Z komunistických rozvalín sa stávajú turistické atrakcie

Keď sa Sovietsky zväz rozpadol a pobaltské štáty sa v roku 1991 osamostatnili, zostalo v nich množstvo opustených budov, ktoré slúžili na vojenské účely.

27.11.2021 06:00
debata (12)
VIDEO: Zatopená väznica v Estónsku.
Video

Práve návštevy týchto objektov sa stávajú novým cestovateľským fenoménom. Z opustených rozvalín sú dnes turistické destinácie. Staršia generácia si spomína na vojenské kasárne. Mladšia zasa obdivuje živé skanzeny obdobia, v ktorom žili ich rodičia, a už ho pripomínajú iba filmy pre pamätníkov.

V Litve je takou atrakciou raketové silo, v ktorom boli umiestnené atómové hlavice. Silo je skryté v lesoch na západe krajiny v blízkosti mesta Kleipeda. Práve tam boli v lete 1968 rakety namierené aj na Československo. Podzemný kolos je veľkolepý. Riadiaca miestnosť vyvoláva zimomriavky. V Lotyšsku je zasa možné poprechádzať sa po mestečku, ktoré bolo vybudované pre vojakov. Mali tam všetko, dokonca aj kostol.

Pobrežie Baltského mora pri meste Liepaja je posiate bunkrami a minipevnôstkami. V Estónsku sa oplatí zastaviť v národnom parku Lahemaa v ponorkovej základni Hara. V správe ju má miestna obec a vyberá za návštevu šesť eur. Za vstupné sa potom stará o okolie základne, ale aj o vybudovanie turistickej infraštruktúry.

VIDEO: Ponorková základňa v Estónsku.
Video

Pred rokmi túto oblasť vyhľadávali Estónci ako miesto oddychu a rekreácie. V päťdesiatych rokoch minulého storočia však oblasť uzavreli a pustili sa do budovania ponorkovej základne. Práve tam odmagnetizovávali dieselové plavidlá, aby nepriťahovali podmorské míny. Blízku osadu vtedajšia verchuška vysťahovala. Do celej oblasti bol vstup možný len so špeciálnym povolením.

Dnes toto slávne obdobie základne pripomínajú iba fotografie. Budovy sú síce ošarpané, ale pre lovca fotografií priam ideálne.

Ponorková základňa v Estónsku

Pred rokmi túto oblasť vyhľadávali Estónci ako miesto oddychu a rekreácie. V päťdesiatych rokoch minulého storočia však oblasť uzavreli a pustili sa do budovania ponorkovej základne.

Fotogaléria
+2

Na západ od hlavného mesta sprístupnili zatopenú väznicu z čias ZSSR. Za minimálny poplatok možno celý deň stráviť v Rumme. Tam si možno dokonca zaplávať alebo objavovať ruiny pod vodou. Zaujímavá situácia: turisti v bývalej ubytovni pre vojakov a nad hlavami im lietajú aliančné stíhačky F-16. Tie majú domovské letisko v neďalekej základni Ämari.

Zatopená väznica v Estónsku

Za minimálny poplatok možno celý deň stráviť v Rumme. Tam si možno dokonca zaplávať alebo objavovať ruiny pod vodou.

Fotogaléria
+8

Návštevu po pamiatkach socializmu možno zavŕšiť v Tallinne, hlavnom meste Estónska. Valli Baar prežije azda všetko. Interiér zo sedemdesiatych rokov, štamgasti verní od vzniku tohto baru. V maličkom podniku hrá každý večer harmonikár.

Lahemaa Čítajte viac Najstarší národný park ZSSR

Valli Baar je vyhlásená pamiatka Tallinnu. Hostia stoja či sedia pri barovom pulte a popíjajú. Počuť estónčinu, ktorá sa mieša s ruštinou a angličtinou. Estónci sa bežne neusmievajú. Ale v tomto bare možno stretnúť miestnych so širokým úsmevom.

Valli Baar - vyhlásená pamiatka Tallinu Foto: Martin Martiš
Valli Baar Valli Baar - vyhlásená pamiatka Tallinu

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Estónsko #Litva #Baltské more