Záhada 'mimozemského' stĺpu pokračuje. Zmizol z Utahu, zmizol aj z Rumunska

V ten istý deň, ako sa zvláštny kovový stĺp záhadne stratil z púšte v americkom Utahu, objavil sa na kopci v Rumunsku. Rovnako ako v Utahu, aj rumunský "monolit zmizol". Stalo sa to v pondelok 30. novembra a to "rovnako záhadne, ako sa objavil".

02.12.2020 07:00 , aktualizované: 15:20
debata (5)

Uprostred novembra spozorovali zamestnanci štátu Utah, ktorí spočítavali ovce z vrtuľníka nad oblasťou južne od Moabu, záhadný kovový stĺp.

Keďže sa objavil uprostred púšte, úrady si lámali hlavu nad tým, ako sa tam dostal. Okamžite sa objavili teórie, že by nemohol mať mimozemský pôvod.

Aj keď presné miesto, kde monolit stál, úrady neoznámili, húževnatí amatérski pátrači ho v odľahlej oblasti aj tak našli.

O niekoľko dní však správa územia oznámila, že stĺp zmizol.

Ešte v ten istý deň rumunské spravodajstvo Ziar Piatra Neamt informovalo, že podobný kovový monolit stojí na vrchu Bâtca Doamnei, na kopci neďaleko mesta Piatra Neamț na severovýchode krajiny.

Aj keď sú oba podobné, je medzi nimi niekoľko rozdielov. Rumunský stĺp je vysoký asi tri alebo štyri metre a zdá sa, že je dutý, uviedol Ziar Piatra Neamt. Navyše je pokrytý prekrývajúcimi sa kruhmi, kým monolit z Utahu bol hladký.

Agentúra AFP uviedla, že bez precedensu z amerického štátu Utah by informácie o podobnej záhade v Rumunsku pravdepodobne v zahraničných médiách zostali bez povšimnutia.

Rumunská tlač sa síce o túto tému zaujímala málo, ale sociálne siete ju plne nahradili, konštatovala agentúra AFP.

Vo videu zverejnenom na Facebooku jeden z diskutérov označil rumunský monolit za „úbohú repliku“ toho utažského. Vyhlásil, že je to „v skutočnosti iba stará haraburda, ktorú tam niekto osadil“.

„Ani len poriadnu repliku nie sme schopní urobiť,“ napísal Alexandru, zatiaľ čo iní na objekte zaznamenali stopy po zváraní.

Avšak rovnako ako v Utahu aj rumunský monolit zmizol.

Keď Insider skúmal historické zábery z Utahu na Google Earth, zistil, že v americkej púšti sa záhadný monolit objavil niekedy medzi augustom 2015 a októbrom 2016. História snímok z Rumunska nie je v aplikácii k dispozícii.

Jedna z teórií, ku ktorej sa prikláňa najviac odborníkov, hovorí, že stĺp v Utahu bol dielom amerického umelca Johna McCrackena, aj keď jeho skutočný pôvod stále zostáva záhadou.

Ďalšou populárnou teóriou, ktorá sa šíri na sociálnych sieťach medzi milovníkmi záhad a paranormálnych javov, je, že má mimozemský pôvod. Inšpiráciou na tento nápad bol film 2001: Vesmírna odysea.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #utah