Ako na dovolenku? Tu sú najaktuálnejšie opatrenia, ktoré platia v krajinách Európy

Krajiny sa podľa vývoja pandémie usilujú nájsť rovnováhu medzi obmedzeniami a otváraním hraníc zahraničným cestujúcim.

17.06.2021 07:00
dovolenka, relax, oddych, more, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Európska komisia schválila fungovanie digitálnych certifikátov Covid-19 (EUDCC). V súčasnosti sa testujú v niekoľkých krajinách, oficiálne začnú platiť 1. júla. Pripojili sa Rakúsko, Estónsko, Lotyšsko, Litva, Luxembursko a Španielsko, dohromady je teraz zapojených 13 krajín.

Tu je súhrn cestovných obmedzení, ktoré platia v hlavných dovolenkových destináciách Európy, ako informoval portál Euronews:

Bulharsko

Bulharsko je otvorené pre plne zaočkovaných cestujúcich alebo pre tých, ktorí môžu dokázať, že prekonali COVID-19.

Na vstup do krajiny je potrebný negatívny PCR test na COVID-19 PCR, nie starší ako 72 hodín pred cestou.

Cestovanie medzi mestami nie je nijako obmedzené a policajné kontrolné stanovištia sú už zrušené. Voľnočasové zariadenia pracujú v obmedzenom režime, alebo sú zatvorené.

Nosenie masky je povinné vo všetkých vnútorných verejných priestoroch a vo všetkých vonkajších priestoroch, kde nie je možné dodržať vzájomnú vzdialenosť najmenej 1,5 metra. Za nedodržanie sú stanovené pokuty až do výšky 1 000 eur.

Viac info tu.

Česká republika

Krajina začala akceptovať preukaz dokazujúci plnú zaočkovanosť alebo požaduje dôkaz o prekonaní Covidu. Cestujúci sú tiež povinní vyplniť formulár a predložiť ho pri príchode.

Viac info tu.

Čierna Hora

Cestujúci musia predložiť negatívny teste PCR nie starší ako 72 hodín pred cestou. Vo väčšine prípadov bude potrebné pri príchode do Čiernej Hory izolovať sa na 14 dní. Stále platí zákaz vychádzania.

Viac info tu.

Cyprus

Cyprus je otvorený pre cestovný ruch. Ostrovná krajina má zavedený systém, ktorý farebne odlišuje krajiny a cestujúcich prichádzajúcich z nich. Najnovšie sa na zelenom zozname ocitlo Poľsko a Rumunsko. Naopak, cestujúci z Chorvátska a Španielsko musia teraz absolvovať dvojité testovanie.

Osvedčenia o očkovaní Cyprus nepožaduje, no pre všetkých prichádzajúcich z krajín na oranžovom a červenom zozname je potrebné zaobstarať si Cyprus Flight Pass spolu s negatívnym PCR testom.

Na ostrove je zákaz vychádzania medzi 21:00 a 5:00 a na všetkých verejných priestranstvách sú potrebné masky.

Viac info tu.

Grécko

Grécko oficiálne začalo letnú sezónu, čo znamená, že sa scvrkli aj obmedzenia. Krajina akceptuje preukaz dokazujúci plné zaočkovanie alebo dôkaz o prekonaní Covidu.

V pláne je vyhlásenie 80 ostrovov – vrátane väčšiny hlavných dovolenkových ťahákov – za bezpečné, udiať by sa tak malo do konca júna.

Pláže sú otvorené, ale ľudia musia zachovávať odstupy. Reštaurácie a bary môžu zostať otvorené až do polnoci, od 00:30 do piatej rána platí zákaz vychádzania.

Takmer od všetkých prichádzajúcich osôb sa vyžaduje test PCR, digitálny certifikát EÚ alebo doklad o očkovaní.

Všetci prichádzajúci musia pri príchode vyplniť formulár na prípadné vyhľadanie kontaktov.

Viac info tu.

Chorvátsko

Chorvátsko sa otvorilo pre plne zaočkovaných cestujúcich alebo pre tých, ktorí môžu dokázať, že prekonali COVID-19.

Všetci cestujúci prichádzajúci z krajiny EÚ/EHP sú na „zelenom zozname“ a majú povolený vstup do Chorvátska, pokiaľ môžu preukázať negatívny test PCR vykonaný maximálne 48 hodín pred príchodom alebo majú očkovací preukaz dokazujúci, že od očkovania (prvou alebo druhou dávkou) uplynulo najmenej 14 dní.

Ak neposkytnú žiadny z vyššie uvedených dokladov, cestujúci sú povinní izolovať sa 10 dní po príchode do Chorvátska. Túto dobu je možné skrátiť negatívnym výsledkom PCR testu alebo rýchlym antigénovým testom vykonaným priamo v Chorvátsku.

Viac info tu.

Maďarsko

Od 1. septembra 2020 majú do Maďarska povolený vstup iba občania Maďarska. Cudzincom, ktorí cestujú za obchodom alebo sa zúčastňujú na športových alebo kultúrnych podujatiach, je povolený vstup do Maďarska za predpokladu, že majú pri svojom príchode dva negatívne testy alebo absolvujú karanténu.

Zákaz vychádzania už neplatí. Obchody a poskytovatelia služieb majú teraz otvorené ako obvykle.

Viac info tu.

Malta

Malta funguje podľa systému semaforov, ktorý určí, aké obmedzenia sa pri príchode budú na cestujúcich z rôznych krajín vzťahovať.

Všetci prichádzajúci z krajín, ktoré nie sú na zelenom zozname, budú musieť predložiť negatívny test PCR, nie starší ako 72 hodín. Kto výsledok testu nebude mať, bude sa musieť podriadiť testovaniu pri príchode.

Malta momentálne nevyžaduje karanténu.

Poľsko

Poľsko začalo akceptovať preukaz plne zaočkovaných cestujúcich alebo dôkaz o prekonaní Covidu.

Hranice sú otvorené pre cestujúcich z väčšiny krajín EÚ/EHP. Poľsko teraz umožňuje cestujúcim s očkovacím preukazom Covid-19 vstup bez karantény.

Viac info tu.

Rakúsko

Hotely, reštaurácie a zariadenia na trávenie voľného času sú otvorené. Vstup do všetkých vnútorných verejných priestorov si vyžaduje negatívny test na COVID alebo doklad o očkovaní.

Viac info tu.

Španielsko

Španielsko sa znovu otvorilo pre turistov za predpokladu, že môžu dokázať, že boli očkovaní proti Covidu-19.

Krajina je jednou z posledných, ktoré prijali EUDCC. Namiesto PCR testov sa tu teraz akceptujú antigénové testy – to platí pre cestujúcich z krajín na zozname rizikových zón – vrátane Francúzska a Nemecka – zatiaľ čo pre oblasti s nízkym výskytom infekcií nie sú potrebné žiadne testy.

Viac info tu.

Taliansko

Taliansko začalo vydávať a prijímať EUDCC.

Nočný zákaz vychádzania stále platí vo všetkých žltých oblastiach od 23:00 do 5:00. Od 7. do 20. júna je v platnosti zákaz vychádzania od polnoci do piatej hodiny ráno. Zákaz vychádzania sa skončí 21. júna.

Krajina je podľa stupňa ohrozenia rozdelená na farebne odlíšené oblasti, väčšina krajiny je v žltých zónach, čo znamená, že je možné stolovať vonku a hotely sú otvorené.

Nosenie masky zostáva povinné na verejných miestach.

Viac info tu.

Turecko

Väčšina cestujúcich do Turecka vo veku od 6 rokov bude musieť pred vstupom do krajiny preukázať negatívny výsledok testu PCR a po príchode môže byť podrobená zdravotnému skríningu.

Verejné a pohostinské služby sú otvorené, ale na ne sa vzťahuje zákaz vychádzania od 21:00 do 5:00. Zákaz sa bude 1. júla prehodnocovať.

Na plne zaočkovaných držiteľov preukazu do 18 rokov a nad 65 rokov sa tieto zákazy vychádzania nevzťahujú.

Fajčenie na verejnosti je teraz zakázané, nosenie masky je povinné.

Viac info tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #turizmus #pandémia #Covid-19 #covid pas