Kto bude v Rusku lietať? 80 % zamestnancov aerolínií dostane povolávací rozkaz, firmy posielajú zoznamy dôležitých ľudí

Vladimir Putin vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu 300 000 armádnych záložníkov a okamžite po jej ohlásení začali ľuďom chodiť oznámenia o odvode. Nevyhli sa im ani zamestnanci ruských aerolínií a letísk, informujú noviny Kommersant.

28.09.2022 07:00
debata (12)
lietadlo, GreatFlyer, Wizzair, Skiathos Čítajte viac Video zachytilo šialené pristávanie lietadla nad hlavami turistov: Jedného minul podvozok len o chlp

Zamestnanci najmenej piatich leteckých spoločností vrátane ruského štátneho dopravcu Aeroflot a zamestnanci na viac ako desiatich letiskách dostali oznámenia už prvý deň po Putinovom príkaze na mobilizáciu, uvádzajú noviny.

Podľa zdrojov z troch spoločností by potenciálne mohlo byť povolaných 50 až 80 percent zamestnancov, píše Euronews. Zdroj blízky Aeroflotu uviedol, že viac ako polovica zamestnancov v troch leteckých spoločnostiach skupiny by mohla byť odvolaná, uviedol Kommersant.

Aeroflot to odmietol komentovať.

Väčšina pilotov leteckých spoločností sú záložní dôstojníci vyškolení vo vojenských oddeleniach leteckých škôl alebo civilné osoby, ktorí absolvovali vojenskú službu.

Najmenej päť spoločností začalo zostavovať a dve už poslali zoznamy zamestnancov, ktorí majú byť vyňatí zo zoznamu odvedencov, keďže výnimka je kriticky dôležitá nielen pre pilotov a riadiacich letovej prevádzky, ale aj pre technických, obchodných a IT špecialistov, píše Kommersant.

Po tom, ako Putin vyhlásil v Rusku prvú mobilizáciu od druhej svetovej vojny, z krajiny sa začali hrnúť davy Rusov v odvolacom veku.

Lety z Moskvy sa okamžite zaplnili, pretože možní branci sa snažili vyhnúť odoslaniu na front.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že bude povolaných okolo 300 000 záložníkov, pričom pôjde o špecialistov s bojovými skúsenosťami.

Všetci ruskí muži sú povinní absolvovať ročnú vojenskú službu vo veku od 18 do 27 rokov, hoci univerzitní študenti môžu namiesto toho získať popri svojom zvolenom štúdiu aj výučbu na vojenskej fakulte.

pôrod, pôrodnica, novorodenec, bábätko, nemocnica Čítajte viac Pôrod 9 kilometrov nad zemou: Žene sa narodil v lietadle syn, lekára viedlo 'niečo zhora' Bekim Aziri Čítajte viac Bekim: Keby mi na letisku stratili vozíček, odišiel by som na stokilovom papamobile pláž, bikiny, leto, dovolenka Čítajte viac Najhoršia destinácia leta 2022? Celá Európa! Toto si o nás myslí svet

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #armáda #ruská armáda #Aeroflot #letecká spoločnosť #povolávací rozkaz #vojna na Ukrajine