Dubajské EXPO láka monumentálnosťou. Slováci sa v ňom nestratili

Už niekoľko týždňov návštevníci z celého sveta mieria na Expo 2020 v Dubaji. Ako mnoho podujatí aj svetovú výstavu Expo 2020 zastavila pandémia koronavírusu.

07.12.2021 06:00
expo7 Foto:
Areálu dominuje obrovská kupola, ktorá je zároveň projekčným plátnom, na námestí menom Al Wasl.
debata (5)

Jej brány sa otvorili bezmála s ročným oneskorením a pod tlakom množstva organizačných a logistických prekážok, ktoré spôsobili reštrikcie a obmedzenia v jednotlivých krajinách spôsobené koronavírusom. Na pompéznosti to však podujatiu neubralo.

Už keď v roku 2013 ohlásili v Paríži Dubaj ako miesto pre svetovú výstavu v roku 2020, očakávania boli veľké. Najväčšie mesto Spojených arabských emirátov ašpiruje v posledných rokoch na titul najrýchlejšie sa rozvíjajúcej svetovej metropoly, v ktorej sa popri lákadlách turizmu sústreďuje rozvoj obchodu a moderných technológií. Na ilustráciu sa stačí pozrieť na dnešnú podobu jednej z dubajských štvrtí nazvanej Business Bay.

Areálu dominuje obrovská kupola, ktorá je...
Vstup na EXPO 2020.
+16Pavilónu pútajú pozornosť architektonickými...

V roku 2004, keď tu položili základný kameň (už nie dlho) najvyššej budovy sveta, známej ako Burj Khalifa, bolo jej okolie tvorené pár nízkymi budovami zapustenými na pohľad do neúrodného púštneho „podlažia“. Dnes tu stojí mrakodrap vedľa mrakodrapu a na každom prázdnom miestečku v mape sa skôr či neskôr objaví ďalší. V emirátoch za pár dekád vytvorili „New York Blízkeho východu“. Na vybudovanie rozsiahleho areálu pre svetovú výstavu, ktorá sa stala ďalším lákadlom turizmu v meste nachádzajúcom sa na východe Arabského polostrova na pobreží Perzského zálivu, stačilo domácim (s výdatnou pomocou robotníkov z celej Ázie, ale aj z časti Európy) niekoľko rokov.

Brány Expo 2020 sa slávnostne otvorili 1. októbra tohto roka, pričom ešte deň predtým sa svet dočkal veľkolepého otváracieho ceremoniálu s hviezdami ako tenorista Andrea Bocelli, speváčkami Androu Day, Ellie Goulding či čínskym pianistom Lang Langom. Ešte na jar mohli krajinu sprevádzať obavy z ďalšej mutácie koronavírusu, známej ako delta, ktorá komplikovala situáciu v ázijských krajinách. Domáci sa však poistili a o tom, že sú odhodlaní bojovať s pandémiou naozaj rázne, vidieť dôkazy na každom kroku.

zväčšiť Pavilónu pútajú pozornosť architektonickými... Foto: SHUTTERSTOCK
expo3 Pavilónu pútajú pozornosť architektonickými riešeniami - na snímke pavilón Pakistanu.

Domáce obyvateľstvo je takmer plne zaočkované (údaje hovoria o 90 percentách) a pritom sa na horúcich dubajských uliciach nosia stále rúška (nutné sú aj v areáli výstavy). Denný prírastok nových infekcií sa koncom novembra pohyboval priemerne na počtoch 60 až 70 prípadov. Do krajiny je možné priletieť len s PCR testom, ak nie ste očkovaný, ďalší budete potrebovať pri vstupe do samotného areálu. Organizátori „expa“ sa však postarali o to, aby podobné skúšky pre návštevníkov prebiehali čo najľahšie – dokonca zabezpečili testovanie zdarma priamo na mieste. Odmenou je potom možnosť pozrieť si dosiaľ vizuálne azda najpôsobivejšiu svetovú výstavu.

Krídla, dúha aj krajina nekonečných zrkadiel

V emirátoch nie je núdza o veľkolepé projekty, štedro a výdatne podporené tučným rozpočtom. Odráža sa to aj v priestoroch areálu, ktorý bol koncipovaný do podoby kvetu s ústrednou kupolou Al Wasl. Námestie pod kupolou poskytlo priestor na každodenné vystúpenia či oslavy národných dní jednotlivých účastníkov z celého sveta, ale tiež je vôbec najväčším projekčným plátnom na svete, ktoré svoju silu (vizuálnu a vlastne aj emocionálnu) nadobúda najmä so súmrakom. Svetelné efekty či projekcie, ktorými ožíva toto miesto, dokážu naozaj vyraziť dych.

To však platí aj o jednotlivých sektoroch, ktorým dominujú architektonicky premyslené, originálne, častokrát opulentné pavilóny tých najväčších krajín. Internet je už plný zoznamov, ktoré pavilóny by ste mali navštíviť, či ktoré sa radia medzi tie najzaujímavejšie. Nechýba pestrofarebný, akoby UFO pripomínajúci pavilón Ruska, arabskou architektúrou a farbami púšte inšpirovaný rakúsky pavilón, britská stavba venovaná poézii či zrkadlová hra, fontány a úchvatná projekcia v priestoroch pavilónu Saudskej Arábie. Azda najväčším prekvapením je potom pavilón Pakistanu – pestrý farebný svet, ktorý dosiaľ vraj prilákal najviac návštevníkov.

Jednotlivé krajiny sa snažia zaujať, úchvatnú... Foto: Pravda, Zdeno Gáfrik
IMG 20211118 162609 Jednotlivé krajiny sa snažia zaujať, úchvatnú projekciu ponúka Saudská Arábia

Zahanbiť sa v žiadnom prípade nedala ani hostiteľská krajina so svojím pavilónom s kinetickými stenami, ktoré pripomínajú vtáčie krídla. Dych vyráža aj expozícia pavilónu Alif, v ktorom sa po boku obrovských sôch prepracovaných do detailov cíti človek ako v rozprávke o Guliverovi a liliputánoch (áno, my ľudia sme na chvíľu tými maličkými), aby sa následne ponoril do fascinujúcich projekcií venovaných budúcnosti ľudstva a technologickému pokroku. Ten je koniec koncov aj akýmsi kľúčovým motívom svetovej výstavy, ktorá sa však okrem technologického progresu snaží akcentovať aj otázku spolupráce, udržateľnosti a dôrazu na ekologické riešenia budúcnosti.

Slováci lákajú vodíkovým autom, ale aj lietadlami

Do zoznamu krajín, ktoré môžu návštevníci dubajského Expa navštíviť, patrí aj Slovensko. Napriek tomu, že je jednou z desiatok krajín, ktoré namiesto vlastného pavilónu umiestnili svoju expozíciu v prenajatých priestoroch vybudovaných na tento účel, má hneď niekoľko lákadiel. Vizuálne azda tým najpôsobivejším je určite automobil na vodíkový pohon, ktorý svojím dizajnom zaujme fanúšikov športových áut.

VIDEO: Ako to vyzerá v slovenskom pavilóne EXPO 2020
Video

„Za vodíkovou technológiou stojí Technická univerzita v Košiciach, ktorá vyvinula a dala si patentovať nízkotlakové vodíkové nádrže, ktoré sú veľmi bezpečné. V spolupráci s firmou Matador a so šéfdizajnérom Branislavom Maukšom vzniklo toto auto – symbol spolupráce medzi verejným a súkromným sektorom a akademickou obcou,“ vysvetlila pre Pravdu generálna komisárka expozície slovenského pavilónu Miroslava Valovičová. Ako prezradila, hoci ešte ide len o „concept car“, práve v Dubaji sa našlo pár záujemcov, ktorí by futuristicky pôsobiacu mašinu chceli zaradiť do svojho vozového parku. Na vodíkovom automobile, ktorého odhadovaná výrobná cena je 400-tisíc eur, je však ešte viac než vizuál zaujímavá technológia a jej možnosti.

zväčšiť Súčasťou expozície v slovenskom pavilóne na... Foto: PETRA SARTORIS
PSP 0768 Súčasťou expozície v slovenskom pavilóne na EXPO Dubaj 2020 je vodíkové auto, ale aj niekoľko leteckých vychytávok.

Kým športový automobil je skôr imidžovou záležitosťou, patentovaná technológia dostáva omnoho súčasnejší a aktuálnejší rozmer v podobe vodíkového autobusu. Ten s nápisom Slovakia 2020 dokonca víta návštevníkov priamo pri jednej zo vstupných brán.

„Ako Slovensko sme jedna z prvých krajín európskej únie, ktorá ide smerom vodíkovej technológie a prijali sme aj vlastnú vodíkovú stratégiu. Nehovoríme, že to je jediná cesta, ale je to jedno z riešení, ako zlepšiť budúcnosť, znížiť uhlíkovú stopu, zabezpečiť udržateľnú budúcnosť. Práve mestská hromadná doprava je určite dôležitým priestorom na využitie vodíka,“ komentovala Valovičová. Doplnila tiež, že vodíkové auto očarilo premiéra Spojených arabských emirátov Mohammeda bin Rašída Al Maktouma či jeho syna – dubajského korunného princa Hamdana bin Mohammeda Al Maktouma, ktorí pavilón navštívili. „Spätná väzba spočívala v tom, že sa im veľmi páči, ako sa Slovenská republika prezentuje – ako inovatívna krajina, ktorá má čo svetu ponúknuť. Sme hrdí aj na naše kultúrne dedičstvo, ktoré prezentujeme v rámci sekcie SLOVAKIA TRAVEL, no zároveň sa venujeme budúcnosti, inováciám a posunutiu sa na vyšší level,“ doplnila Valovičová.

Hore k oblakom

Popri vodíkovej technológii sa výrazným prvkom slovenskej expozície stali aj produkty letectva, v ktorom je (aj na prekvapenie samotného autora tohto textu) Slovensko medzinárodným hráčom. Letecké simulátory z trenčianskej firmy Virtual Reality Media sa už roky využívajú na piatich kontinentoch, s ultraľahkými športovými lietadlami od Tomark Aero vyrobenými v Prešove sa lieta na Novom Zélande či v Škandinávii a návštevníkom pavilónu priviezli Slováci na ukážku jeden z kľúčových modelov – Viper SD. Slovenský vírnik Nisus od spoločnosti Nisus Aero, ktorý je hybridom medzi helikoptérou a lietadlom, zaujal aj na špecializovanom leteckom veľtrhu Dubai Air Show. Je celkom možné, že by ho do svojej výbavy v budúcnosti mohla zaradiť aj dubajská polícia.

zväčšiť Generálna komisárka expozície slovenského... Foto: PETRA SARTORIS/EXPO DUBAJ 2020
PSP 9588 Generálna komisárka expozície slovenského pavilónu Miroslava Valovičová s Petrom Saganom, ktorý už dubajské EXPO navštívil.

Samozrejme, našincovi asi pri výpočte technologických vychytávok napadne, či tvorcovia expozície nezabudli na Slovensko ako krajinu prírodných krás, ale tiež napríklad kúpeľníctva. V tomto prípade sa dostala k slovu už spomenutá agentúra na podporu cestovného ruchu SLOVAKIA TRAVEL a prvé poschodie pavilónu, v ktorom si návštevníci môžu pozrieť napríklad aj 360-stupňovú projekciu najkrajších miest Slovenska počas štyroch ročných období. Posolstvo hovoriť o krajine ako o mieste, ktoré sa oplatí vidieť počas celého roka, potom vizuálne dopĺňajú aj umelecké artefakty z dielne Gordany Glass či od výtvarníkov Jara Vargu a Moniky Pascoe Mikyškovej.

„Chceme predstaviť náš crème de la crème, aby si nás každý zapamätal a túžil navštíviť Slovensko,“ uviedol generálny riaditeľ SLOVAKIA TRAVEL Václav Mika. A nezaobišlo sa to ani bez halušiek, ktoré servírujú v slovenskej reštaurácii Warhol's. Mimochodom, jednom z vychytených miest výstavného areálu, ktoré už prilákalo domáce osobnosti, ale aj množstvo diplomatov či návštevníkov z rôznych kútov sveta. Áno, dokonca aj haluškami…

Ešte veľa nového

Aj vzhľadom na dĺžku a veľkosť trvania svetovej výstavy sa jej jednotlivé „highlighty“ môžu meniť. A platí to rovnako pre slovenský pavilón ako pre výstavu ako celok. Každý týždeň prináša niekoľko výnimočných momentov pre návštevníkov (v polovici decembra napríklad návštevníkov čaká živé vystúpenie speváčky Alicie Keysovej), pridávajú sa či čiastočne obmieňajú expozície alebo prezentované videá.

„Ak chcete navštíviť naozaj každé jedno miesto, pavilón každej prezentovanej krajiny, potrebujete na to minimálne týždeň. A ani to nebude stačiť, lebo zakaždým vás prekvapí niečo nové,“ zaznelo z úst slovenského návštevníka – jedného z mnohých, ktorí v polovici novembra cestovali do Dubaja rovnako ako autor tohto textu. Svetová výstava potrvá do konca marca budúceho roka. Jej veľkým bonusom je napríklad v porovnaní s Milánom, kde sa konala naposledy – teda v roku 2015 – spojenie so slnečným počasím v prímorskej turistickej metropole, ktorá zároveň láka mnohými fascinujúcimi architektonickými monumentmi ako napríklad spomenutá Burj Khalifa či umelý ostrov Palm Jumeirah. Váhať netreba. Akurát si pribaliť opaľovací krém a pohodlné topánky…

Zaujímavosti o výstave Expo 2020:

* pôvodný termín konania výstavy bol určený na 20. október 2020 až 10. apríl 2021, pre koronavírus sa napokon posunul takmer o rok. Expo štartovalo 1. októbra 2021 a potrvá do 31. marca 2022
* 192 je celkový počet krajín, ktoré sa prezentujú v rámci svetovej výstavy.
* areál svetovej výstavy sa nachádza na rozlohe bezmála 4,4 kilometra štvorcového
* 300-tisíc nových pracovných miest podľa predpokladov malo vytvoriť Expo v rámci krajiny. Ide nielen o profesie spojené s výstavou, ale tiež posilnenie personálu v turistickom sektore.
* rozlohou najväčším pavilónom je pavilón hosťujúcej krajiny Spojené arabské emiráty, ktorý tvorí 28 kinetických krídel a ktorý navrhol architekt Santiago Calatrava
* od štartu výstavy už areál navštívili približne tri milióny ľudí. Či sa však podarí dosiahnuť očakávaný počet 25 miliónov návštevníkov, sa ukáže až o ďalšie štyri mesiace, ktoré má Expo 2020 ešte pred sebou.
* ide o prvú svetovú výstavu, ktorú hostí arabská krajina
* Connecting minds, creating the future (Spájať mysle, vytvárať budúcnosť) – tak znie heslo svetovej výstavy Expo 2020

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #Dubaj #pavilón #Spojené arabské emiráty #EXPO 2020 #vodíkové auto