Masky, či 'nemasky'? Tieto európske krajiny stále vyžadujú na palubách respirátory

Európska únia pred pár dňami odporučila členským krajinám, aby upustili od vyžadovania nosenia masiek na európskych letiskách a v lietadlách. Inštitúcia tak reagovala znižujúci sa počet infikovaných Covid-19. Uvoľnenie začalo platiť od pondelka 16. mája. Nie všetky krajiny však odporúčanie únie prijali.

18.05.2022 07:00
respirátor, FFP2 Foto:
Ilustračné foto.
debata

Agentúra Európskej únie pre bezpečnosť letectva (EASA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v stredu 11. mája uviedli, že odporúčanie nosiť rúška v budovách letiska a počas letu už od tohto týždňa nebude platiť.

Odporúčania nie sú záväzné a krajiny, ktoré majú stále zavedené povinné nosenie masiek, sa môžu rozhodnúť, že si ich ponechajú.

Napríklad obľúbené Španielsko, ktoré si v prvých vlnách prešlo doslova peklom, naďalej požaduje od cestujúcich na tvárach masky. Tamojšia ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová uviedla, že cestujúci by mali aj po 16. máji naďalej nosiť na palube letov do a zo Španielska respirátory.

Taliansko – ďalšia krajina, ktorá si ešte dobre pamätá na hrôzy roka 2020 – uviedlo, že masky budú v lietadlách povinné do 15. júna.

Ktoré destinácie si zachovávajú povinnosť nosiť v lietadlách masky?

Rakúsko, Cyprus, Česká republika, Estónsko, Nemecko, Grécko, Taliansko, Lotyšsko, Litva, Luxembursko, Malta, Holandsko, Portugalsko a Španielsko povinnosť nosiť masky nezrušili.

Nemecko, štrajk, letisko, cestujúci, chaos, čakanie Čítajte viac Najscestovanejšie národy? Pred Covidom Európania. Teraz sme sa prepadli 30 rokov späť

Ak teda cestujete do a z ktorejkoľvek z týchto destinácií alebo ak v nich nastupujete na vnútroštátny let, budete musieť mať respirátor. Vo všeobecnosti sa vyžaduje typ FFP2/N95/KN95.

Ktoré krajiny upustili od povinnosti používať masky v leteckej doprave?

Ostatné krajiny EÚ a schengenského priestoru ako Francúzsko, Dánsko, Írsko, Chorvátsko, Island a Nórsko od pondelka respirátory v lietadlách už nepožadujú.

Mali by sme aj tak nosiť v lietadlách masky?

Závisí to od toho, kam idete a od leteckej spoločnosti, s ktorou letíte. Môže nastať situácia, že budete letieť do destinácie v Európe, kde bola povinnosť nosiť respirátor zrušená, no vaša letecká spoločnosť bude aj tak vyžadovať, aby ste masku nosili.

Navyše zrušenie povinnosti neznamená zákaz. Stále platí, ako predstavitelia EÚ poznamenali, že „rúška na tvári sú stále jednou z najlepších ochrán pred prenosom COVID-19“ stále by ich mali nosiť najmä zraniteľní ľudia so slabším zdravím alebo tí, ktorí sú aktuálne chorí.

Pred cestou si teda vždy skontrolujte pravidlá svojej leteckej spoločnosti a cieľovej destinácie. Počas pandémie sme sa naučili okrem iného to, že pravidlá sa neustále menia a situácia sa môže rýchlo meniť.

Indonézia, tanečnice, Bali Čítajte viac V exotickom raji dovolenkovali milióny turistov. V roku 2021 ich prišlo iba 45

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #letiská #lietadlá #masky #Covid-19 #respirátor #protipandemické opatrenia