Pri Ipli sa vinie cesta za kostolmi

Zaujímavá turistika sa dá robiť aj na rovine. Na juhu pozdĺž rieky Ipeľ sú ukryté historické a takmer neznáme poklady - ranorománske a neskororománske kostoly, ktoré patria k najstarším na Slovensku.

24.08.2011 08:42
kostol
debata

Náučný chodník, ktorý vedie k týmto pamiatkam, vznikol pred asi tromi rokmi a zjednodušene je to trasa od Štúrova do Šiah a späť. Miestami je to však skôr pátracia akcia ako postupné prechádzanie bodov s informačnými tabuľami. Zastávok je desať, z toho dve sú pri opačnom brehu Ipľa v Maďarsku – Kemence a Nagybörszöny.

Trasa je ideálna najmä pre cyklistov. Môže to však byť aj menšie rodinné dobrodružstvo pre rodinu v aute. Nezabudnite na mapu alebo navigáciu. V niektorých dedinách si človek poradí len tak, že sa popýta na správnu cestu miestnych. Ak si chcete prehliadnuť interiér kostola, treba v obci vyhľadať kostolníka alebo farára, aby vám otvoril. Námaha stojí určite za to, ľudia vám o prezradia viac o histórii kostola alebo vám predvedú unikátnu akustiku v starej sakrálnej stavbe. Popri všetkom tom hľadaní objavíte napríklad aj domy s pestro pomaľovanými priečeliami v Malých Kosihách. Vo viacerých obciach sa zachovali hlinené domy, ktoré boli kedysi bežné v tomto regióne. Bola to lacná a ľahko zhotoviteľná stavba. Jej hlavnú prednosť – príjemnú klímu – si dnes užívajú mladé rodiny, ktoré si tieto domčeky začali rekonštruovať.

Výlet možno začať v Chľabe, čo zastrčený kút Slovenska. Obec je známa aj starými vinohradníckymi pivnicami. Ďalšími zastávkami sú Bajtava, Salka, kde prejdete po moste cez Ipeľ do Maďarska, potom Nagybörszöny, Kemence. Na slovenskú stranu sa vrátite po moste v Šahách. Pokračujete cez Sazdice. Tu treba nahliadnuť dovnútra kostola sv. Mikuláša biskupa, ktorý ukrýva staré gotické fresky. Ich autorom bol zrejme taliansky majster Niccolo di Tomasso. Pôsobivú olejomaľbu nájdete aj v Kubáňove na oltári s obrazom svätého Ladislava. Nasleduje Ipeľský Sokolec a dedina Pastovce. Tu stojí kostol, ktorý má za sebou rušnú históriu. Jeho vežu rozstrieľali najprv Turci, neskôr vojaci počas Druhej svetovej vojny a nedávno ju zbortila zas príroda. Zničil sa pritom vzácny organ a interiér kostola. Niektorí miestni veria, že to bol guľový blesk, podľa iných išlo o silnú búrku.

Posledná zastávka v Malých Kosihách je takou čerešničkou na záver. Kostol sv. Michala Archanjela je pekný najmä pri pohľade od malej lúky. Na hlavnej ulici býva kostolník, od ktorého si môžete vypýtať kľúče, návštevu je však dobré si dohodnúť vopred. Číslo nájdete poľahky na internete. Jeho najstaršou časťou je románska rotunda. Zachovala sa tiež románska veža s dvomi nadzemnými podlažiami.

Koho láka pátranie po ďalších starých kostoloch, môže sa vydať aj do okresov Galanta či Dunajská Streda a obcí Holice, Čierny Brod, Gáň, či Diakovce z okresu Šaľa. Podľa niektorých prameňov v Diakovciach stál kostol už v roku 1090. Dnes tu môžu návštevníci obdivovať neskororománsky benediktínsky kostol. Na jeho poschodí v strednej apside sú ešte zvyšky pôvodných stredovekých malieb.

Tí unavenejší môžu navštíviť niektoré z termálnych kúpalísk, ktorých je tu neúrekom. Navštíviť sa oplatí napríklad jedno z najväčších kúpalísk na Slovensku – Vadaš v Štúrove, kde postavili nové tobogany a v jednom z bazénov sa dá vyblázniť pri umelých vlnách. Dobrým miestom na oddych je tiež kúpalisko v Podhájskej.

Čo sa dá vidieť v okolí?

  • Parížske močiare – tento prírodný unikát nehľadajte v Paríži ale pri Gbelciach, je to najväčší súvislý trstinový močiar na Slovensku, na ploche vyše štyroch hektárov hniezdi viac ako 170 druhov vtákov, svoj úkryt tu má vydra, tiež korytnačka močiarna, pred návštevou si dohodnite v Gbelciach sprievodcu
  • Kaštieľ Belá – pekne zrekonštruovaný kaštieľ sa nachádza v obci Belá na ceste medzi Štúrovom a Mužlou
  • termálne kúpaliská – celý juh Slovenska je posiaty termálnymi bazénmi a kúpaliskami, ktoré sú v prevádzke takmer počas celého roka, jedným z najväčších kúpalísk je Vadaš v Štúrove

Ostrihom – katedrála v Ostrihome je viditeľná už z veľkej diaľky, skúste odstaviť auto v Štúrove pred hranicami a urobte si príjemnú prechádzku po historickom moste

Užitočné rady

  • nebojte sa opýtať ľudí na cestu, kostolníkov na históriu, niektoré pamiatky by ste inak asi ani nenašli
  • trasu môžete začať aj zo severného konca od Demandíc, tu sa krajina s cestami začína vlniť, prechádza tadiaľ málo kamiónov, čo ocenia najmä cyklisti
  • obec Bajtava je dobrým východzím bodom pre túry do pohoria Burda a do prírodnej rezervácie Kováčovské kopce – sever
  • po ceste nenájdete takmer žiadne bufety, len malé dedinské potraviny so špecifickým tovarom a otváracími hodinami
debata chyba