21 miest, ktoré musíte navštíviť v roku 2021 podľa CNN

Zachvíľu bude jar, je čas premýšľať nad dovolenkou! Moment, ešte stále planétu sputnáva pandémia, kvôli ktorej je zatvorená väčšina sveta.

09.03.2021 07:00
debata (2)

Vakcinácia komplet celého ľudstva je ešte v nedohľadne, a tak cestovanie „za potešením“ by sa dalo považovať za prinajlepšom hlúpe, v horšom prípade priam riskantné, píše CNN.

Veríme však, že táto skľučujúca situácia nás nebude ovládať navždy a aspoň časť turistov bude môcť vyraziť na cesty o niekoľko týždňov, ostatní prinajhoršom v polovici či koncom roka. Ale nakoniec to príde a sloboda sa nám vráti späť.

V tomto duchu zostavila CNN Travel svoj zoznam 21 miest, ktoré treba navštíviť v roku 2021.

Nie sú to neznáme alebo neobjavené skvosty, ktoré často obsadzujú popredné priečky v rebríčkoch, aj keď v zozname CNN sa nachádza aj niekoľko nečakaných miest. Stoja však za pozornosť a vždy dokážu očariť čímsi novým.

„Sme si plne vedomí, že niektoré z týchto destinácií môžu ešte nejaký čas zostať mimo dosahu a že vydať sa na cestu nemusí byť vhodné,“ píše web.

Ale v ére, v ktorej je cestovný ruch súčasťou života, sa budeme radšej pozerať dopredu s nádejou, že si opäť raz budeme môcť plniť sny, ktoré sme si počas lockdownu zapisovali do denníčkov.

Antarktída

Antarktída, ktorá je jedným z najodľahlejších miest na planéte, nie je ľahko dosiahnuteľná ani cenovo dostupná destinácia.

Možno je jej nedostupnosť súčasťou jej pôvabu – siedmy kontinent zostáva na vrchole zoznamov prianí mnohých cestujúcich.

Úchvatná biela púšť s dramatickými zasneženými vrcholmi a žiarivými tyrkysovými vodami, ako aj exotická divočina vrátane tučniakov cisárskych a tuleňov je skutočne zážitkom na celý život.

Kanada

Lyžovanie, surfovanie, turistika, pozorovanie ľadových medveďov či polárnej žiary. To je Kanada – 13 provincií a teritórií, ktoré tvoria druhú najväčšiu krajinu na svete podľa celkovej rozlohy, má pre každý typ cestujúceho niečo.

Milovníci prírody sa môžu tešiť na hory, ľadovce, vodopády a atlantické alebo tichomorské pobrežie, zatiaľ čo reštaurácie ocenené michelinskými hviezdami ponúkajú chutné jedlá. Milovníci nočného života nájdu v Montreale, Toronte a Vancouveri živé klubové scény, aj keď menšie mestá Edmonton a Calgary vedia tiež prekvapiť.

Disney parky

Ak by to bolo na väčšine detí, súčasťou každej rodinnej dovolenky by bola návšteva zábavného parku. Nie je nič lepšie ako radosť na detskej tvári, keď sa otvorí brána Disneylandu s obrovským nádherným zámkom a skutočným Mickey Mousom.

Dubaj

Aj keď sa plánovanie dovolenky na rok 2021 môže javiť ako divoký nápad, výlet do Dubaja je bezpečnejší ako väčšina ostatných.

Najblýskavejší zo Spojených arabských emirátov v súčasnosti víta takmer všetkých cestujúcich z celého sveta a vďaka dôkladným bezpečnostným kontrolám a protokolom si môžete užiť relatívny pokoj.

Egypt

Ponuka starodávnych divov v Egypte je zdanlivo neobmedzená a 2021 môže byť rokom, keď sa ich svet, ktorý túži po kultúrnych objavoch, poriadne nabaží.

Očakáva sa, že mnoho z najslávnejších egyptských artefaktov konečne získa tento rok veľkolepý nový domov vo Veľkom egyptskom múzeu (GEM) v blízkosti pyramíd v Gíze.

Monumentálny betónovo-sklenený priestor s rozlohou takmer pol milióna metrov štvorcových, ktorý stál viac ako miliardu dolárov, sa začal stavať v roku 2003 a výstavba trvala osem rokov.

Francúzsko

Bistrá, bary, cukrárne a syrárne sú samé osebe dosť dobrým dôvodom na to, aby ste vycestovali do Francúzska, keď sa svet začne otvárať.

A aj zvyšok atrakcií, ktoré v roku 2019 pritiahli do Francúzska takmer 90 miliónov návštevníkov, začne opäť ožívať: výstavy umenia na vysokej úrovni, elegantné zámky, týčiace sa katedrály, stredoveké dediny, okázalé pobrežia a nekonečné vinice.

Ghana

Jej iniciatíva Year of Return v roku 2019 sa zamerala na medzinárodných návštevníkov afrického pôvodu a západoafrická Ghana pokračuje v diasporálnom turizme prostredníctvom svojej novej kampane Beyond the Return.

Pozemné a morské hranice sú v súčasnosti zatvorené, ale teraz je vhodný čas na oboznámenie sa s kultúrnymi ponukami krajiny, od renesancie umenia a módy po nové otvorenia reštaurácií a hotelov.

Grécko

Ak sa v roku 2021 vrátime k normálu, Grécko bude mať na fanfáry viacero dôvodov – oslávi svoje 200. narodeniny.

Oficiálne výročie udalosti, keď revolúcia v roku 1821 rozpútala vojnu za nezávislosť proti Osmanskej ríši, je síce vo februári až marci, ale oslavy pri príležitosti dvestoročnice sa očakávajú – ak to dovolí Covid – po celý rok.

Pôvabný prístav Nafplio v peloponézskom regióne juhozápadne od Atén je rovnako dobrým miestom na zapojenie sa do osláv – bolo to prvé hlavné mesto moderného Grécka.

Rovnako ako pláže a neďaleké starodávne pamiatky, ako pozoruhodný amfiteáter Epidaurus a impozantné ruiny Mykén, má Nafplio svoje vlastné atrakcie vrátane pevnosti Palamidi na kopci.

Grenada

Ostrov korenia je nabitý chuťou všetkými možnými spôsobmi. Východokaribský ostrov, ktorý má šírku iba 18 kilometrov a dĺžku 34 kilometrov, tvorený piesočnatými plážami, bujnými dažďovými pralesmi a nádhernými vodopádmi, odlišuje od známejších tropických destinácií práve jeho bohatý charakter.

Každá zo siedmich farností má svoje špeciálne kúzlo a príťažlivosť, hlavné mesto Grenady St. George's, známe svojim prístavom v tvare podkovy a farebnými domami, je nepochybne najživším a najmalebnejším miestom.

Havaj

Havaj je nádherné miesto s úchvatnými východmi a západmi Slnka a každá jedna jeho pláž je zdanlivo tá najkrajšia.

Výnimočné pláže – niektoré sa dokonca môžu pochváliť čiernym a zeleným pieskom (pláže Papakolea a Punalu‘u) sú už tradične lákavé, ale návštevníci, ktorí si nájdu čas a vydajú sa na cestu z pobrežia, rýchlo objavia havajské čaro vo vnútrozemí.

Na Havaji musíte určite navštíviť národný park Hawaii Volcanoes, kam nedávno prilákala návštevníkov nová veľkolepá erupcia Kilauea.

Taliansko

Trvalo populárne Taliansko sa dostalo v marci 2020 na titulky – no z nesprávnych dôvodov.

Nič však nemôže stlmiť príťažlivosť Talianska, a keďže obmedzenia časom poľavia, príde čas, opäť navštíviť talianske mestá, ktoré boli povestnými epicentrami turizmu.

Ale keďže sa očakáva, že sa počet návštevníkov ešte niekoľko rokov nevráti na úroveň z roku 2019, pre tých, ktorí to zvládnu bezpečne, rok 2021 poskytne príležitosť vidieť Bel Paese spôsobom, ktorý nebol možný už celé desaťročia.

Japonsko

Aj keď si každý národ závislý od cestovného ruchu určite zaslúži súcit, Japonsko zažilo v roku 2020 obzvlášť smutný rok. Toto je krajina, ktorá usilovne pripravovala letné olympijské hry, ktoré však musela zrušiť.

Odložené olympijské hry sa podľa plánov začnú v Tokiu 23. júla 2021 a cestujúcim sa tak naskytne príležitosť vidieť niektoré z obrovských atrakcií, ktoré robia Japonsko Japonskom – jedlo, ľudia, kultúra…

Maldivy

Pláže s bielym pieskom? Máme. Stravovanie na svetovej úrovni? Áno. Neuveriteľné plávanie, plachtenie a potápanie? Aj tie.

Počas celej pandémie sa Maldivám podarilo udržať svoje hranice otvorené vďaka ich luxusným letoviskám, ktoré dobre zabezpečovali odstupy.

Mexiko

Tento južný sused USA bol pre mnohých Američanov v roku 2020 miestom oddychu. Mexiko ponúka prírodné krásy, úchvatné pláže a široké spektrum atrakcií od historických po ultramoderné.

Nový Zéland

Oku lahodiaca krajina na rozdiel od obrovského množstva zvyšku sveta obnovila veľa bežných aktivít vďaka jednej z najúspešnejších reakcií na pandémiu.

Päťmiliónová ostrovná krajina má hranice pre väčšinu cestujúcich v súčasnosti zatvorené, no očakávame, že raz po znovuotvorení bude patriť k horúcim favoritom množstva turistov, ktorí túžia po lesnej terapii, dokonalom pozorovaní hviezd a skúmaní maorskej kultúry a histórie.

New York

Mesto, ktoré nikdy nespí, je vždy dobrý nápad. A vkladá svoje nádeje do roku 2021.

Mnoho newyorských najlepších miest zostáva prístupných aj napriek pretrvávajúcej pandémii (okrem Broadwaya a stolovania v interiéroch). No aj zvonka, s kúskom pizze v ruke, sa dá objavovať čaro tohto mesta.

Jeden z najlepších výhľadov na dolný Manhattan vidieť pri prechádzke cez Brooklynský most a nábrežie. Za návštevu stoja tiež miestne parky a niektoré významné kultúrne inštitúcie, napríklad Metropolitné múzeum umenia – bez obvyklých davov ľudí s časovými vstupenkami.

Singapur

Väčšina cestujúcich nechce na letisku tráviť viac času, ako musí. Singapurské Changi však nie je obyčajné letisko. Zatiaľ čo sa zvyšok sveta sa krčil doma, singapurskí miestni platili za večierky v Changi.

Budúci rok je príležitosťou na zamilovanie sa do cestovania a návšteva Lion City by mala túto romantiku znovu oživiť.

Okrem veľkolepého letiska je v tomto mestskom štáte aj botanická záhrada zapísaná na zozname UNESCO.

Španielsko

Španielsko so svojimi kilometrami malebného piesočnatého pobrežia a rušnými historickými mestami bolo vždy neprehliadnuteľnou destináciou.

Barcelonská ulica Las Ramblas bola tento rok prázdnejšia ako zvyčajne, no španielske turistické strediská sa chystajú návštevníkov opäť ohromiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #CNN