Hrad, ktorý sa pýši slávnymi rodmi

Nad Slovenskou Ľupčou sa týči hrad, ktorý po stáročia dokázal odolávať neprajnému osudu. Na historické ruiny ho nepremenili ani dobyvačné nájazdy, veľké zemetrasenie či požiar. Najvyššie položená hradná stavba na Pohroní patrí k najzachovanejším hradom na Slovensku.

26.07.2012 08:46
Hrad Ľupča Foto: ,
Hrad Ľupča, ktorého korene siahajú do 13. storočia, patrí k najzachovanejším hradom na Slovensku.
debata (1)

Hrad púta pozornosť už z diaľky, návštevníka si však podmaní až po vstupe na dolné nádvorie. Práve ono zvýrazňuje veľkoleposť bášt, veží a hradných budov. Žilo v nich viacero slávnych rodov od Arpádovcov cez Mateja Korvína, rytiera Gašpara Tribela až po Františka Wesselényiho s manželkou Máriou Széchyiovou, známou ako Muránska Venuša. Panovníkov neskôr vystriedali banícke siroty aj rádové mníšky. Väznili tu zbojníkov, povstalcov i partizánov. Dejiny hradu poznačila aj slávna cisárovná Sissi a zrejme i templárski rytieri.

Počiatky hradu sa spájajú s uhorským panovníkom Belom¤IV. ,,V prvej polovici 13.¤storočia tu dal vybudovať vežu a hradbu okolo nej. To bol pôvodný základ hradu. Počas stáročí menil majiteľov, tí ho postupne prestavovali a rozširovali až do podoby, ktorá sa zachovala dodnes," hovorí kastelán Vladimír Homola. O význame hradu, ktorý stál na dôležitej stredovekej obchodnej ceste Via Magna, svedčí aj to, že Belo¤IV. práve tu v roku 1255 podpísal listinu o udelení výsadných práv pre Banskú Bystricu.

Veža pôvodného hradu, nazývaná donjon, bola kedysi vyššia ako teraz. Jej horná časť sa zrútila počas veľkého zemetrasenia v roku 1443, ktoré postihlo celé Uhorsko. Povesť hovorí, že z najvyššieho okna veže vyskočila mladá dievčina Veronika z nešťastnej lásky k ženatému kastelánovi. Ako Biela pani blúdi po hrade pri mesačnom splne a vraj niektorí dokonca videli jej tieň.

Časy chrabrých rytierov pripomína Rytierska sála. Bola najdrahšou miestnosťou hradu a stála 15-tisíc zlatých dukátov, celý hrad mal hodnotu 33-tisíc zlatých. Pre verejnosť je nateraz uzavretá pre rekonštrukciu, návštevníci si však môžu pozrieť vzácny zdobený portál zo 16. storočia, ktorým sa do nej vstupovalo. Či medzi rytiermi, ktorí sa tu schádzali, boli aj nasledovníci templárov, nie je isté. ,,Nedá sa to potvrdiť ani vyvrátiť. Ak vychádzame z toho, že neďaleko hradu bol kedysi stredoveký kláštor, ktorý pravdepodobne patril rádu templárov, potom to nie je úplne vylúčené," nazdáva sa kastelán.

Klenotom hradu je kaplnka s chórom a sakristiou, vybudovaná okolo roku 1600. Na jej stenách sa zachovali fragmenty barokových a renesančných fresiek a zachovaný unikátny pôvodný strop s výzdobou. Jej obnova bola ocenená pred štyrmi rokmi prestížnou cenou Fénix.

V stiesnenej mučiarni so šesť metrov hrubými stenami väznili a mučili vodcu horehronských zbojníkov Jakuba Surovca. ,,Hovorilo sa o ňom, že patril k družine Juraja Jánošíka. Časom sa ukázalo, že to nie je pravda, pretože sa narodil až dva roky po Jánošíkovej smrti. Na veci to však nič nemení," vysvetľuje kastelán. Neskôr tu väznili účastníkov Hurbanovho povstania a počas druhej svetovej vojny aj partizánov.

Iba pár metrov od mučiarne sa nachádza hradná studňa hlboká 62 metrov. Podľa niektorých zdrojov z nej viedlo päť únikových východov. Potvrdený je zatiaľ len jeden v hĺbke 45 metrov, ktorý vyúsťuje zhruba 120 metrov pod areálom hradu. Studňu dopĺňa zachovaný dobový rumpál, ktorým vyťahovali vodu vo vedrách. Poháňal ho človek, ktorý šliapal vnútri dreveného kolesa.

K novším prístavbám patrí Gizelin dom, ktorý slúžil aj ako sirotinec. Po veľkom požiari hradu v 19. storočí dal budovu postaviť František Jozef¤I., manžel cisárovnej Sissi, a pomenoval ju po ich najstaršej dcére. Aj keď tu Gizela nikdy nebola, jej portrét zdobí vynovené priestory, ktoré sa v súčasnosti využívajú na svadobné obrady či koncerty.

Neoddeliteľnou súčasťou histórie hradu je Korvínova lipa. Jej vek sa odhaduje na viac ako 700 rokov a podľa povesti pod ňou sedával Matej Korvín. V spodnej časti má obvod osem metrov a výšku 20 metrov. Je obopnutá železnými obručami, pretože v minulosti do nej udrel blesk, ktorý ju rozčesol.

Obraz histórie areálu dotvára expozícia archeologických nálezov. Nachádza sa v obnovených priestoroch bývalých koniarní. Majiteľom hradu je už desať rokov spoločnosť Železiarne Podbrezová, ktorá ho postupne obnovuje.

Užitočné rady

  • vstup do hradu je možný len so sprievodcom, vstupy sú každú polhodinu, prehliadka trvá približne 45 minút
  • v júli a v auguste je otvorené denne okrem pondelka od 10.00 do 15.30 h
  • vstupné pre dospelých je 1 euro, deti a mládež od 6 rokov do 19 rokov, vysokoškoláci s ISIC kartou a dôchodcovia do 70 rokov 50 centov, deti do 6 rokov a dôchodcovia nad 70 rokov bezplatne, zľavy pre rodiny a skupiny
  • viac informácií na www.hradlupča.sk
  • na hrad sa dá dostať autom alebo pešo po chodníku z obce a po tzv. gotickom chodníku
  • parkovanie pred hradným areálom je bezplatné
  • na hrade sa nedá kúpiť občerstvenie

Ďalšie tipy na výlety

  • Slovenská Ľupča s archeologickými pozostatkami stredovekého kláštora, morovým stĺpom z 18. storočia, katolíckym a evanjelickým kostolom
  • historická Čiernohronská železnička v Čiernom Balogu
  • lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline
  • sakrálne a kultúrne pamiatky v Brezne
  • Bystrianska jaskyňa v Bystrej
  • rekreačné stredisko na Táľoch

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba