Z dovolenky ich otočili späť! Sú zaočkované a mali negatívny test - ale nesprávny

Svet sa otvára cestovaniu, no takmer každá krajina si určuje vlastné pravidlá pre vstup cudzincov. Jedna požaduje plné očkovanie, ďalšia PCR test, inej stačí aj antigénový - a ešte aj tie akceptujú na rôznych miestach rozlične staré. A tak niet divu, že cestujúci sa jednoducho zmýlia. Chyba však niekedy môže vyjsť poriadne draho.

11.06.2021 07:00
debata (2)
@_sarahblackwood

Ignore my red eyes been crying the last 2 hours… 12 more hours on a plane! #honolulu #covid #quarantine #hawaii #fuck #covid19 @abbeycampbell0

♬ original sound - Sarah Blackwood

Svoje o tom vedia aj dve mladé ženy zo Severnej Karolíny, ktoré sa rozhodli odletieť na výlet na Havaj. Tam ich však hneď otočili a prinútili odletieť späť do Kalifornie, pretože nemali správny, teda požadovaný, test na COVID.

Sarah Blackwood a Abbey Campbell sa o svoje nepríjemné skúsenosti podelili so svetom na sociálnej sieti TikTok.

Dievčatá sa po ukončení štúdia na East Carolina University rozhodli samé seba obdarovať a spraviť si malý výlet. Pre Insider obe potvrdili, že sú očkované a pred cestou mali negatívne testy na COVID-19.

Vo videu, ktoré už videlo viac ako milión užívateľov, neúspešné cestovateľky vysvetlili, že strasti sa začali na miestnom letisku v Honolulu, kde pristáli po deviatich hodinách letu. Už sa videli na pláži, keď zrazu prišla studená sprcha – ich negatívne testy na COVID havajské úrady neakceptovali. Prípustné boli len testy od určitých spoločností, čo však dievčatá nevedeli.

Podľa oficiálnej internetovej stránky Havaj akceptuje iba „certifikované výsledky laboratórnych testov CLIA (Clinical Laboratory Improvement Amendment) od dôveryhodných testovacích a cestovných partnerov.“

@_sarahblackwood

Use our idiocy as an example!!! ##safetravels ##oahu ##honolulu ##covid ##covid19 @abbeycampbell0

♬ original sound - Sarah Blackwood

CLIA reguluje laboratórne testovanie a vyžaduje, aby klinické laboratóriá boli certifikované centrom Center for Medicare and Medicaid Services, uviedla FDA (Správa potravín a liečiv, vládna agentúra USA, ktorá je zodpovedná za kontrolu a reguláciu potravín, potravinových doplnkov, liečiv, kozmetických prípravkov, lekárskych prístrojov, biofarmaceutických a krvných produktov v tejto krajine).

Havajská webová stránka uvádza aj zoznam schválených cestovných partnerov, vrátane spoločností Walgreens a American Family Care. Cestujúci, ktorí chcú navštíviť Havaj, musia mať pred pristátím v štáte negatívny test na COVID-19, avšak len od schválených spoločností.

Keď dievčatám oznámili, že prileteli zbytočne, ostali ako obarené. Jedinou možnosťou, ako ostať na Havaji, bol nástup do povinnej karantény. Desaťdňový pobyt v uzavretom priestore by však úplne narušil ich naplánovaný harmonogram cesty, vrátane rezervácií ubytovania a prenájmu auta.

Rozhodli sa preto okamžite vrátiť späť, no letenky na poslednú chvíľu nie sú lacná záležitosť. Spiatočný let do Los Angeles ich vyšiel na 950 dolárov (780 eur). Na kalifornskom letisku zistili, že do podobnej nepríjemnej situácie ako ony sa dostalo mnoho cestujúcich.

Na medzinárodnom letisku v Los Angeles strávili asi 6 hodín, kým si dali spraviť náhradné testy a opäť odleteli do Honolulu.

V čase, keď sa nešťastné dievčatá konečne dostali do svojho ubytovania na Havaji, boli na cestách už 40 hodín, počas ktorých spali sotva 6 hodín.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #Havaj #antigénový test #covid pas #PCR test