Už po týždni má ITA na krku škandál: Prepustené sa na protest vyzliekli priamo na námestí

Nová talianska národná letecká spoločnosť ITA Airways spustila prevádzku 15. októbra, a už má prvé nepríjemnosti.

24.10.2021 07:00
debata (4)

Bývalé letušky Alitalie, leteckej spoločnosti, ktorá skrachovala a nahradila ju práve ITA, protestovali tento týždeň proti strate zamestnania a znižovaniu platov. A to obzvlášť talianskym spôsobom, ako píše CNN – vyzliekaním.

V Campidoglio v Ríme sa zhromaždilo asi 50 bývalých letušiek oblečených vo svojich uniformách spoločnosti Alitalia, ktoré si potom vyzliekli. V spodnej bielizni stáli a skandovali „My sme Alitalia."

Bola to demonštrácia na protest nielen proti ich strate zamestnania, ale aj proti zmluvám, ktoré dostali od ITA Airways niektorí iní zamestnanci.

Zníženie platov, strata seniority

Odborári tvrdia, že tí, ktorí zostali zamestnaní u nových aerolínií, dostávajú nižšie platy. Jedna letuška ITA Airways pre CNN povedala, že okrem slabšieho platu musia čeliť aj strate výhod súvisiacich s počtom odpracovaných ro­kov.

lietadlo, letisko, Frankfurt, cestovanie, doprava Čítajte viac Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ! RIP Alitalia, je tu ITA s povinnými úsmevmi a bez kurčiat

Prezident ITA Alfredo Altavilla už predtým označil hrozby štrajku za „vec národnej hanby“.

Hovorí, že zamestnanci leteckej spoločnosti súhlasili s aktuálnymi pracovnými podmienkami a ich sťažnosti teda prišli až spätne. Vyjednávanie o zmluvách je podľa Altavillu ukončené, všetci, ktorí ostali pre ITA pracovať podpísali nové zmluvy a nemali výhrady, povedal Altavilla pre Il Fatto Quotidiano.

Imidžové novinky

Z 10 500 zames­tnancov spoločnosti Alitalia ich ostalo pracovať v nástupníckej spoločnosti ITA len 2 800. Nová letecká spoločnosť si podľa agentúry Reuters ponechala 52 zo 110 lietadiel spoločnosti Alitalia.

Oznámila však plány na vybudovanie úplne novej flotily Airbusov aj nový vizuál, od farieb lietadla, cez oblečenie palubného personálu až po vybavenie salónikov na letiskách – to všetko bude pochádzať výlučne z dielní talianskych návrhárov a výrobcov. Letecká spoločnosť vraj aktuálne vedie prísne tajné rozhovory s veľkými značkami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #protest #aerolinky #letušky