Británia bude trpieť, hovoria Briti v Španielsku. Aj v preťahovaní lanom prehrali

Briti žijúci v mestečku Jimera de Libar na juhu Španielska sa rozhodli privítať odchod Británie z jednotného európskeho trhu spevom a preťahovaním lanom, skôr než plačom, píše agentúra AFP.

16.01.2021 07:00
debata

A tak si v miestnej krčme pripomínali brexit iróniou aj výberom pokrmov: na jedálnom lístku boli typické britské jedlá ako fish and chips, fazuľa, párky, zemiaková kaša alebo toasty.

„Je pravdou, že väčšina z nás nie je z tejto situácie nadšená, ale chceme to nejakým spôsobom osláviť a stráviť veselé chvíľky,“ hovorí 65-ročný Paul Darwent, ktorý prevádzkuje krčmu v andalúzskom pohorí, zhruba hodinu cesty od pobrežia.

A definitívny odchod Británie z Európskej únie? „Pravdupovediac, pre nás všetkých to znamená veľa problémov navyše,“ tvrdí tento Brit, ktorý žije v Španielsku vyše dvadsať rokov.

Som veľmi, ale naozaj veľmi naštvaný

Podľa oficiálnych údajov býva v Španielsku asi 370.000 Britov, čo je viac, než v akejkoľvek inej krajine Európskej únie.

Ďalšie tisíce britských občanov sa zdržiavajú v Španielsku bez úradnej registrácie.

Väčšinou ide o dôchodcov, ktorí bývajú na južnom pobreží Španielska. Pritiahlo ich tam pekné počasie a relatívne nízke náklady na živobytie.

Tomu, kto sa zaregistroval do 31. decembra 2020, povolenie na pobyt v Španielsku zostalo. Pri registrácii Briti museli uviesť adresu trvalého pobytu v Španielsku, číslo svojho španielskeho účtu a tiež preukázať zdravotné poistenie a dostatočné prostriedky na živobytie.

Mnohí z Britov však nastavené podmienky nespĺňajú, uvádza právnička Myra Azzopardiová z občianskej poradne CAB, ktorá poskytuje právne poradenstvo cudzincom. „Mnoho ľudí nakoniec povolenie na pobyt nedostane a nebude mať ani možnosť ho získať,“ uvádza.

Baz Rhodes, ktorý učí zoskoky padákom, sa odsťahoval do Španielska z Manchestru. Kvôli odchodu Británie z Európskej únie si on a jeho žena museli zaobstarať súkromné ​​zdravotné poistenie, ktoré ich stojí 200 eur mesačne. „Som veľmi, ale naozaj veľmi naštvaný,“ hovorí pri oslave v krčme.

We'll meet again

Kvôli protiepidemickým opatreniam sa oslava musela uskutočniť vonku, v záhrade, ktorú lemujú španielske, britské a únijné vlajky.

Brexit pripomínajú oddelené vstupy na toaletu pre občanov členských a nečlenských krajín Európskej únie. Počas večera si účastníci nechali púšťať piesne ako Do not leave me this way od skupiny The Communards alebo We'll meet again od speváčky Very Lynnovej.

Jeden z najlepších okamihov večera bol zápas v preťahovaním lanom, v ktorom si zmeralo sily družstvo zložené zo štyroch Britov a tím, ktorý tvoril Francúz, Dán, Španiel a Holanďan.

V zápase nakoniec zvíťazilo za potlesku a piskotu družstvo „Európskej únie“, zatiaľ čo britský tím padol na zem.

„Keby sme sa trochu neradovali a nerozptýlili, tak by sme museli plakať,“ hovorí škótska učiteľka Elaine Gilfillanová, ktorá žije v Španielsku zhruba 20 rokov. Veľmi ju mrzí, že pre jej deti bude ťažšie sa presťahovať do Španielska či inej krajiny EÚ.

Od soboty 1. januára sú Briti žijúci v Španielsku považovaní za občanov tretej krajiny, takže získať povolenie na pobyt je pre nich náročnejšie a musia preukázať omnoho vyššiu úroveň príjmov ako občania členských krajín.

Vzdelanie získané v Británii už nebude v Španielsku automaticky uznávané a diplomy bude potrebné nostrifikovať.

„Mali by sme byť spolu, pretože žijeme na rovnakom kontinente. Myslím si, že Británia bude trpieť. A to nie je pre nikoho dobre,“ hovorí Gilfillanová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Španielsko #Brexit