Lednický hrad zachránili dobrovoľníci

Zrúteniu hradného múru Lednického hradu v okrese Púchov zabránili dobrovoľníci. Od februárovej havárie, keď sa odtrhnuté murivo valilo po strmom brale až k dedine, pracovali na záchrane národnej kultúrnej pamiatky najmä členovia občianskeho združenia, ktoré je spoluvlastníkom hradu.

28.09.2011 00:00
Lednica, Lednický hrad Foto:
Hrad Lednica stojí na skalnom brale nad dedinou. Zrútený múr by mohol ohroziť rodinné domy pod ním.
debata

„Posledného pol roka sme opravovali vstupnú vežu, barbakan, kde boli obrovské výpadky muriva, ktoré znemožňovali sprístupňovať hrad pre návštevníkov a turistov, ohrozovali dokonca samotných dobrovoľníkov a zamestnancov. V hornej časti sme opravili poškodený múr. Časť sa ešte môže zrútiť, ale už to nebude také veľké, ako vo februári,“ hovorí prezident občianskeho združenia Historicko-astronomická spoločnosť v Ilave Peter Martinisko.

Druhým vlastníkom hradu je obec Lednica. Zo svojho skromného rozpočtu prispieva každý rok na opravu pamiatky, aby ju zachovala pre ďalšie generácie a zároveň, aby ochránila súčasných obyvateľov dediny. Začiatkom roka sa zosypala predná časť hradného paláca, hrozila však väčšia katastrofa, zrútiť sa mohlo ešte 5 až 10 kubických metrov múra.

„Vo februári padlo okolo 300 až 400 kilogramov kameňa, skaly sa dokotúľali až k plotom rodinných domov, keby tam niekto bol, mohlo by sa to skončiť tragicky. Keď si zoberieme, aký vysoký je hrad a aký obrovský je tu objem muriva, nedajbože, aby sa to zrútilo. Nechcem si ani predstaviť, čo by to bolo za katastrofu. Sme radi, že ľudia z občianskeho združenia fixujú múry, opravujú ich a zabezpečujú stabilitu celého objektu, aby nedošlo k takýmto závažným nehodám,“ hovorí starosta Lednice Milan Barka.

Pôvodne bola jediným vlastníkom hradu len obec. Na opravu hradu jej však chýbali peniaze, a tak začali riešiť problém, ako by mohla žiadať o dotácie na opravu aj obec, aj občianske združenie. Vyriešili to tak, že obec za symbolickú 1 korunu predala 51-percentný vlastnícky podiel Historicko-astronomickej spoločnosti. Zmluvu si obec poistila klauzulou, že celý predaný podiel sa jej vráti späť, ak by občianske združenie zaniklo.

V piatok na hrade brigádovali aj pracovníci Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne. Podľa jeho riaditeľky Evy Gazdíkovej si takouto netradičnou formou uctili práve prebiehajúce Dni európskeho kultúrneho dedičstva.

„Lednica je jedným zo strážnych hradov, ako sú vlastne všetky hrady na Považí. Pre mňa je zaujímavý aj tým, že je najmenší, aký som kedy videla,“ dodala Eva Gazdíková.

Počas stavebných prác je Lednický hrad pre verejnosť zatvorený. Jeho vlastníci ho dokážu sprístupniť len na pár týždňov v roku. Najbližšie si ho budú môcť záujemcovia prezrieť 1. októbra v rámci výstupov na hrady a zámky.

debata chyba