Najlepšie krajiny sveta: Tisíce čitateľov zostavili elitný rebríček

Cestovanie v roku 2020 vlastne ani neexistovalo, no 33. ročník cien Reader’s Choice Awards, v ktorom hlasujú čitatelia jedného z najznámejších cestovateľských magazínov Condé Nast Traveller, aj tak spoznal svojich víťazov. Milovníci spoznávania cudzích krajín tak dali jasne najavo, že na potulky svetom myslia aj vo svojich domovoch.

19.04.2021 07:00
Rím, dúha Foto: ,
Dúha nad Rímom.
debata (4)

Žiadnymi prekvapeniami v zozname nie sú stálice ako Taliansko či Japonsko, no objavilo sa aj niekoľko nováčikov ako hornatý Bhután, či Jamajka.

Tu sú ich tipy na najlepšie krajiny sveta podľa čitateľov CN Traveler.

20. India

Rôznorodá krajina ponúka rušné ulice Bombaja, tiché vrcholky Himalájí aj nedotknuté pobrežia Indického oceána. Inak ako úchvatnú túto krajinu nemožno označiť.

Indické jedlo. Foto: SITA/AP, Anupam Nath
Jedlo / India / Korenie / Indické jedlo.

19. Nový Zéland

Svoje miesto na zozname top krajín má Zéland stabilné. Kto hľadá dobrodružstvo na bungee-jumpingu nad zelenými roklinami, pešie túry pokojnou krajinou, šplhanie na vysoké hory aj oddych na plážach – nájde si tu svoje.

18. Turecko

Turecko nie sú len veľké uzavreté rezorty na plážach. Aj keď niektoré časti nie sú úplne bezpečné, oplatí sa pozrieť aj za hranice hotelových komplexov. Starobylý Istanbul nikdy nevyjde z módy, tamojšie jedlo opantá zmysly a kultúra očarí svojou pestrosťou.

Göreme, Turecko Foto: SHUTTERSTOCK
Kapadócia, Turecko, Göreme, Turecko

17. Izrael

Dnes komplikovaná politika, no tisícročia dejín a inšpirácie. Tu sa písali dejiny a rodili sa náboženstvá. História sa tu snúbi s modernými a luxusnými hotelmi a kvalitnými službami.

16. Kolumbia

Nádherné karibské pobrežie, vysoké andské vrcholy, amazonské džungle, metropoly, na ktorých sa podpísali koloniálne časy a starobylé ruiny. Samotná rozmanitosť krajiny a prírodných krás stačia na to, aby nalákali cestujúcich, no energické a sofistikované mestá ako Bogotá a Cartagena len dopĺňajú bohatú ponuku.

15. Malajzia

Malajzia sa zdá byť vzdialená od všetkých ostatných svetov, dokonca aj vo vzťahu k susedom juhovýchodnej Ázie. Je tu mnoho vecí, ktoré jednoducho treba zažiť – pouličné jedlo v uliciach Kuala Lampuru, starodávne hinduistické a budhistické chrámy, panenská príroda súostrovia Langkawi či systém národných parkov, kde žijú ohrozené druhy tigrov a kde je aj najväčšia známa vápencová jaskyňa na svete.

Výzdoba v Malajzii. Foto: SITA/AP, Joshua Paul
Malajzia, svetlá, dekorácie, svetielka, kôň, jednorožec Výzdoba v Malajzii.

14. Peru

Nadmerná turistika ohrozuje ikonické miesta ako Machu Picchu, mesto Cuzco a Posvätné údolie, no Peru ponúka okrem nich aj ďalšie dobrodružstvá pre tých, čo vedia, kde hľadať. Napríklad Lima so svojou neuveriteľnou kuchyňou, miestnymi trhmi, tradičnými remeselníkmi a očarujúcimi hotelmi. Alebo ospalé plážové mesto Huanchaco, ktoré má prastarú históriu surfovania, vraj minimálne od roku 1 500 pred Kristom.

13. Jamajka

Ostrov bohatý na kultúru a históriu pozýva na karibské dobrodružstvo. V rodisku rastafariánstva s reggae sa núkajú all-inclusive rezorty na pláži aj butikové ekologické chatky v horách.

12. Bhután

Indexom „Hrubé národné šťastie“ tamojšia vláda meria svoj vlastný pokrok pomocou nehmotných budhistických princípov, ako je udržateľný a nestranný sociálno-ekonomický rozvoj a ochrana životného prostredia. Tajomná krajina nepustí k sebe hocikoho a aj víza stoja nemalé peniaze. No Bhután ich dobre využije na udržiavanie prírody a prostredia.

Bhutánski mnísi stoja na kopci nad metropolou... Foto: SITA/AP, Kevin Frayer
Bhután, mnísi, budhizmus Bhutánski mnísi stoja na kopci nad metropolou Thimphu.

11. Írsko

Ak existuje o Írsku jedno pravdivé pozitívne klišé, potom je to, že je to krajina najpriateľskejších ľudí. Írsko ponúka dramatické pobrežie Causeway Coast aj impozantný ostrov Skellig Michael, zelené údolia a starobylé kamenné usadlosti. Krajina je dokonale fotogenická.

10. Mexiko

Mexico City je celé rozľahlým klenotom krajiny. Vynikajúce pouličné tacos aj skvelé jedlo v reštauráciách, stromami lemované bulváre vedúce k múzeám a galériám. Za úplne inou stránkou mexickej kultúry sa môžete vydať na smaragdovo zelené pobrežie Yucatanu a jeho hlavného mesta Merida, kde cítiť európsku minulosť.

9. Vietnam

Vietnam je krajina, ktorá pulzuje energiou a má veľa dobre vyšliapaných ciest. Rušné mestá Hanoj, Ho Či Minovo mesto a Hoi An známe svojimi živými pouličnými jedlami, trhmi a kultúrnymi ponukami. Ďalej v tichšom prostredí sa rozprestiera pokojné prírodné prostredie a posvätné chrámy, svoje si tu nájdu aj milovníci pláží.

Pagoda na jednom stĺpe je charakteristická pre... Foto: SHUTTERSTOCK
Hanoj, Vietnam Pagoda na jednom stĺpe je charakteristická pre Hanoj.

8. Južná Afrika

Juhoafrická republika, ktorá sa nachádza na južnej špičke Afriky, je jednou z najdynamickejších krajín kontinentu, krajinou divokých safari, bezchybných vín a pláží vyvolávajúcich údiv. Mestá ako Kapské mesto a Johannesburg priťahujú do tohto kúta sveta turistov z celej planéty, ktorí chcú zažiť dávku párty života s vôňou oceánskeho vzduchu. Tých, čo preferujú tichšie prostredie, uspokoja vinice so svojimi preslávenými vínami či rozľahlé národné parky.

7. Thajsko

Tamojšia kombinácia rušných metropolitných oblastí, nezabudnuteľnej kultúry pouličného jedla a úctyhodných historických pamiatok, priťahuje turistov. Nájdete tu fotogenické lampiónové festivaly, džungľu, duchovno… Thajsko sa dá opísať slovom – energické.

6. Indonézia

Indonézia sa rýchlo stáva novým cestovateľským cieľom. Ľudia milujú jeho moderné letoviská, odľahlé pláže a chrámy, ktoré vzbudzujú úctu.

5. Grécko

Atény sú rodiskom západnej civilizácie a kolískou literatúry a starodávnej filozofie. Celá krajina je posiata históriou, krásnymi plážami aj vynikajúcimi reštauráciami.

Santorini Foto: Jana Kollárová, Pravda
Kyklady, jachty, more, Grécko, plachtenie, plachetnice, Santorini

4. Japonsko

Mnoho ľudí si myslí, že Tokio je najlepším mestom na svete a pravdou je, že ťažko sa hľadajú protiargumenty. Mega-metropola má všetko – sofistikované mestské bývanie, bezchybné jedlo (dokonca aj v automatoch) a závratnú škálu kultúry, ktorá siaha od módy k hudbe. Japonsko však nie je len Tokio. Vidiek s jeho neuveriteľnou architektúrou stojí za to navštíviť tiež.

3. Portugalsko

Krajina je známa rušným malebným Lisabonom, očarujúcim kreatívnym Portom, skvelými vínami z údolia Douro aj zelenými Azormi.

Porto Foto: SHUTTERSTOCK
Porto, Portugalsko, mesto, prístav, more Porto

2. Srí Lanka

Keď teroristi začiatkom roku 2019 zaútočili na Srí Lanku, reputácia ostrova ako idylického raja utrpela úder. Krajina sa však pozviechala a opäť začala lákať turistov nespočetnými posvätnými miestami, bezhraničnými krištáľovo modrými vodami a malebnými nefritovými poliami čajovníka. Krajina je plná postkoloniálnej a predkoloniálnej histórie v hlavnom meste Kolombo a v ôsmich lokalitách svetového dedičstva UNESCO.

1. Taliansko

Taliansko je trvalo najobľúbenejšia krajina sveta. Má všetko, hory, more, nádherné historické mestá, dokonalé jedlo… A na všetko dohliada majestátne Večné mesto, ktorému sa žiadne iné na svete nevyrovná.

Pamätník Giordana Bruna, Rím Foto: SHUTTERSTOCK
Rím, Taliansko, pamätník Giordana Bruna Pamätník Giordana Bruna, Rím

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #rebríček