Z múzea na bicykel a skaly. Vyberte sa v Turci po stopách Perinbaby

Juraj Jakubisko si vždy dal záležať na výbere miest na nakrúcanie. Pre svoju Perinbabu využil aj jedinečné priestory Múzea slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch pri Martine. No Turiec sa do filmovej histórie zapísal už dávno predtým.

27.07.2021 12:00
hrad, túra, turistika, Blatnica, cestovanie Foto:
Nádherný výhľad z ruín hradu Blatnica.
debata

Na ploche takmer tridsať hektárov múzea slovenskej dediny je vyše sto stavieb vytvorených na prelome 19. a 20. storočia, medzi nimi napríklad zemianska usadlosť z Vyšného Kubína, krčma z Oravskej Polhory či drevený kostolík z Rudna.

Jedinečný skanzen mapujúci históriu Slovenska prilákal aj macedónsko-českého režiséra Iva Trajkova, ktorý tu nakrúcal zábery do filmu Fašiangy, na námet novely Františka Švantnera Piargy.

Premiéra filmu v hlavných úlohách s Judit Bárdos, Danielom Fischerom, Attilom Mokošom a Janou Kvantíkovou, ak všetko pôjde tak, ako má, by mala byť v polovici tohto roku.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Utkáte si darček

Múzeum slovenskej dediny ponúka návštevníkom počas leta okrem prehliadky historických stavieb aj tvorivú dielňu.

"Vyskúšate si plstenie vlny, tkanie na ,špuľke', na prstoch či stolových krosnách alebo si vyrobíte jednoduchú hračku. Deti aj dospelí sa pritom zabavia a z dielne si odnesú vlastný originálny výrobok. Tvorivá dielňa v múzeu je otvorená každý utorok od desiatej do pätnástej hodiny,“ hovorí Milena Kiripolská zo Slovenského národného múzea v Martine, pod správu ktorého múzeum slovenskej dediny patrí.

"Letné dielne sú aj v Etnografickom múzeu, počas augusta sa v ňom dozviete, akými technikami sa kedysi vyrábal textil. Tvorivo-vzdelávacie dielne pre menšie deti – pre predškolákov a žiakov prvého stupňa – pripravilo Múzeum Andreja Kmeťa pod názvom Príroda Turca. Rodičia s deťmi si v ňom môžu pozrieť interaktívnu expozíciu a to, čo uvidia a počujú, si zopakujú s pracovným listom, hrami, krížovkou, osemsmerovkou alebo maľovankou. Počas príjemných dvoch hodiniek sa dozviete zaujímavé veci o lesnom a vodnom ekosystéme, aj o zvieratkách a rastlinkách v prírode – v stredu 28. 7. a vo štvrtok 12. 8. a 26. 8. v rovnakom čase – od jedenástej do štrnástej hodiny,“ dodáva M. Kiripolská.

Múzeum slovenskej dediny ako jedinečný skanzen. Foto: SHUTTERSTOCK
Múzeum slovenskej dediny, skanzen, Martin, Turiec Múzeum slovenskej dediny ako jedinečný skanzen.

Krása z každej strany

Ak patríte k čoraz väčšej skupine aktívnych cyklistov, v okolí Martina si určite prídete na svoje. Vyskúšať môžete napríklad cyklotúru na Martinské hole z Vrútok okolo Chaty na Martinských holiach cez Podstráne do Martina.

K obľúbeným patrí Turčianska cyklomagistrála prechádzajúca celým Turcom až do Kremnice. Ponúka veľa možností na výlety či už v samotnej historickej Kremnici, kde nájdete svetoznámu mincovňu, banské múzeum i mestský hrad, ale aj úžasné vyhliadky po celej trase a napríklad aj možnosť urobiť si výlet na hrad Sklabiňa alebo navštíviť kúpele v Turčianskych Tepliciach a množstvo ďalších zaujímavých miest.

Milovníci lezenia dobre poznajú turistickú trasu Via ferrata Martinské hole. Začína sa v martinskej mestskej časti Stráne, prechádza cez kaňon Pivovarského potoka v Lúčanskej Malej Fatre do rekreačnej zóny Martinské hole.

Trasu spravuje Horská záchranná služba. Via ferrata Martinské hole je prvá slovenská porovnateľná s trasami v rakúskych alebo talianskych Alpách. Cesta sa v istom bode rozvetvuje, turista si môže vybrať ľahší alebo náročnejší variant výstupu.

Vstupná brána do Gaderskej doliny. Foto: SHUTTERSTOCK
Blatnica, Gaderská dolina, skúter, cestovanie, les, príroda, turistka Vstupná brána do Gaderskej doliny.

Začalo sa to Jánošíkom

Pätnásť kilometrov južne od Martina leží obec Blatnica, vstupná brána do Gaderskej doliny s nádhernou flórou i faunou. Vybrať si môžete pešie i cyklistické ľahšie aj náročnejšie trasy, pozrieť si krásne gaderské jaskyne alebo sa vyštverať k zrúcaninám hradu Blatnica.

Gaderskú dolinu preslávila aj Čertova brána, v týchto miestach sa nakrúcal prvý slovenský hraný, vtedy ešte nemý film o Jánošíkovi.

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turiec #Perinbaba #Leto s Pravdou