Osem z najkrajších bankoviek sveta. Horolezec, gorila aj akt

Peniaze sú nie len dôležité, ale môžu byť aj pekné. V dnešnej dobe, keď sa čoraz viac platieb realizuje elektronicky a reálne bankovky či mince ani nedržíme v ruke, len ťukáme do klávesnice sumu, však ako by prestávali existovať. Napriek tomu je na svete mnoho mien, ktorých vzhľad a ilustrácie stoja za pozornosť.

04.03.2021 07:00
debata (1)

Ugandský šiling

Ugandská bankovka 50 000 šilingov vyhrala v roku 2010 ocenenie Bankovka roka vďaka svojmu nápadnému a nápaditému dizajnu, ktorý čerpá z prírodných zdrojov krajiny. Žiarivo žltá bankovka púta pozornosť ilustráciou ohrozenej gorily horskej. Druhá strana zobrazuje ugandský pamätník, ktorý symbolizuje krajiny Commonwealthu, a ilustráciu tropického dažďového pralesa Bwindi, kde žijú gorily, píše Love Exploring.

Frank stredného Pacifiku

Stredomorský frank sa používa na ostrovoch Tahiti. Je zaujímavé, že jeho kurz voči euru sa nikdy nemení – je trvale stanovené, že 100 tichomorských frankov má hodnotu 0,838 eura. Pekná kvetovaná 500-franková bankovka bola súčasťou série bankoviek vydaných vo Francúzskej Polynézii v roku 2014.

Juhoafrický rand

Divoká zver je v celej juhoafrickej mene zastúpená obrázkami takzvanej „veľkej päťky“ živočíšnej ríše – nosorožca, slona, leva, byvola a leoparda, ktoré ilustrujú jej päť bankoviek. Na 50-randovej bankovke je vyobrazený mocný lev.

Zaujímavosťou je, že od roku 2012 majú všetky bankovky krajiny na zadnej strane obraz zosnulého bývalého prezidenta Nelsona Mandelu.

Novozélandský dolár

Na Novom Zélande sú v obehu dve sady bankoviek, šiesta séria a najnovšia siedma séria. Každá z nich má päť nominálnych hodnôt: 5-, 10-, 20-, 50– a 100-dolárové sú vyrobené z polyméru a sú v obehu od roku 1999.

Bankovky zobrazujú celú škálu rešpektovaných Novozélanďanov, kráľovnej a pôvodnej flóry a fauny. Päťdolárová bankovka šiestej série nesie podobizeň horolezca Sira Edmunda Hillaryho s obrázkom hory Mount Cook/Aoraki a domorodého endemicky sa vyskytujúceho tučniaka žltookého známeho aj ako hoiho.

Seychelská rupia

Idylický národ v Indickom oceáne preniesol svoju prírodu aj na bankovky. Seychelská centrálna banka vydala v roku 2016 sériu nových polymérových bankoviek na oslavu 40 rokov nezávislosti.

Bankovky s hodnotou 25, 50, 100 a 500 rupií majú jednotný dizajn, ktorý zdôrazňuje biodiverzitu krajiny kresbami niektorých kľúčových endemických druhov. 500-rupiová bankovka má vpredu vtáka seychelskú pustovku a na zadnej strane seychelskú škvrnitú sovu a tigrieho chameleóna.

Kanadský dolár

Kanadská vertikálne navrhnutá bankovka v hodnote 10 dolárov získala hlavnú cenu v súťaži bankoviek roku 2018. Je na nej obraz kanadskej aktivistky za občianske práva Violy Desmondovej, na pozadí s mapou jej štvrte v Halifaxe.

Na druhej strane je Kanadské múzeum ľudských práv vo Winnipegu, ktoré je súčasťou Charty práv a slobôd, a orlie pierko, ktoré predstavuje pokračujúcu cestu k uznávaniu práv a slobôd domorodého obyvateľstva v Kanade.

Samojská tālā

Menu Samoy, tālā, zaviedli v roku 1967 po tom, čo národ južného Tichomoria získal politickú nezávislosť od Nového Zélandu. Pestrofarebné bankovky, ktoré vydala centrálna banka, predstavujú rozmanitosť a krásu prírodného prostredia a kultúry Samoy – žlto-oranžová bankovka s hodnotou 20 zobrazuje kaskádový vodopád a tmojšieho národného vtáka, drontíka zúbkatého, a národný kvet, teuila.

Dolár Cookových ostrovov

Dnes je oficiálnou menou Cookových ostrovov novozélandský dolár, ale v obehu sú stále nejaké bankovky a mince vydané južným tichomorským štátom. Spravidla sa dajú použiť na ostrovoch, ale mimo krajiny ich nie je možné vymeniť.

Niektoré teraz zhromažďujú zberatelia či nadšenci ako suveníry – napríklad neobvyklú 3-dolárovú bankovku, ktorá nesie obrázok miestnej legendy o Ine a žralokovi. Majú tu tiež trojuholníkovú mincu v hodnote 2 doláre.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #bankovky