Sťažnosti turistov: Čo im na dovolenke v Chorvátsku najviac prekážalo? A čo im na to odkázali domáci?

Chorvátsko sa tento rok na nezáujem turistov sťažovať nemôže, úspešná letná sezóna prekonala aj doposiaľ najlepší rok 2019. Nie všetci návštevníci však odchádzali z tejto obľúbenej krajiny spokojní a s dobrými dojmami. Čo teda najčastejšie prekážalo zahraničným turistom v Chorvátsku?

04.10.2022 06:00
debata (8)
Chorvátsko je obľúbeným letným cieľom českých...
V Chorvátsku platia viaceré obmedzenia pre...
+21Prvić

Nebolo to more – veď Jadran je pri chorvátskych brehoch nádherne modrý, čistý a turisti majú na výber zo širokého diapazónu rôznych pláží, väčšinou aj s bonusom prírodného tieňa pod konármi borovíc.

Neboli to ani reštaurácie – väčšina ponúka svojim hosťom vynikajúce špeciality za ceny, ktoré napriek prvotným obavám nevyskočili až do neba.

A nebolo to ani ubytovanie, či prístup domácich – hotely aj apartmány sú v krajine na dobrej úrovni a domáci sa usilujú turistov vítať srdečne. Na čo sa teda zahraniční návštevníci Chorvátska po dovolenke najviac sťažovali?

Na iných turistov.

Ako píše Poslovni Dnevnik, zdá sa, že iní turisti obťažujú návštevníkov Chorvátska viac ako čokoľvek iné. Mnohí dovolenkári s ľútosťou spomínajú na časy, keď turisti obchádzali Chorvátsko, ktoré bolo pre davy neistou a neprebádanou krajinou, a namiesto neho dávali prednosť Španielsku či Taliansku.

Mnohým turistom dnes totiž prekáža tlačenica, sťažujú sa aj na preplnenú autobusovú a trajektovú dopravu.

Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Čítajte viac Eurostat: Kvalita vody na kúpanie v Európe je najlepšia v Chorvátsku. Ako dopadli ostatné destinácie?

Chorvátsko bývalo lacnou destináciou mimo hlavných turistických ciest. Teraz sú hordy a hordy turistov všade, kam sa pozrieš. Lístky na trajekt sa rozpredajú hneď. Airbnb a hotely sú plné, napísal jeden užívateľ sociálnej siete Reddit po dovolenke.

Za fľašu vody vám naúčtujú 50 kún. Uber je vždy obsadený. Pred každou predajňou lístkov stoja dlhé rady. Všetky miesta, od reštaurácií až po atrakcie, sú plné turistov, dodal.

A áno, je ironické, že sa sťažujem, že Chorvátsko je také preplnené turistami, keď som aj ja sám turistom, ale keby som to všetko vedel vopred, neprišiel by som do Chorvátska, napísal na Reddite sklamaný návštevník.

Iní členovia fóra mu však dali dobrú radu – ak mu vadia ľudia, nabudúce nemá cestovať do krajiny počas vrcholu sezóny a má si vybrať pokojnejšie miesta, ktorých má Chorvátsko stále dosť, keďže jeho pobrežie je dlhé a každý si tu môže nájsť svoje vysnívané miesto – pulzujúce alebo tiché.

Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Čítajte viac Inst@inšpirácia: Takto ste Chorvátsko ešte nevideli, pozrite si unikátne zábery najkrajších miest

Aj v septembri a mimo mora

Bez kritiky však neostalo ani vnútrozemie Chorvátska – jeden návštevník úžasného národného parku Plitvice sa tiež rozhodol na internete posťažovať na more turistov, ktoré zrejme v najnavštevo­vanejšom národnom parku krajiny nečakal. A tobôž nie v septembri…

Park je úplne preplnený hyperaktívnymi, sebeckými a hašterivými návštevníkmi. V jednom momente ostal uväznený na chodníku a zúfalo som sa snažil pretlačiť davom, aby som zazrel vodopády, napísal sťažovateľ.

Pravda je však taká, že Chorvátsko láka aj počas skorej jesene stále plno návštevníkov, ktorí si sem prídu vychutnať prírodu a užívajú si o niečo nižšie teploty.

Tomuto turistovi zasa poradili ostatní debatujúci, aby sa nabudúce vybral navštíviť namiesto Plitvíc Krku, sústavu perejí, kaskád a vodopádov, pod ktorými sa dá dokonca aj vykúpať.

A čo, naopak, turisti v Chorvátsku najviac chvália? Návštevníci vyzdvihujú predovšetkým krásnu chorvátsku prírodu a architektúru, priateľských domácich, ale tiež aj nízku kriminalitu, vďaka čomu sa môžu voľne prechádzať aj v noci, bez strach z napadnutia a okradnutia.

žralok belavý, belasý, žralok modrý Čítajte viac Expert na morské štúdie: V Jadrane žije 34 druhov žralokov, môže sa útok z Egypta zopakovať v Chorvátsku? lietadlo, Željava, Juhoslávia, podzemné letisko Čítajte viac Juhoslovanské letisko ukryté v kopci: Cesta k nemu vedie cez míny, chemikálie a hroziace kolapsy kempovanie, stanovanie, stan, rodina, príroda, výlet, deti, stanovačka, stan, jedlo, potraviny, relax, les, príroda, víkend, radosť, rodičia, deti, Čítajte viac Dovolenka v Chorvátsku za dobrý peniaz? Tu je 7 kempov, v ktorých si užijete leto a ušetríte

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #sťažnosti