Hady nad hlavou! Ponad cestu postavili 27-metrový most pre plazy

V severoindickom štáte Uttarakhand vybudovali z prírodných materiálov most pre plazy a ďalšie ľahké zvieratá, aby ich ochránili pred rušnou cestou. Tá vedie k turistickej destinácii a zvieratá na nej hynú pod kolesami áut.

01.12.2020 14:50
debata

Most dlhý 27 metrov je z bambusu, povrazov a rastlinných vlákien a podľa miestnych médií je prvou stavbou svojho druhu v Uttarakhande. Pri pilieroch stavby zasadili popínavé rastliny a trávy, ktoré majú zvieratá „navigovať“ na most.

„Na tejto ceste autá turistov zabili mnoho plazov a ďalších menších zvierat,“ citoval server BBC Čandru Šekhara Džošiho z lesnej správy. Na oboch stranách mosta sú kamery, ktoré zaznamenajú presun zvierat.

„Je tu hustý les, pohybujú sa tu slony, leopardy i jelene a býky. Tie vodiči vidia z diaľky a môžu spomaliť alebo zastaviť, ale málokedy to urobia v prípade hadov, jašteríc, varanov alebo veveričiek,“ citoval iného zástupcu správy denník Indian Express. Most má malé zvieratá nielen ochrániť, ale aj na ne pomôcť zamerať pozornosť.

Cesta, ktorou sa motoristi ponáhľajú, vedie do horskej turistickej stanice Nainital. Leží vo výške asi 2000 metrov v blízkosti jazera obklopeného horami.

debata chyba
Viac na túto tému: #mosty #hady #plazy