V odľahlej púšti objavili záhadný kovový stĺp. Môže mať mimozemský pôvod?

Počas preletu nad juhovýchodným Utahom spozorovala posádka v odľahlej oblasti „neobvyklý“ monolit. Elegantná kovová konštrukcia zapustená do zeme v oblasti Red Rock Country je vysoká najmenej 3 metre a zdá sa, že nikto nevie, ako sa tam dostala.

29.11.2020 07:00
debata (18)

Správcovia preto pristáli neďaleko zvláštneho predmetu, aby si ho lepšie prezreli, píše CBS News. Zverejnené videá a fotografie ukazujú, ako posádka skúma kovový monolit. Potom jeden dôstojník vyliezol na plecia druhého a načiahol sa na hornú časť konštrukcie.

Oficiálnym záverom zatiaľ je, že neexistujú „nijaké zjavné náznaky“, kto a prečo stĺp do púšte umiestnil. Jeho pôvod preto nateraz ostáva záhadou.

Pilot vrtuľníka Bret Hutchings pre KSLTV uviedol, že nevysvetliteľná stavba vysoká asi 3 a pol metra je „najpodivnejšia vec, na ktorú tam za všetky svoje roky lietania narazil“.

Mal však nejaké teórie, čo by to mohlo byť: buď tam monolit nainštaloval nejaký moderný umelec alebo veľký fanúšik filmu 2001: Vesmírna odysea. Objekt sa totiž podobá na čierny monument vo filme Stanleyho Kubricka z roku 1968, ktorý postavila mimozemská civilizácia.

Úrady pripomenuli, že bez povolenia inštalovať umelecké diela na federálne spravované územie je nezákonné, a to „bez ohľadu na to, z ktorej planéty pochádzate“. Kto za ním stojí sa bude vyšetrovať.

Ochranári nechceli z obavy o bezpečnosť turistov prezradiť, kde presne sa monolit nachádza. Lovci záhad by sa totiž na veľmi odľahlom území mohli ľahko stratiť alebo zraniť.

Snaha úradov však bola márna a už dva dni po zverejnení prípadu sa k monolitu dostal prvý amatérsky pátrač, napísal portál BBC.

„Rozhodol som sa tam dostať prvý, lákalo ma, že tento objekt bol ukrytý v krajine päť rokov,“ povedal tridsaťtriročný americký bývalý vojak David Surber, ktorý sa na miesto dostal po šesťhodinovej nočnej jazde.

Miesto našiel vďaka mužovi menom Tim Slane, ktorý na sociálnej platforme Reddit oznámil, že našiel presnú polohu kvádra.

Slane najskôr vystopoval dráhu letu helikoptéry správcov až do chvíle, keď zmizla z radaru, takže zrejme pristála. Potom skúmal satelitné mapy na Google Earth, až objavil terén zodpovedajúci uverejneným záberom a v ňom zreteľný dlhý a úzky tieň. Ten nie je viditeľný na satelitných snímkach z roku 2015, ale objavuje sa tam už od nasledujúceho roku, píše BBC.

Po Surberovi sa k monolitu dostali aj ďalší, ktorých inšpiroval Slane.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #utah #záhada