V okolí Nitry ožívajú zabudnuté hrady

Gýmeš, Hrušov a Oponický hrad. Táto trojica hradov je prekvapením aj pre obyvateľov bývajúcich v ich okolí. Po dlhých rokoch sa zrazu vynorili z kopcov a je ich vidno už zdiaľky. Človek si v ich blízkosti môže konečne príjemne posedieť a dozvedieť sa niečo nové z histórie.

22.08.2011 07:42
Oponický hrad Foto:
Oponický hrad sa vďaka dobrovoľníkom po rokoch vynoril z hustého porastu. Má upravené okolie, kde sa dá príjemne posedieť.
debata

Zrúcaniny stojí za to vidieť. Už to nie sú zarastené a neprehľadné kopy kameňa a sute, ale pekné staré hrady s upraveným okolím, pokosenou trávou, miestami na sedenie, smetnými košmi a informačnými tabuľami. Pri ich návšteve možno navyše naživo vidieť staré murárske remeslo. Cez letné prázdniny a počas víkendov tu totiž pracuje hŕstka dobrovoľníkov z rôznych občianskych združení, ktorí sa o zrúcaniny starajú a nanovo murujú rozpadávajúce sa steny.

Do konca tohto týždňa bude rušno najmä na hrade Gýmeš. ,,Práve na ňom obnovujeme Hranolovú vežu – je to neskororománska veža z 13. storočia a zároveň aj najstaršia časť hradu. Prebieha tu tiež archeologický a architektonický prieskum," naznačil Jozef Blaho vedúci dobrovoľníkov z občianskeho združenia Leustach. Starajú sa tiež o Hrušov a Živánsku vežu schovanú v kopcoch pri Jedľových Kostoľanoch.

Pri rekonštrukcii hradných múrov sa pokúšajú aspoň priblížiť k starým technikám. ,,Snažíme sa, aby sa malta podobala tej stredovekej. Používame preto viac vápna, menej cementu." Raz ju dokonca skúšali miešať ručne. No to by sa tu vraj zodrali, tak sa vrátili k rýchlejšej miešačke. Ruku k dielu môže priložiť ktokoľvek. Podľa Blaha je to však skôr rarita. Z päťsto návštevníkov sa možno objaví jeden, ktorý je ochotný vytlačiť do kopca pár naložených fúrikov. Je to naozaj ťažká práca. A navyše zadarmo. Každému to nevonia.

Hrady ponúkajú inak perfektný výhľad do krajiny pod Tribčom. A ukrývajú rôzne chodby, klenby a desiatky zákutí, ktoré sa ani nedajú všetky preskúmať počas jednej návštevy. Dobrovoľníci sa zvýšenému záujmu turistov tešia, no upozorňujú, aby pri lození po hrade boli opatrnejší.

,,Niektorí sa štverajú po 750-ročných múroch kvôli lepšej fotografii. Ničia však pritom murivo. Niekedy poškodia časť okna, prahy dverí, zhadzujú dole kamene." Murári ich potom chodia znova pracne zbierať, aby ich mohli zapracovať do nových stien.

Od pondelka 22. druhého augusta sa ,,opravovači hradov" presunú na Hrušov.Tu lešenie obkolesuje najzraniteľnejší kus hradu. ,,Pustíme sa do obnovy palácových priestorov, ide o severný renesančný palác. Hrozilo tu zrútenie, múry boli deravé ako ementál, okná boli veľmi poškodené, snažíme sa tu zastaviť ďalší rozpad. Obnovujeme koruny do pôvodných výšok," prezradil Blaho. Hrušov dal podľa neho postaviť Matúš Čák Trenčiansky na konci trinásteho storočia. Strážil dôležitú obchodnú cestu z Požitavia do Ponitria. Najlepšie sa k nemu dostanete na ceste od Topoľčianok do Skýcova. Kilometer pred Skýcovom je odbočka vpravo so zákazom vjazdu. Tu zaparkujte, cesta nahor pešo trvá menej než hodinu.

Pri návšteve Oponického hradu naopak môžete ignorovať zákazovú značku na konci Oponíc, pokračujte po ceste ďalej až k malému parkovisku. Odtiaľ sa ide po zelenej značke popri potoku, trasa k hradu trvá asi 45 minút. Na vrchole pri zrúcanine je rozľahlá upravená čistina, kde sa dá posedieť a preštudovať tabule. Dozviete sa napríklad aj to, že tento hrad dal postaviť brat Matúša Čáka – Peter. Hrad slúžil až do 17. storočia, kedy vyhorel a neskôr ho delami rozstrieľali cisárske vojská.

Čo sa dá vidieť v okolí?

  • Dražovský kostolík – drobná stavba patrí k najstarším zachovaným kostolíkom na Slovensku, bola predlohou pre rub slovenskej päťdesiatkorunáčky, dnes zdobí dvojeurovú poštovú známku
  • Živánska veža – viacpodlažná strážna veža zo 14. storočia kedysi patrila k hradu Hrušov, dohliadala na cestu z Novej Bane, nachádza sa v blízkosti obce Jedľové Kostoľany
  • Kaštieľ v Oponiciach – v malom renesančnom kaštieli sídli Apponyiho múzeum s vyše 2 500 exponátmi vrátane vzácnej rodinnej knižnice, nábytku a obrazov, na prízemí je netradičná výstava trosiek spojeneckých lietadiel, ktoré spadli v okolí počas Druhej svetovej vojny
  • Bojná – obec sa preslávila archeologickými vykopávkami v okolí, našlo sa tu viacero významných nálezov spätých s hradiskom z 9. storočia vrátane pozlátených reliéfnych plakiet, časť nálezov nájdete v kultúrnom dome

Užitočné rady

  • pri návšteve Oponického hradu môžete prejsť cez zákazovú značku, tesne pred vstupom do lesa je parkovisko
  • krátko pred hradom Gýmeš je rázcestie s neoficiálnou značkou ukazujúcou na skratku cez les, radšej sa jej vyhnite a pokračujte rovno, inak sa budete predierať cez húštinu
  • zanietení fotografi by sa mali vybrať na hrady podvečer, múry vtedy vyniknú pri zaujímavom svetle zapadajúceho slnka
  • zrúcaniny ukrývajú množstvo zákutí, skúmajte ich však opatrne, aby ste neohrozili seba ani samotné hrady, za ich obnovou je veľa úsilia
  • pri výlete do lesa nezabudnite na repelent, či prípravok proti kliešťom
debata chyba