Máte ich doma? Toto sú top suveníry krajín sveta. Na Slovensku vedú šúpolienky

Aká by to bola návšteva Paríža, keby sme si domov nepriniesli kľúčenku v tvare mini Eiffelovej veže a baretku? Ako by sme sa mohli vrátiť z Ruska bez matriošky? Či z Turecka alebo Grécka bez prívesku v tvare modrého oka?

01.03.2021 07:00
debata
zväčšiť
mapa, suveníry, club med

Spoločnosť, ktorá sa špecializuje na luxusné dovolenky all inclusive, Club Med, sa rozhodla analyzovať, ktoré sú najznámejšie suveníry z tej-ktorej krajiny. Niektoré sa dali čakať, iné môžu byť prekvapením.

Európa

Starý kontinent sa môže pochváliť rozmanitým zoznamom populárnych suvenírov, od dáždnikov vo Veľkej Británii až po LEGO v Dánsku.

Mozartove gule patria neodmysliteľne k Rakúsku, čokoláda je najpredávanejším suvenírom hneď v niekoľkých krajinách, vrátane Belgicka, Francúzska a Írska, zatiaľ čo Lotyšsko, Litva a Poľsko sú známe svojimi jantárovými šperkami.

Vo Francúzsku turisti okrem sladkostí nakupujú aj slávne baretky. Taliansko zastupujú benátske maškarné masky.

V Holandsku vedú dreváky, v Luxembursku hodinky, v Chorvátsku levanduľa, v Nemecku pivo, v Španielsku espadrilky. Portugalsko je známe svojimi drevenými kohútikmi.

Ukrajina predá turistom najviac maľovaných vajec, podobne je na tom aj Rumunsko. Z Bieloruska sa nosia ľanové semienka, z Bulharska rôzne výrobky z ruží.

Švédsko je známe svojím červeným dreveným koníkom, z Fínska sa najčastejšie nosia hrnčeky s motívom Muminovcov, návštevníci Nórska nedajú dopustiť na pletené pulóvre.

V Turecku si návštevníci kupujú suveníry s talizmanom – modrým okom, v Grécku korálky. Z Cypru sa nosí víno.

Maďarsko je známe pálenkou, Česko marionetami. Na Slovensku vládne keramika.

Zo Slovenska si podľa údajov štúdie turisti najčastejšie odnášajú šúpolienky.

Ázia

Cestovatelia z Ázie často prichádzajú s rôznymi jedinečnými predmetmi viažucimi sa k miestnej kultúre. V Rusku sú najznámejšie matriošky, v Japonsku vedie origami, v Číne set na kaligrafiu, na Srí Lanke masky, ale aj čaj.

India je známa svojím korením, Južná Kórea čajom. Z Thajska odchádza najviac turistov v háremkami. Irán a Arménsko predajú v suvenírových obchodoch najviac kobercov.

Na Mongolsko spomínajú návštevníci v kašmírových pulóvroch či šatkách, na Izrael pri šperkoch. Z Pakistanu, Palestíny a Vietnamu sa nosia šály a šatky.

Afrika

Textil, vrátane žiarivých látok a tkaných kobercov, patrí medzi najčastejšie suveníry tých, ktorí navštívia krajiny po celej Afrike.

Veľmi populárne sú tiež drevené vyrezávané diela – nosia sa najmä z Angoly, Konga, Gambie, Pobrežia Slonoviny a Stredoafrickej republiky. Na Madagaskare sú populárne semienka baobabov.

V Maroku je najpopulárnejší arganový olej, na Mauríciu rum. Obľúbený Egypt predá turistom najviac zvitkov papyrusu. Z Tuniska sa nosia keramické taniere.

Ghana a Keňa sú známe svojimi korálkami. Kapverdy a Etiópia sú známe svojou čokoládou, Čad zasa kobercami z ťavej srsti.

Severná Amerika

Návštevníci USA najčastejšie odchádzajú so sladkosťami, konkrétne s americkou čokoládou, zatiaľ čo turisti odchádzajúci z Kanady si často nesú so sebou domáci javorový sirup.

Veľmi obľúbeným suvenírom v Strednej Amerike a Karibiku je tiež káva – z Jamajky, Guatemaly a Kostariky, a rum – z Barbadosu, Dominiky a Nikaraguy. Na Bahamách vedú náhrdelníky z lastúr, z Kuby si najčastejšie turisti nosia slávne cigary.

Južná Amerika

Najkupovanejšími suvenírmi v Južnej Amerike sú hojdacie siete (Brazília), kožené výrobky (Argentína), káva (Ekvádor), rum (Venezuela), šperky a drahé kamene (Čile). V Kolumbii sa predá najviac farebných háčkovaných tašiek.

Návštevníci Peru zasa zvyčajne kupujú ikonickú pletenú čiapku chullo, obchody so suvenírmi v Bolívii predávajú najmä pončá.

Oceánia

Najvyhľadávanejším suvenírom medzi návštevníkmi Austrálie je bumerang. Najobľúbenejšou pamiatkou na Nový Zéland je prsteň, ktorý preslávil film Pán prsteňov.

Mušle, ozdoby a šperky z mušlí sú vyhľadávanými v celej Oceánii, najmä na miestach ako Marshallove ostrovy, Nauru a Samoa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #suveníry