Tajomný poľský hrad vraj pozná cestu k bájnemu pokladu Inkov

Poľské jazerá a rieky sú veľmi pestré a malebné. Jedna vodná nádrž sa nachádza v Malopoľskom vojvodstve, hneď za slovenskými hranicami, čo by kameňom dohodil zo Spišskej Starej Vsi či Červeného Kláštora, medzi Pieninami a Gorcami. Čorštýnske jazero vzniklo v roku 1993 prehradením rieky Dunajec, ktorá spája Poľsko a Slovensko.

04.08.2021 12:00
hrad Čorštýn, Čorštýnske jazero Foto:
Letecký pohľad na hrad Čorštýn.
debata (1)

Priehrada je vybavená 92-megawattovou elektrárňou, je 56 metrov vysoká, 400 metrov dlhá a na vrchu 7 metrov široká. Okolo jazera je niekoľko dobre vybavených kempov, Poliaci si dovolenku vo vlastnej réžii a v spätosti s prírodou radi užívajú.

Jazero veľké približne 11 štvorcových kilometrov je na kúpanie trocha chladné, na svoje si však prídu otužilci a tí, ktorým vyhriate a chlórované bazény príliš nevoňajú.

Veselé leto s Pravdou Dávame do pozornosti Chcete vyhrať dovolenku v Thajsku? Zapojte sa do našej súťaže a hrajte o viac ako 85 skvelých cien

Najkrajšia pláž jazera je Zamajerz, ponúka oddych na piesku s výhľadom na lesy a dva hrady. Dá sa tu aj pohodlne kempovať medzi stromami. V blízkosti sú viaceré bufety a môžete si požičať vodné bicykle alebo zahrať plážový volejbal.

Maximálna hĺbka jazera je 50 metrov, priemerná hĺbka je 17,6 metra, dá sa tu však člnkovať, vody brázdi aj turistická vyhliadková loď.

Z nej dobre vidieť na brehy, kde sa oproti sebe vypínajú dva hrady – celkom dobre zachovaný Nedecký (Zamek Dunajec) a zrúcanina Čorštýna (Zamek w Czorsztynie).

Pod priehradou sa nachádza oveľa menšie jazero Sromowce, ktoré reguluje hladinu vody v Čorštýnskom jazere. Hlavným účelom nádrže je zabrániť povodniam v údolí rieky Dunajec.

Jánošík, Inkovia aj Dočolomanský

Najväčšou turistickou atrakciou v poľskej časti Spiša je Nedecký hrad, na západnom brehu Čorštýnskej vodnej nádrže, ktorý sa obzerá v zrkadle hladiny z nadmorskej výšky 560 metrov.

Zachovaný Nedecký hrad Foto: SHUTTERSTOCK
Nedecký hrad, Pieniny, Poľsko Zachovaný Nedecký hrad

Začiatkom 14. storočia ho postavil Kakaš Berzeviči na základoch pravekého hradiska a pôvodne sa nazýval hrad Dunajec. V stredoveku mal významnú úlohu strážiť pohraničie a obchodnú cestu medzi vtedajším Uhorskom a Poľskom, neskôr tu sídlili uhorské rody.

Hrad prikovaný na vápencovom brale si dodnes zachoval svoju majestátnosť a podobu, pretože bol počas celej svojej histórie obývaný a majitelia sa oň dobre starali. Je jedným z najzachovalejších hradov v Európe.

Návštevníkov 21. storočia láka na prehliadku svojich komnát, kde sa vrátia v čase do dôb, keď sídlo patrilo šľachticom.

Typickým prvkom Nedeckého hradu je hranolová veža, srdce stavby tvorí nádvorie so studňou. Vstupné pre dospelých je 9 zlotých (necelé 2 eurá), deti zaplatia 7 zlotých (asi 1,5 eura).

Nedecký hrad sa spája so slávnym zbojníkom Jurajom Jánošíkom, ktorého tu podľa legendy väznili a súdili, ale aj s peruánskymi Indiánmi – v 50. rokoch tu našli olovenú schránku s remienkami s uzlíkmi, ktoré pripomínali písmo Inkov kipu, a ktoré mali údajne prezradiť cestu k bájnemu pokladu Inkov, ktorého časť je ukrytá v jazere Titicaca, časť v zátoke Vigo pri Španielsku a časť v rieke Dunajec.

Hrad očaril aj viacerých filmových režisérov, ktorí si ho vybrali pre svoje nakrúcanie. Zážitkom počas návštevy je určite aj vynikajúci výhľad, ktorý sa z hradieb otvára na široké okolie.

Vody jazera brázdi turistická výletná loď. Foto: SHUTTERSTOCK
Čorštýnske jazero, Čorštýnsky hrad Vody jazera brázdi turistická výletná loď.

Pod hradom v obci Nedeca, ktorá bola pôvodne takmer výlučne osídlená slovenským etnikom, sa narodil slovenský herec Michal Dočolomanský. Jeho otec Rudolf tu totiž v rokoch 1942 až 1945 pôsobil ako učiteľ. Hercovo narodenie pripomína aj pamätná tabuľa umiestnená na jeho rodnom dome.

Kto by mal už dosť histórie a záhad, môže zamieriť do zábavného parku Spišská krajina s lanovým parkom, so šmýkačkami, s laserovým paintballom a inými adrenalínovými atrakciami a dvoma parkmi miniatúr.

Rodinná vstupenka pre jedno dieťa a jedného dospelého je 40 zlotých (asi 8,8 eura), dvaja dospelí a jedno dieťa zaplatia 60 zlotých (asi 13 eur), dvaja dospelí s dvoma deťmi budú mať vstup za 80 zlotých (18,6 eura).

Leto s Pravdou: Tipy na celé prázdniny

  • PONDELOK: Rodinná turistika
  • UTOROK: Slovensko vo filmoch
  • STREDA: Kúsok za humnami
  • ŠTVRTOK: Kúpanie a kúpele
  • PIATOK: Musíte zažiť

Letný seriál nájdete v denníku Pravda aj na Pravda.sk

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Leto s Pravdou