Vypálené Kalište žije nielen v spomienkach

Do oslobodenia Kališťa chýbalo iba päť dní, keď do tejto osady uprostred hôr na južnom úpätí Nízkych Tatier vtrhli besnejúci nemeckí fašisti. Vypálili ju takmer do tla, veľa ľudí postrieľali a niektorých upálili zaživa vo vlastných domoch.

13.08.2011 06:00
Kalište Foto:
Kalište je jedinou zo sto slovenských vypálených obcí, v ktorej sa už život neobnovil.
debata

Kalište je jedinou z viac než stovky vypálených slovenských obcí, kam sa už bežný život nikdy nevrátil. Napriek tomu existuje dodnes ako historické svedectvo o nacistických zverstvách, ľudskom utrpení a bolesti. Za národnú kultúrnu pamiatku ho vyhlásili presne pred päťdesiatimi rokmi.

Dva obnovené biele domčeky, učupené na strmých svahoch popri ceste, neďaleko malá zvonička a okolo pozostatky zhorených domov. To je všetko, čo zostalo z voľakedajšej uhliarskej osady, ktorá sa pre svoju strategickú polohu počas 2. svetovej vojny a Slovenského národného povstania stala významným centrom takzvanej Partizánskej republiky. Okrem partizánov, ktorým miestni pomáhali, tu našlo útočisko aj veľa prenasledovaných.

Nacisti Kalište prepadli 18. marca 1945 nadránom. Zo 42 domov vypálili do tla 36, zavraždili 46 ľudí a ďalších odvliekli do zajatia. Tí, čo prežili, sa po beštiálnom vraždení uchýlili do šiestich domov, ktoré na zhorenisku zostali. V strachu a biede sa v nich tiesnilo 58 rodín. Po oslobodení sa odsťahovali do okolitých obcí a Banskej Bystrice. Zničená osada sa premenila na miesto piety a spomienok.

Kalište svojou atmosférou pohltí každého návštevníka. Na všetkých vypálených domoch sú tabuľky s menami a osudmi ich bývalých obyvateľov. Stačí si ich prečítať a čas sa odrazu posunie o desaťročia dozadu a odhalí skutočný príbeh ľudí, ktorí tu žili. Niektorých zavraždili, ďalších odvliekli a všetci prišli aj o to posledné, čo mali.

„Fašisti prišli okolo štvrtej nadránom cestou od Moštenice a začali rozospatých ľudí vyháňať z ich domovov. Hneď na začiatku zastrelili 21-ročnú dievčinu a na prahu dverí rozstrieľali 43-ročnú matku dvoch detí, ktorá po týždni ukrutných bolestí zomrela. Jej manžela zastrelili na úteku do úkrytu,“ približuje smutnú minulosť hneď prvého vypáleného domu Mária Čemanová z banskobystrického Múzea SNP.

Ku Kališťu ju viaže osobný vzťah. Jej 77-ročného prastarého otca, ktorý bol chorý a slepý, upálili v jeho dome zaživa. Rovnaký osud postihol aj ďalších osem chorých a nevládnych Kališťanov vo veku štrnásť až deväťdesiat rokov. Okrem miestnych nacisti zastrelili a upálili dvanásť partizánov v partizánskej zemľanke nad osadou, ďalších devätnásť odvliekli a neskôr zastrelili pri Moštenici.

Ako nemý svedok tragédie tu dodnes stojí malá zvonička, ktorú fašisti ušetrili. Práve pred ňou sústreďovali ľudí, zatiaľ čo im vraždili príbuzných a podpaľovali príbytky. Iba kúsok od nej sa týči pamätník obetiam tragédie, ktorý odhalili pred štyrmi rokmi. Nahradil predchádzajúce súsošie Obete varujú, ktoré do odľahlého Kališťa z ideologických dôvodov za bývalého režimu presunuli z Banskej Bystrice. Súsošie je dnes znova na svojom pôvodnom mieste, v pietnej sieni Múzea SNP.

V tieni lesa nad osadou sa ukrýva partizánska nemocnica. Kedysi bola v hore za dedinou, dnes si návštevníci môžu pozrieť repliky jej bunkrov ako súčasť expozície. „Lekármi tam boli dvaja bratia Hilárovci, ktorým pomáhalo osem partizánov a 25 žien z Kališťa. Svetlo mali len z petrolejky, nijaké obväzy, nijaké lieky, iba prevarenú vodu zo snehu a živočíšne uhlie, ktoré vyrábali zo zhorených zemiakov. Narkózu nahradzovali slivovicou,“ spresňuje Mária Čemanová, ktorá zbiera príbehy kalištianskych pamätníkov.

Z pôvodných šiestich nevypálených domov sa dodnes zachovali dva hneď popri ceste. V nich sa nachádza expozícia pod názvom Partizánska republika, kde sa návštevníci môžu dozvedieť viac o dejinách Kališťa od jeho počiatkov až po udalosti z obdobia 2. svetovej vojny a SNP.

Pred tromi rokmi areál, ktorý spravuje banskobystrické Múzeum SNP, obohatil Sad života. Vysadenie 102 ovocných stromčekov symbolizuje nielen počet vypálených slovenských obcí, ale aj návrat života do Kališťa.

Zaniknutá osirelá osada najviac ožíva počas letných mesiacov. Okrem návštev turistov sa tu v lete už niekoľko rokov stretávajú bývalí Kališťania, ich potomkovia a ľudia z rôznych kútov Slovenska i sveta, aby si zaspomínali a uctili pamiatku padlých. Tohtoročné stretnutie generácií na Kališti sa uskutoční túto sobotu (13. augusta).

Užitočné rady

  • autom sa dá do Kališťa dostať po úzkej asfaltovej ceste z Moštenice, odkiaľ je to zhruba 9 kilometrov, cesta nie je v najlepšom stave
  • vedú tadiaľto aj cyklotrasy
  • prístup z Donovál a z Balážov je možný len pešo, po turistických chodníkoch, dĺžka trás 4 až 5 kilometrov
  • parkovisko pred areálom je bezplatné
  • vstup je voľný, vstupné dobrovoľné
  • areálom vedie náučný chodník Ako žili Kališťania s 19 informačnými tabuľami, mapka s ich umiestnením sa nachádza pri vstupe, pri pozostatkoch vypálenej bývalej školy
  • Kalište je vysunutou expozíciou Múzea SNP v Banskej Bystrici, ktoré v prípade záujmu poskytuje aj sprievodcu
  • expozície v domčekoch sú počas leta sprístupnené denne, okrem pondelka od 9.00 do 16.00 h, je vhodné si to však vopred overiť na 048/ 412 32 58, 0918 899 413
  • väčšie skupiny je potrebné ohlásiť vopred na 048/ 412 32 58, 0918 899 413, 0918 899 430, resp. na e-mailových adresách lesnik@muzeumsnp.skpeter.sukenik@muzeumsnp.sk

Ďalšie atrakcie v okolí

  • Múzeum SNP – ústredná expozícia v Banskej Bystrici, expozícia fašistických represálií v bývalej vápenke pri Nemeckej
  • historické centrum Banskej Bystrice
  • hrad Slovenská Ľupča
  • drevený kostolík v Hronseku, zapísaný v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO
  • rezervácia ľudovej architektúry Špania Dolina
  • rekreačné stredisko Donovaly s celoročnou prevádzkou
debata chyba