Plánujete dovolenku v Taliansku? Krajina má pre turistov z EÚ skvelé správy

Taliansko zruší po 15. máji povinnú päťdňovú karanténu pre cestujúcich z krajín Európskej únie. Vláda tým chce umožniť štart letnej turistickej sezóny, napísala agentúra ANSA.

08.05.2021 07:00
cestovanie, dovolenka, mapa, Taliansko, káva,... Foto:
Chystáte sa do Talianska?
debata

Premiér Mario Draghi uviedol, že krajina chystá svoj vlastný covidový pas, ktorý by mal nadobudnúť účinnosť v polovici mesiaca. Dokument by mal uľahčiť cesty do Talianska aj medzi talianskymi regiónmi.

„Musíme nastaviť jasné a jednoduché pravidlá, aby sme zaručili príjazd (turistov) zo zahraničia a ich cesty po Taliansku,“ uviedol premiér Draghi.

Jeho vláda pripravuje národný covidový pas, ktorý by cesty zo zahraničia uľahčil.

Podobný pas už existuje pre ľudí, ktorí sú zaočkovaní proti covidu-19 alebo sa nedávno uzdravili z choroby covid-19, pre cesty medzi talianskymi regiónmi s vyšším výskytom nákazy.

Národný dokument bude následne nahradený európskym pasom, ktorý podľa Draghiho začne fungovať v polovici júna.

Od 15. mája cestujúci z krajín Európskej únie už nebudú musieť nastúpiť do povinnej karantény.

Podľa súčasných pravidiel sa turisti musia preukázať negatívnym testom pri príchode, stráviť aspoň päť dní v izolácii a následne podstúpiť ďalší test.

Podľa nových pravidiel sa turisti budú musieť preukázať negatívnym testom, osvedčením o skončenom očkovaní alebo lekárskym potvrdením o prekonanej chorobe covid-19.

Podľa talianskej tlače kabinet zvažuje zrušenie povinnej karantény aj pre niektoré nečlenské krajiny s vysokým podielom zaočkovanej populácie, napríklad Izrael či USA.

Uvoľnenie sa zrejme dotkne aj ďalšieho obmedzenia voľného pohybu – zákazu nočného vychádzania. „Všetci súhlasíme, že zákaz nočného vychádzania je nutné prekonať, a pracujeme na tom, aby sa tak stalo čo najskôr,“ uviedol minister zahraničia Luigi Di Maio.

Vláda by od polovice tohto mesiaca mohla posunúť o hodinu platnosť zákazu, z 22. na 23. hodinu. To žiadajú napríklad kraje alebo zástupcovia gastronomického sektora.

Pre niektoré talianske regióny, napríklad na juhu krajiny, je turizmus významnou ekonomickou aktivitou.

Podľa výpočtov talianskej centrálnej banky sa v roku 2020 výdavky zahraničných turistov znížili v porovnaní s rokom 2019 o viac ako 60 percent. Talianska ekonomika tým prišla o príjmy vo výške 26 miliárd eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko