Banícke tajchy sú oázami pokoja

Jazerá v okolí Banskej Štiavnice sa na prvý pohľad nelíšia od mnohých iných, ktoré vytvorila príroda. V ich prípade však prírodu nahradili dlhé roky práce a zručnosť ľudí v 17. a 18. storočí. Umelé vodné nádrže, nazývané tajchy, vybudovali pre potreby vtedajšieho baníctva, teraz sú vyhľadávanými miestami odpočinku.

21.07.2011 09:13
Tajch, Banská Štiavnica Foto:
Tajchy v okolí Banskej Štiavnice poskytujú ideálne miesto na kúpanie.
debata

Kedysi bolo v Banskej Štiavnici a okolí viac ako šesťdesiat tajchov, dnes ich je niečo cez dvadsať. Slúžia na rekreačné účely, ako zdroj úžitkovej vody a tajch Rozgrund ako zdroj pitnej vody pre mesto. Turisticky atraktívne sú najmä Počúvadlianske jazero, Kolpašské a Richňavské jazero či banskoštiavnický Klinger.

„Vyhľadávajú ich ľudia, ktorým nevyhovujú rušné vodné parky a kúpaliská s atrakciami, ale dávajú prednosť pokoju v prírode. Je tu niekoľko jazier vo veľmi malej vzdialenosti a ak si niekto urobí celodenný výlet, môže sa za jeden deň okúpať aj v štyroch, piatich tajchoch,“ hovorí vedúci oddelenia kultúry a cestovného ruchu banskoštiavnického mestského úradu Rastislav Marko.

Najznámejším a súčasne najväčším tajchom je Počúvadlo s plochou zhruba dvanásť hektárov. Okrem kúpania si jeho atmosféru možno vychutnať aj pri člnkovaní alebo na vodných bicykloch. V tejto sezóne sa začína znova rozbiehať aj kemp, ktorý bol niekoľko rokov zatvorený. Najmä počas víkendov sa dá zabaviť na rôznych kultúrnych akciách a zaujímavých koncertoch. Ani milovníci turistiky neprídu skrátka. Práve z Počúvadla sa totiž zvyknú najčastejšie vydávať na túru na najvyšší kopec Štiavnických vrchov, Sitno.

Ak niekto hľadá intímnejšie a pokojnejšie prostredie, môže sa vybrať napríklad k Veľkej vodárenskej nádrži, ktorá sa nachádza asi desať minút chôdze od centra mesta. Jazero s tyrkysovou vodou uprostred lesa je skutočným balzamom na dušu. Blízko je tiež jazero Klinger, kde bolo mestské verejné kúpalisko zriadené už v polovici 19. storočia.

Na svoje si prídu aj rybári, pretože ryby sa dajú chytať takmer v každom tajchu. Pre tých, čo sa chcú iba pochváliť fotografiou s kapitálnym úlovkom, je určený Vindšachtský tajch, kde sa chytá spôsobom „chyť a pusť“.

Priemerná teplota vody v tajchoch dosahuje v lete okolo dvadsať stupňov. K najchladnejším patrí Počúvadlo, najteplejší je Beliansky tajch.

Tajchy, ktoré sú technickými pamiatkami, boli súčasťou unikátneho banského vodohospodárskeho systému. Zaslúžili sa oň banskí technici Matej Kornel Hell, jeho syn Jozef Hell a významný vedec Samuel Mikovíny. V 17. a 18. storočí bolo totiž potrebné ťažiť aj v hlbších ložiskách, no na pohon čerpacích a ťažobných strojov už sila ľudí a zvierat nestačila.

Jedinou možnosťou bolo využiť na to vodu, ale v kopcovitom teréne okolo Banskej Štiavnice taký zdroj, ktorý by to dokázal, nebol. Preto vytvorili sústavu umelých nádrží, kde sa zhromažďovala zrážková voda z horských svahov. Jej energetickú silu následne využívali na pohon banských a úpravárenských zariadení.

Banská Štiavnica, zapísaná na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, však turistom ponúka podstatne viac. Prechádzky pokojnými uličkami historického centra, vzácne kultúrne pamiatky aj dobrodružnú cestu do útrob zeme.

Do minulosti sa milovníci histórie prenesú pri monumentálnom súsoší Svätej Trojice na starobylom námestí, lemovanom meštianskymi domami, v kostole svätej Kataríny, v Starom a Novom zámku, pri baníckej klopačke, na banskoštiavnickej kalvárii či na cintoríne s hrobom Márie Pischlovej, ktorú ospieval Andrej Sládkovič v básni Marína. Jeho nenaplnená láska ju do histórie zapísala ako najväčšiu múzu slovenskej ľúbostnej poézie.

Banícku minulosť a tradície približuje viacero expozícií Slovenského banského múzea vrátane jedinečného banského skanzenu. Okrem prehliadky povrchových banských objektov môžu návštevníci sfárať do bane, kde ich čaká nielen príznačná banícka atmosféra, ale aj veľa technických a historických zaujímavostí. <pe>

Užitočné rady

  • tajchy vhodné na kúpanie, sledované hygienikmi: Počúvadlo, Veľká a Malá Richňava, Dolný hodrušský, Veľká Vindšachta, Veľký kolpašský
  • vstup na pláže je bezplatný, platí sa len za služby
  • rozsah služieb vrátane občerstvenia je rôzny v závislosti od miesta
  • ubytovanie poskytujú chaty a penzióny najmä pri Počúvadlianskom jazere a na Richňave, pre tých, čo chcú meniť pobyt pri tajchoch, je výhodnejšie ubytovanie v Banskej Štiavnici
  • dopravu z Banskej Štiavnice zabezpečujú autobusy, minibusy a taxíky
  • tajchy pre vodnú turistiku: Bakomi, Beliansky, Dolný hodrušský, Evička, Klinger, Veľká a Malá vodárenská nádrž
  • ostatné tajchy majú zväčša charakter rybníkov a nie sú vhodné na kúpanie
  • bližšie informácie poskytuje Informačné centrum v Banskej Štiavnici: 045/ 694 96 53, ic@banskastiavnica.sk alebo na www.banskastiavnica.skwww.bajkomktajchom.sk

Ďalšie atrakcie v okolí Banskej Štiavnice

  • múzeum vo Svätom Antone – barokovo-klasicistický kaštieľ, ktorého stavitelia sa inšpirovali kalendárom. Štyri brány symbolizujú štyri ročné obdobia, mesiace dvanásť komínov, týždne 52 izieb a počet dní v roku 365 okien. Uchovalo sa v ňom kompletné dobové zariadenie z čias posledného pána, bulharského cára Ferdinanda Coburga vrátane vzácnych poľovníckych trofejí a historických poľovníckych zbraní. Ku kaštieľu patrí aj park s prvkami francúzskych záhrad a anglického prírodného parku.
  • kostol svätého Antona Pustovníka vo Svätom Antone – medzi najcennejšie pamiatky patrí neskorogotická socha Panny Márie a tabuľová maľba od majstra M. S. zo 16. storočia
  • kláštorný komplex s kostolom v Štiavnických Baniach, v ktorom sa nachádza rokokový organ s plastikami baníkov
  • kostol svätého Jána v Banskej Belej, ktorý v 16. storočí prešiel goticko-renesančnou prestavbou
debata chyba