Tokajská oblasť je sladký unikát

Hoci je slovenská vinohradnícka oblasť Tokaj malá, patrí medzi pár svetových unikátov, kde možno dopestovať hrozno na výrobu prírodne sladkých vín. Na južných svahoch Zemplínskych vrchov, kde leží, sa vínna réva pestuje už po dve tisícročia, od čias nadvlády Rimanov.

02.09.2011 14:44
Tokaj Foto:
Tokaj, tufové pivnice.
debata

O tokajskom víne sa hovorí ako o elixíre večnej mladosti. Aj preto si ho hojne dopriali králi, cisári a ruskí cári, tí mali vo svojich pivniciach v Sankt Peterburgu vzácne staré ročníky tokajského. Medzi obdivovateľov tokajského vína patrili aj Voltaire, Cromwell, ba i Napoleon a slávny francúzsky kráľ Ľudovít XIV. V tomto období tokajské víno dostalo prívlastok – Vinum regum – reg vinorum, čo v slovenskom preklade znamená víno kráľov – kráľ vín.

Na špecifickej a jedinečnej chuti tokajského vína má svoj podiel nielen výdatné slnečné žiarenie, ale aj pôda sopečného pôvodu, na ktorej sa vínna réva pestuje. Dôležitú úlohu hrá počasie, ideálna je dlhá a slnečná jeseň. Vtedy vyzrievajúce bobule napadne ušľachtilá pleseň, ktorá ich vysuší a zostanú cibéby – hrozienka, bez ktorých kvalitné tokajské víno nemožno vyrobiť.

Základom výroby tokajských vín sú stáročiami vyskúšané odrody viniča – Furmint, Lipovina a Muškát žltý, ktoré musia byť použité v stanovenom pomere. Práve Furmint priniesli v 13. a 14. storočí do oblasti ďalší kolonisti z Apeninského polostrova. Prvá písomná zmienka o tokajských výberoch pochádza z roku 1560. Vtedy sa v latinsko-maďarskom slovníku Fabricia Balázsa objavuje pomenovanie cibéby.

Povestné sú aj tokajské pivnice. Väčšina z nich pochádza z čias tureckých vojen v 16. až 17. storočí.

Do slovenskej tokajskej oblasti, ktorá má 907 hektárov, patria obce Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Veľká Tŕňa a Viničky.

V Malej Tŕni bola v roku 1924 založená Štátna výskumná stanica, na základe jej výsledkov bol vydaný zákon O rozvoji tokajskej vinohradníckej oblasti na Slovensku. Práve v Malej Tŕni už tento týždeň začnú zbierať odrodu muškát, ktorá dozrieva ako prvá. ,,Ak počasie vydrží, úroda by mala byť veľmi dobrá," hovorí starostka Monika Rakacká.

V okolí je viacero rodinných pestovateľov tokajského vína, preto návšteva vínnych pivníc nie je problém. ,,Vo februári chcem otvoriť aj vlastný obecný vínny dom. Škoda len, že v okolí niet viacero atrakcií, v tomto nás Maďari už predbehli, vedia to robiť," povzdychla si starostka. Situáciu sa snaží zlepšiť združenie Tokajská vínna cesta, ktoré vzniklo na podporu rozvoja turizmu a kultúry v Tokajskej vinohradníckej oblasti. Tokajská vínna cesta zahŕňa tokajské obce, pestovateľov a výrobcov vín z tejto oblasti, kultúrne i historické pamiatky, vinotéky, vinárne, poskytovateľov stravovacích a ubytovacích služieb, cestovné kancelárie, remeselníkov či združenia podieľajúce sa na rozvoji Tokajskej vinohradníckej oblasti.

Návšteva tokajskej vinohradníckej oblasti so starými vinnými pivnicami, kde možno ochutnať pravé tokajské vína dozrievajúce v drevených sudoch niekoľko rokov, je zážitkom, na ktorý sa nezabúda. Postupne túto oblasť objavujú aj zahraniční turisti. Na jar sem prišli aj švajčiarski hokejoví fanúšikovia, ktorých okrem hokeja a Košíc zaujímala práve oblasť Tokaja.

Užitočné rady

  • najviac sa oplatí prísť koncom leta alebo na jeseň, keď sa zbiera úroda. Okrem ochutnávky vín tak záujemcovia môžu byť aj pri zrode nového tokajského vína
  • s ubytovaním a stravovaním nie je problém, vo viacerých obciach sa dá najesť i prespať
  • ak sú východiskovým bodom Košice, je na zváženie, ktorú trasu si na cestu autom vybrať. Pri ceste cez Slanec sa dá pokračovať ďalej smerom na Zemplínsku Teplicu a odtiaľ ďalej, alebo v Slanskom Novom Meste odbočiť na Kalšu. Cesty sú síce užšie a často v horšom stave, no trasa ide bližšie pri Slanských vrchoch a ponúka pekné pohľady na hory
  • dlhšia, ale o niečo pohodlnejšia je trasa cez Dargov smerom na Sečovce, kde stačí odbočiť na Trebišov
  • dôležité informácie sú na stránke združenia Tokajská vínna cesta www.tvc.sk, prípadne na stránkach obcí v regióne Tokaj

Ďalšie atrakcie v okolí

  • V Trebišove, ktorý je vzdialený niečo cez dvadsať kilometrov, sa oplatí vidieť kaštieľ, park, expozíciu vlastivedného múzea či zvyšky zrúcanín hradu Parič.
  • Blízko sú aj veľké rieky Bodrog a Latorica, kde je viacero území s chránenými živočíchmi a rastlinami. Za zmienku stojí národná prírodná rezervácia Tajba pri Strede nad Bodrogom. Ide o mŕtve rameno Bodrogu, ktoré predstavuje pozostatky močiarnych spoločenstiev územia Medzibodrožia. Vyskytuje sa tu vzácny druh korytnačky močiarnej a vodné vtáctvo.
  • Kaštieľ v Borši, sídlili tu viaceré významné rody, napríklad Perényovci, Lórantffyovci či Rákocziovci. Tu sa narodil aj František Rákoczi II., vodca posledného stavovského povstania.
  • Za návštevu stoja zrúcaniny hradu vo Veľkom Kamenci a Kazimíre. Zrúcanina nad obcou Kazimír je na kopci pri dedine, hrad Kamenec je prakticky súčasťou obce. Nie je problém ich nájsť, prípadne sa stačí opýtať miestnych obyvateľov.
debata chyba