Hrozí kolaps: Turistov v obľúbenom letovisku čaká pekelné leto, chýba personál, vybavovanie mešká

Leto sa konečne blíži a s ním aj dovolenkové nápory. Ak ste si aj vy vybrali najväčší ostrov Baleár a plánujete letieť do metropoly Palma de Mallorca, pripravte sa na siahodlhé čakanie.

27.05.2022 07:00
debata

Malorku trápi kritický nedostatok personálu a ako varoval španielsky policajný odbor, tamojšie letisko by sa bez urýchleného náboru ďalších zamestnancov mohlo úplne organizačne zrútiť, píše Euronews.

Tisíce dovolenkárov, ktorí sa už tento rok nahrnuli na Malorku, zažili na ostrovnom letisku v Palme meškanie, ktoré opisujú ako „nočnú moru“. A podľa polície Baleárskych ostrovov sa rady a čakanie budú ešte predlžovať.

„Počas pandémie, keď bolo menej letov a pasažierov, to nebol problém, ale teraz čelíme skvelej letnej sezóne, no s malým počtom dôstojníkov,“ uviedol hovorca odborov.

Chýba 200 policajtov

Keďže turizmus na začiatku leta opäť ožíva, cestujúcich na letisku na Malorke čaká nepríjemné prekvapenie v podobe nekonečných radov.

lietadlo, letisko, lietanie, pristávacia dráha, Čítajte viac Na letiskovej dráhe ostali dva hroby, premiestniť sa nechceli. Denne po nich prejdú stovky kolies

Pravidlá po Brexite, ktoré vyžadujú, aby obyvatelia z krajín mimo EÚ dostali pri príchode a odchode do pasu pečiatku, k chaosu len prispeli.

Colné kontroly preto naliehavo potrebujú viac policajtov, tvrdia prevádzkovatelia miestnych zariadení cestovného ruchu. V opačnom prípade hrozí zrútenie systému.

Majitelia hotelov a reštaurácií na Malorke naliehavo žiadali o viac colníkov, pretože sa obávajú, že po dvoch rokoch pandémie, keď im biznis hatil COVID-19, by im ho tento rok, ktorý má byť konečne úspešný, mohol zničiť „vlastný ostrov“. Nemôžeme si dovoliť prísť o klientov, znie od prevádzkovateľov.

Nábor nového personálu však nie je jednoduchý – policajti nechcú prísť pracovať na Malorku, pretože tu nedostávajú dostatočný plat na to, aby z neho pokryli tamojšie mimoriadne vysoké náklady na život.

Odborový zväz odhaduje, že na Baleárskych ostrovoch chýba približne 200 policajtov.

LUNAR-ECLIPSE/SUPERMOON Čítajte viac Ako to robí? Toto letisko je najlepšie v Európe už celých 18 rokov!

Problém bude mať väčšina

Zdá sa však, že meškanie nie je len problémom Malorky. Hroznými problémami trpia aj ďalšie letiská po celej Európe.

Mnohí ľudia sa po prvýkrát od vypuknutia pandémie konečne vydajú na zahraničné dovolenky a letecké spoločnosti sa teraz snažia vyplniť nedostatok personálu.

„Zadržiavaný dopyt“ vedie k nárastu rezervácií leteckých spoločností, vysvetlil Olivier Jankovec, generálny riaditeľ Airlines Council International Europe.

Podľa modelovania ACI budú meškania a rušenia letov toto leto na dvoch tretinách európskych letísk.

lietadlo, let Čítajte viac Šesť bizarných dôvodov, pre ktoré sa museli lietadlá v polceste otočiť a vrátiť lietadlo, letisko, pristávacia dráha Čítajte viac Sadli by ste si k okienku? Výhľad na dráhy týchto letísk nie je nič pre slabé povahy Heathrow, letisko, Londýn Čítajte viac Muž tajne prežil na letisku 3 mesiace, bál sa COVIDu. Živili ho ľudia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Malorka #Baleárske ostrovy