „žiadny signál od vlády, že krajina sa otvorí tento rok." Telegraph uvádza, že tiež uviedol, že ani február 2021 nemusí byť pre zahraničných návštevníkov reálny.

Podľa CNN thajský minister cestovného ruchu Phiphat Ratchakitprakarn ohlásil možný program s názvom „Bezpečný a overený", ktorý po schválení umožní zahraničným turistom navštíviť Phuket – za predpokladu, že po príchode absolvujú test na COVID-19 a karanténu 14 dní, po ktorej ukončení absolvujú ďalší test a aj potom sa budú zdržiavať len v určených priestoroch.

Cestujúci, ktorí budú chcieť cestovať aj mimo Phuket, budú musieť ostať v karanténe ešte o týždeň dlhšie a absolvovať tretí test na COVID-19.

Jedno z najfotografovanejších miest v Ayutthayi... Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda
Thajsko Jedno z najfotografovanejších miest v Ayutthayi - budhistický monument Wat Phra Si Sanphet.

Bali

Indonézsky ostrov odložil plánované opätovné otvorenie hraníc v septembri po náraste lokálnych prípadov koronavírusu. Pôvodný dátum, keď do exotického raja mali začať prichádzať turisti, bol 11. september. Nedávno ostrov však oznámil, že do konca roka ostane pre medzinárodných návštevníkov zatvorený.

Bali, Indonézia Foto: Dávid Popovič
Bali, Indonézia, Bali, Indonézia

Južná Afrika

Juhoafrická republika možno začne prijímať návštevníkov aj skôr ako v roku 2021, no svoje plány, ani otvorenie hraníc zatiaľ nepotvrdila.

Krajina zaznamenala najhoršie čísla nakazených na celom kontinente a vrchol epidémie dosiahla v júli. „Nepredpokladám, že v tomto kalendárnom roku dôjde k medzinárodnému cestovnému ruchu,“ uviedla v júli pre BBC Sisa Ntshona, výkonná riaditeľka agentúry South Africa Tourism.

Plán obnovy cestovného ruchu, ktorý JAR zverejnila v auguste, má však pozitívnejší výhľad a hovorí, že hranice sa môžu znovu otvoriť pre kľúčové turistické trhy už v novembri 2020. Ďalšie krajiny ako USA a Veľká Británia by mohli nasledovať v apríli 2021.

Kapské mesto, Juhoafrická republika Foto: SHUTTERSTOCK
Kapské mesto, Juhoafrická republika, JAR Kapské mesto, Juhoafrická republika

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19