Vakcínová turistika: Cudzinci idú do miest, kde dostanú očkovanie omnoho skôr

Fanúšikovia vakcinácie by najradšej videli injekciu vo svojom ramene čo najskôr, aby sa mohli vrátiť do bežného života ako sme ho poznali pred pandémiou.

25.01.2021 07:00
debata (4)

Žiaľ, dávok sa ešte nevyrobilo dostatok pre každého záujemcu, a tak sa objavujú odhady, že bežní ľudia bez zdravotných rizík sa k vakcíne dostanú až po dlhých mesiacoch čakania.

Florida sa stala jedným z prvých štátov, ktoré ponúkli injekciu širokému publiku ľudí vo veku nad 65 rokov, čo prilákalo záujemcov z blízkeho aj ďalekého okolia, píše Business Insider. Podľa Wall Street Journal sa vakcinační turisti na Floridu začali hrnúť z New Yorku a ďalších štátov USA, ale aj z Kanady či Argentíny.

Guvernér Ron DeSantis objasnil, že väčšina z nich sú obyvatelia Floridy, ktorí tam majú prechodný pobyt. Zároveň povedal, že by nerád videl na Floride zástupy prišelcov, ktorých prilákala iba vidina vakcíny. Súčasný štátny plán však ako podmienku vakcinácie nevyžaduje doklad o pobyte v „štáte slnečného svitu“.

Jedna 66-ročná žena z Buenos Aires denníku Journal povedala, že bola práve na návšteve u rodiny v Miami a rozhodla sa využiť možnosť zaočkovať sa, pretože v jej rodnej Argentíne ešte nie sú injekcie dostupné. Išla na oficiálne očkovacie miesto v Tampe, ukázala pas ako identifikáciu a doklad o cestovnom poistení a vakcínu dostala.

Na Floridu sa chystá aj mnoho dovolenkárov zo severu, z Kanady, ktorí tu v teple po iné roky pravidelne trávili zimné obdobia, uvádza CBS12. Tento rok ostali kvôli pandémii doma, no po zverejnení informácií o možnosti očkovania zmenili plány.

Niektorí úradníci sú názoru, že je v záujme celej spoločnosti, aby sa zaočkovali aj prišelci. Či trávia čas na plážach, v reštauráciách či v obchodoch – môžu šíriť medzi obyvateľmi nákazu.

O páre z Betlehema, ktorý pricestoval na Floridu kvôli očkovaniu, píšu aj miestne noviny Times Union. Vakcinu od firmy Moderna dostali ešte 7. januára a teraz čakajú na druhé kolo očkovania.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Florida #očkovanie #vakcína #koronavírus #Covid-19