Deväť neprávd, ktorým stále veria mnohí cestovatelia. Nenachytali ste sa?

Žijeme vo svete, kde je každá informácia dostupná a jedno kliknutie. To je však tiež nevýhoda, pretože internet je aj plný neprávd. Ak veríte týmto "faktom", ste na omyle.

03.03.2021 07:00
debata

Najviac pyramíd je v Egypte

Egypt je skutočne známy svojimi pyramídami a dávnou históriou, ktorá ich obklopuje, ale v skutočnosti ich má najviac Sudán, píše Love Exploring. V sudánskom regióne Núbia je viac ako 220 pyramíd – čo je zhruba dvakrát viac ako v Egypte.

Veľký čínsky múr vidieť z vesmíru

Toto tvrdenie nie je nič iné ako mýtus. Čínsky astronaut Yang Liwei v roku 2003 potvrdil, že historickú stavbu nie je možné vidieť z Medzinárodnej vesmírnej stanice, nieto z Mesiaca.

Socha slobody sa nachádza v New Yorku

Socha je oficiálne uznaná ako národná pamiatka štátu New York, no samotný ostrov, na ktorom stojí, sa nachádza vo vodách New Jersey.

Jurisdikciu nad ostrovmi Liberty (na ktorom stojí socha) a Ellis má New York od roku 1834, no vody okolo ostrova spravuje New Jersey.

Amsterdam je hlavným mestom cyklistiky

Holandské mestá ako Amsterdam a Utrecht sú nepochybne známe množstvom bicyklov a cyklotrás, ale za najpriaznivejšie mesto pre cyklistov bola už niekoľko rokov po sebe vyhlásená Kodaň.

Odhaduje sa, že za normálnych okolností chodí na bicykli do práce alebo do školy okolo 62 % obyvateľov mesta a celkovo každý deň prejdú dohromady 1 438 000 kilo­metrov.

Do roku 2019 už bolo v Kodani viac ako 402 kilometrov cyklistických chodníkov a v širšej kodanskej oblasti okolo 966 kilometrov.

Na svete je 24 časových pásiem

Keďže 12 časových pásiem sa tiahne východne aj západne od koordinovaného svetového času (UTC), dáva zmysel, že svet by mal byť rozdelený na 24 časových pásiem. Ibaže nie je.

Existujú časové pásma, ktoré majú iba 30 alebo 45-minútové odchýlky. Potom veci ešte komplikuje medzinárodná dátumová línia, pretože neprebieha v imaginárnej priamke. Navyše nie všetky krajiny dodržiavajú letný čas, čo spôsobuje ďalšie nepresnosti.

V súčasnosti je na Zemi definovaných 38 časových pásiem – 24 štandardných časových pásiem plus 14 časových posunov.

Kanárske ostrovy sú pomenované po kanárikoch

Naopak, malé žlté spevavce sú pomenované podľa ostrovov. Odkiaľ sa potom berie ich názov? Latinský výraz pre ostrov je Insula Canaria, čo znamená Ostrov psov.

Hovorí sa, že mauritánsky kráľ Juba II. poslal na ostrovy expedíciu, ktorá našla „obrovské množstvo psov veľmi veľkých rozmerov“. O veľkých psoch hovoril aj Plínius Starší v roku 77 po Kristovi.

Dnes sa predpokladá, že expedičná skupina si mohla pomýliť veľké kolónie tuleňov na Lanzarote a Fuerteventure so psami.

Čínština je najčastejší jazyk na svete

Keďže Číňanov je na planéte najviac, dá sa predpokladať, že najviac ľudí hovorí práve mandarínsky. Výskum z roku 2019 však ukázal, že v poslednom desaťročí predbehla angličtina španielčinu aj čínštinu s 1,2 miliardami ľudí, ktorí hovoria anglicky.

Iná situácia je čo sa týka rodených hovoriacich. Čínština je prvá s 1,3 miliardami hovoriacich (vrátane približne 917 miliónov hovoriacich po mandarínsky).

Iba Rusko a Turecko sa rozprestierajú na dvoch kontinentoch

Rusko aj Turecko majú časti svojich území v Európe aj Ázii. No aj tri zakaukazské krajiny Gruzínsko, Azerbajdžan a Arménsko sa nachádzajú priamo na pomyselnej hranici medzi Európou a Áziou.

Podobne sú časti Egypta navzájom oddelené Suezským prieplavom a Panama zas Panamským prieplavom. To znamená, že východná časť Egypta leží na Blízkom východe, ktorý sa nachádza v Ázii. Panamský prieplav sa často považuje za hranicu medzi Severnou a Južnou Amerikou, ktorá ju rozdeľuje na dva kontinenty.

Mont Blanc je najvyššia hora Európy

Mont Blanc nie, je to Elbrus vysoký 5 641 metrov, ktorý sa nachádza v západnom Kaukaze, blízko gruzínsko-ruských hraníc. Je to vlastne neaktívna sopka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #omyl #fakt