Nevšedná dovolenka: Tu je 5 tipov na čarovné kúty Slovenska, ktoré (možno) nepoznáte

Chcete stráviť leto na Slovensku, no nemáte ešte vybranú lokalitu a všetky známe miesta ste už navštívili? Väčšina z nás si na výlety aj dlhšie pobyty vyberá Vysoké či Nízke Tatry, Malú či Veľkú Fatru, Slovenský raj, Oravu alebo Kysuce. Menšie pohoria či oblasti s rovinatejším povrchom obchádzame zväčša oblúkom. A to je veľká škoda, veď rodná krajina sa má poznať celá.

07.07.2022 07:00
debata (1)

1. Gotická cesta v regióne Gemer-Malohont

Kostol sv. Jána Krstiteľa v Rimavskej Sobote. Foto: SHUTTERSTOCK
Rimavská Sobota, kostol Kostol sv. Jána Krstiteľa v Rimavskej Sobote.

Gemer a Malohont sú dnes nie veľmi bohaté oblasti na juhu Slovenska, pritom majú slávnu a bohatú minulosť odvodenú najmä od ťažby rúd. Železné srdce Uhorska, tak sa kraju kedysi hovorilo.

V celej oblasti i v súčasnosti môžete nájsť fascinujúce pamiatky po bývalej baníckej činnosti, hoci mnohé už chátrajú.

Z doby najväčšieho rozkvetu tu však zostali prenádherné gotické kostolíky, viaceré s unikátnymi nástennými maľbami.

Jedinečné maľby odborníci považujú za fresky talianskej školy. Niektoré výjavy sa nachádzajú len v kostoloch na Gemeri a v Taliansku. Nikde inde. Je to neobjavený poklad Slovenska, ktorý sa oplatí poznať viac.

Vydajte sa preto v lete na Gotickú cestu, čo je 276 kilometrov dlhý kultúrno-poznávací okruh, ktorý vás zavedie k najcennejším gotickým pokladom nielen Gemera a Malohonotu, ale aj Spiša. Prechádza 24 obcami a deviatimi mestami. My sa však zameriame na Gemer.

Snáď najznámejším je evanjelický kostol v Štítniku z 13. storočia s prekrásnymi gotickými klenbami, ktorý nebol od stredoveku prestavovaný a nebol ani poškodený.

panelák, mall.tv Čítajte viac Najhoršie opachy Slovenska: Niektoré stavby márne čakajú na dokončenie aj 60 rokov

Románsko-gotický kostol Najsvätejšej Trojice v Rákoši je z polovice 13. storočia a nájdete v ňom súbor očarujúcich gotických fresiek z prelomu 14. a 15. storočia.

Ranogotický opevnený evanjelický kostol v Kraskove z druhej polovice 13. storočia zasa predstavuje významný doklad stredovekého vidieckeho staviteľstva.

Jeho interiér je preslávený freskovou výmaľbou s témou svätoladislavskej legendy. A tak by sme mohli pokračovať.

Štítnický okruh zahŕňa Štítnik, Ochtinú, Koceľovce a Plešivec. Jelšavský okruh zasa Chyžné, Kameňany, Rákoš, Šivetice. Rimavský okruh Kraskovo, Kyjatice, Rimavskú Baňu a Rimavské Brezovo.

Kostoly nie sú bežne otvorené pre verejnosť. Otvárajú sa však pravidelne počas organizovaných podujatí.

Niektoré majú počas letnej sezóny stanovené otváracie hodiny, zistite si preto informácie dopredu, aby ste nemuseli sklamaní stáť pred zatvorenými dvermi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka na Slovensku #letná dovolenka na Slovensku