Kazachstan si nový turistický slogan ukradol od Borata, ktorého najprv zakázal

Svet je plný paradoxov a to, čo na najprv javí ako škandalózne a hanlivé sa neskôr ukáže ako mimoriadne úspešné a s veľkým potenciálom. A tak sa menia názory nie len ľudí, ale aj celých krajín.

29.10.2020 07:00
Herec Sacha Baron Cohenako Borat vo filme Borat... Foto:
Herec Sacha Baron Cohen ako Borat
debata

Keď v roku 2006 vyšiel prvý film Borat, v ktorej herec Sacha Baron Cohen stvárňuje kazašského televízneho reportéra Borata, dotknutý štát v strednej Ázii ho zakázal, píše Insider.

Kazašská vláda si dokonca zaplatila množstvo reklamy, aby vo svete vyvrátila obraz, ktorý o krajine film vytvoril. Snímka totiž zobrazuje bývalú sovietsku republiku ako miesto, kde sa ženy držia v klietkach, prostitúcia je primárne odvetvie „podnikania“ a všade sa nekontrolovane šíri antisemitizmus a homofóbia.

Časy sa však zmenili a teraz si Kazachstan, zdá sa, globálnu pozornosť, ktorú mu filmy „Borat“ prinášajú, užíva. Dokonca sa na nich rozhodol stavať.

Kairat Sadvakassov, podpredseda kazašskej rady pre cestovný ruch, uviedol, že vláda je odhodlaná tento raz zachovať chladnú hlavu. Pred niekoľkými dňami totiž malo na Amazone premiéru pokračovanie filmu, Borat 2.

Spočiatku Kazachstan plánoval nereagovať a nechať bez zásahov všetok humbug stíchnuť, povedal Sadvakassov pre The New York Times.

Ale na radu niekoľkých fanúšikov rada pre cestovný ruch svoje rozhodnutie prehodnotila a uvedomila si, že chytľavá Boratova fráza „Veľmi pekné“ môže krajine poslúžiť na propagáciu.

„V časoch COVID-u, keď sú výdavky na cestovný ruch pozastavené, bolo dobré vidieť, že médiá našu krajinu spomínajú,“ uviedol Sadvakassov pre The Times. „Nie tým najpríjemnejším spôsobom, ale o nás počuť.“

Podľa The Times prišiel s nápadom na vytvorenie turistických reklám založených na tomto filme Dennis Keen, Američan pôvodom z Los Angeles, ktorý prvýkrát prišiel do Kazachstanu cez letný výmenný program v roku 2005.

Krajina sa mu zapáčila a dokonca si tu našiel aj manželku, a tak sa tu usadil natrvalo. Stal sa moderátorom – v miestnej televízii uvádza cestovateľskú šou – a dal sa aj na podnikanie v oblasti turizmu, v rámci ktorého ponúka pešie prehliadky.

Keď koncom septembra zverejnili upútavku na pokračovanie filmu „Borat“, Keen a jeho priateľ Yermek Utemissov nakrútil turistický reklamný spot so sloganom „Kazachstan. Veľmi pekné!“.

Rada pre cestovný ruch mu myšlienku schválila, a tak vyrobil ešte ďalšie štyri videá s rovnakým sloganom. Všetky zobrazujú prírodné krásy Kazachstanu, miestne tradície a regionálnu kuchyňu, ktoré sú „veľmi pekné“.

„Toto je komédia a Kazachstan vo filme nemá nič spoločné so skutočnou krajinou,“ uviedol vo vyhlásení pre denník The Times samotný Sacha Baron Cohen.

"Vybral som si Kazachstan, pretože to bolo miesto, o ktorom takmer nikto v USA nič nevedel, čo nám umožnilo vytvoriť divoký, komediálny a falošný svet. Skutočný Kazachstan je nádherná krajina s modernou a hrdou spoločnosťou – opakom Boratovej verzie.“

Aj keď ani pokračovanie filmu neukazuje Kazachstan v lepšom svetle, doba sa podľa Kazachov zmenila a mladšie generácie s Twittrom a Instagramom vidia tento film tak, akým je: satiricky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #Borat