Muránskej planine kraľuje hrad Muráň

Rozľahlá Muránska planina patrí k tomu najkrajšiemu, čo máme. Nie nadarmo sa jej hovorí zelené srdce Slovenska. Okrem nádhernej prírodnej scenérie tu možno naraziť aj na rastliny, ktoré sa už inde nevyskytujú. Patrí k nim napríklad chránený paleoendemit lykovec krížikovitý, ktorý rastie na strmých, ťažko dostupných skalných stenách. Ďalšími vzácnymi rastlinami sú zemolez alpínsky, stračia nôžka tatranská, lomikaz trváci a rosička okrúhlolistá.

15.08.2011 14:02
Murán, muránska planina Foto:
Nádherný výhľad na Muránsku planinu.
debata

K turistickým atrakciám planiny patria aj skalný stĺp, rezervácia Suché doly-Teplice, prameň vo Furmanci, a najmä hrad Muráň, ktorý Muránskej planine dominuje. Jeho ruiny sa rozprestierajú na brale Cigánka nad obcou Muráň v okrese Revúca.

Svojou rozlohou 3,3 hektára patril Muránsky hrad k najväčším na Slovensku a nadmorskou výškou 938 metrov zas k najvyššie položeným v strednej Európe. Aj keď dodnes už z neho veľa nezostalo, kto sa podujme na túru na hrad, neoľutuje. Výhľad na Muránsku planinu je z neho úchvatný. K hradu vedú tri trasy. Z Muráňa sa ide po červenej značke, z Veľkej lúky po modrej a od Prednej Hory po žltej. Domáci odporúčajú prejsť náučným chodníkom z obce Muráň po hrad.

Šesťapolkilometrový úsek lemuje šestnásť infopanelov s informáciami o histórii hradu, okolitej prírode, ale aj o chove koní muránskeho typu na Veľkej lúke.

Hrad s najväčšou pravdepodobnosťou postavili Bebekovci v druhej polovici 13. storočia, no písomne sa prvý raz spomína v roku 1271, keď ho Štefan V. daroval krajinskému sudcovi Mikulášovi Gunicovi. V 15. storočí sa ho zmocnil Ján Jiskra, ktorý ho dal opevniť. Neskôr sa stal majetkom kráľa Mateja Korvína a potom mal rad ďalších vlastníkov. Bývala v ňom aj legendárna Muránska Venuša. Posledným vlastníkom hradu boli Coburgovci, ktorým patrili v okolí aj rozsiahle panstvá. Dnes je v majetku obce Muráň.

Najzachovalejšou časťou hradu je vstupná brána. Je jediným miestom, ktorým sa dá dostať do hradného areálu. Všade inde sa pod ruinami bývalých hradieb nachádzajú priepasti. Pre turistov tu vybudovali niekoľko miest s bezpečnostnými ohradami, ktoré ponúkajú nádherné pohľady na okolie. Z južnej časti vidieť ako na dlani obec Muráň, susednú Muránsku Dlhú Lúku, ale aj okresné mesto Revúca. Pri pohľade zo severnej strany majestátnu Kráľovu hoľu.

Miesto pod hradom patrí koňom, ktoré tu začali chovať v roku 1950. Na začiatku v ňom chovali iba huculské kone, časom ich však začali krížiť s ďalšími plemenami. Dnes sa na Muránskej planine chová plemeno Norik muránsky. Kone tu využívajú najmä pri ťažbe dreva, ale aj v terénoch nedostupných pre ťažkú techniku.

Turisticky zaujímavá je aj samotná obec Muráň. ,,Je súčasťou Gotickej cesty, ktorá lemuje najzaujímavejšie historické pamiatky Spiša a Gemera-Malohontu," hovorí starosta Roman Goldschmidt. Obecný úrad sídli v budove z roku 1800, ktorá bývala koháryovsko-coburgovským kaštieľom a postavená bola v klasicistickom štýle. K pamiatkam obce patrí aj hotel – klasicistická dvojposchodová budova zo začiatku 19. storočia, rímskokatolícka fara v budove z roku 1810 či klasicistický slúžnovský dom s arkádovou chodbou, v ktorom v 19. storočí pôsobil štúrovský básnik Bohuš Nosák-Nezabudov.

Užitočné rady

  • Pred výstupom na hrad je dobré navštíviť informačné stredisko v strede obce Muráň
  • Náučný chodník k hradu má 6,5 kilometra a celkové prevýšenie 530 metrov. Zdatnejší turisti ho prejdú za vyše hodiny
  • V priebehu sezóny sa možno za poplatok tri eurá dostať autom bližšie k hradu. Treba však špeciálne povolenie, ktoré sa dá získať v informačnom cen­tre
  • Vhodná je športová obuv a fľaša s občerstvením
  • Občerstviť a oddýchnuť sa dá aj v chate pod hradom, turisti sa tam môžu aj ubytovať

Ďalšie atrakcie v okolí hradu Muráň

  • Cesta Márie Széchy spájajúca hrad Muráň s hradom vo Fiľakove. Meria 77 kilometrov a je najdlhšou hradnou cestou na Slovensku
  • Dobšinská ľadová jaskyňa a Ochtinská aragonitová jaskyňa
  • Rekreačný areál Predná Hora a vodný svet
  • Salaš v sedle Zbojská. Ponúka posedenie pri tradičných slovenských jedlách i čerstvé syrové výrobky
  • Hrad Krásna Hôrka a kaštieľ Betliar s expozíciami predstavujúcimi ich históriu
  • Sirk, v obci neďaleko Ratkovej sa zachovala jedna z najstarších vysokých pecí
  • Rotunda v Šiveticiach, v súčasnosti sa reštauruje
  • Husitský kostol v Chyžnom
debata chyba