Najväčšiu bitku pripomínajú tanky

Pamätník krvavých bojov druhej svetovej vojny, pri ktorých na jeseň 1944 zahynulo alebo sa zranilo vyše 90-tisíc sovietskych a československých vojakov, napriek pietnej atmosfére nie je ponurým miestom.

11.08.2011 06:00
Dukliansky priesmyk Foto:
Dukliansky priesmyk.
debata (10)

Práve naopak, návštevníkom ponúka jedinečné scenérie a autentické predmety, vďaka ktorým si môžu živo predstaviť operáciu, ktorou sa tu pred 67 rokmi začalo oslobodenie Československa.

Celé bojisko ako na dlani vidieť z vyhliadkovej veže vysokej 49 metrov. V priestoroch hornej kupoly je umiestnený plán úderu Červenej armády cez Karpaty na priamu pomoc Slovenskému národnému povstaniu, ale aj situačná mapa priestoru Duklianskeho priesmyku. Veža bola sprístupnená v októbri 1974 pri príležitosti 30. výročia Karpatsko-duklianskej operácie. Nahradila pôvodnú drevenú vežu, ktorá bola sprístupnená návštevníkom pri príležitosti 15. výročia a slúžila až do roku 1967.

Duklianske bojisko je národná kultúrna pamiatka. V areáli, od rázcestia pri obci Kapišová až po slovensko-poľský hraničný priechod Dukla sa nachádza expozícia v prírode s rozmiestnenou bojovou technikou v katastri Nižného Komárnika a Vyšného Komárnika. Sprístupnené sú aj zrekonštruované delostrelecké palebné postavenia a bunkre jednotiek 1. čs. armádneho zboru v ZSSR, hoci niektoré poškodili povodne.

Zblízka si tak ľudia môžu pozrieť sovietske dopravné lietadlo Li – 2, ďalšie stíhacie Avia B-33, či 85-milimetrový protilietadlový kanón. Najviac asi zaujme legendárny tank T-34. Kto si naplánuje návštevu Dukly a okolia na celý deň, uvidí zrejme najviac týchto tankov pokope.

Dokonca priamo v poli či na lúkach. Za Ladomírovou priamo pri rázcestí na obec Kapišová sú na kamennom podstavci umiestnené stredné tanky, sovietsky T-34/85 a nemecký tank Panzer IV G. Oba symbolizujú boje, ktoré tu prebiehali v jeseni 1944.

Najviac sovietskych tankov je však v „Údolí smrti“ – medzi obcami Kapišová, Kružlov, Nižná a Vyšná Pisaná. Ide o znázornenie tankovej roty v útoku. Symbolizuje ju 8 stredných tankov T-34/85. Návštevníkom pripomínajú tankové boje, ktoré sa v tomto priestore odohrali od 25. do 27. októbra 1944. Celkovo je v areáli inštalovaných v prírode viac než 60 exponátov sovietskej bojovej techniky, používanej pri bojoch v Duklianskom priesmyku.

Symbolom bojiska na Dukle, a dnes aj dominantou celého areálu, je Pamätník čs. armádneho zboru postavený v roku 1949. Pamätník s obradnou sieňou je vysoký 28 metrov. Pri príležitosti 20. výročia Karpatsko-duklianskej operácie umiestnili v areáli pamätníka súsošie Žalujem. Na kolonáde vedúcej k pamätníku sú umiestnené bronzové tabule, na ktorých sú vygravírované mená 1 256 padlých vojakov – príslušníkov 1. čs. armádneho zboru v ZSSR.

Súčasťou pamätníka je vojenský cintorín, kde je pochovaných 565 príslušníkov 1. čs. armádneho zboru v ZSSR, ktorí zahynuli počas Karpatsko-duklianskej operácie. Po obvode cintorína sú umiestnené busty hrdinov Dukly. V roku 1961 bol pamätník vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Ďalšie pamätníky rozsiahlej náročnej vojnovej operácie sú v neďalekom Svidníku či Vyšnom Komárniku. Je to prvá obec, ktorú 6. októbra 1944 oslobodili jednotky 1. československého armádneho zboru. Vtedy bola takmer úplne zničená, neskôr získala Rad Červenej hviezdy.

Vo Svidníku je pochovaných vyše 9 000 sovietskych vojakov, ktorí padli pri bojoch na východe Slovenska v rokoch 1944 a 1945. Je tu aj vojenské historické múzeum. Momentálne je však pre rekonštrukciu zavreté až do októbra tohto roku. Napriek tomu sa oplatí pozrieť aspoň park bojovej techniky umiestnenej pri múzeu.

Užitočné rady

  • Na vyhliadkovú vežu na Dukle je vstupné pre dospelých 1 euro, študenti a dôchodcovia zaplatia 50 centov, vojnoví veteráni a deti do 15 rokov majú vstup zadarmo.
  • cesta je dobre značená, treba si však dať pozor na prehustenú premávku, hlavne kamiónmi z Poľska. Navyše je povrch vozovky dosť rozbitý, v smere na Prešov pri Šarišskom Štiavniku až nebezpečný.
  • pozor na pohyb v okolitých lesoch, napriek tomu, že tu už od vojny prebehlo masívne odmínovanie, stále sa tu nachádza aj nevybuchnutá munícia. Niektorí návštevníci či zberatelia už na neopatrnosť doplatili.

Ďalšie atrakcie v okolí Dukly

  • Vyšný Komárnik – prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1600. Patrila k rusínskym dedinám na panstve Makovica. Sakrálnou pamiatkou je drevený gréckokatolícky chrám z roku 1924 zasvätený svätému Kozmovi a Damiánovi. Je to trojpriestorová zrubová sakrálna stavba lemkovského typu.
  • drevené kostolíky – najbližšie sú v Bodružali, Príkrej či Miroli.
  • Bardejov – mesto s pekným zachovalým historickým centrom
  • Zborov – miestny hrad nazývaný aj Makovica
  • Medzilaborce – Múzeum moderného umenia Andyho Warhola
10 debata chyba