Ipeľ láka na vzácne biotopy a mokrade

Okolie Ipeľského Predmostia v okrese Veľký Krtíš je dôkazom toho, že aj roviny môžu mať svoje čaro. Okolitá príroda je na zozname chránených európskych i celosvetových prírodných rezervácií. Sú tu vzácne biotopy a mokrade, ktoré patria spolu s dažďovými pralesmi k ohrozeným ekosystémom na svete.

14.08.2012 12:00
Ipeľ Foto: ,
Prírodná rezervácia Ryžovisko je známa vzácnymi mokraďami. V minulosti mokraďový biotop využívali pestovatelia ryže.
debata

Milovníci prírody spájajú Ipeľské Predmostie s prírodnou rezerváciou Ryžovisko. Svoj názov získala preto, lebo ľudia tu najprv chceli pestovať ryžu. Pred viac ako päťdesiatimi rokmi vybudovali umelé zavlažovanie s tromi kanálmi a pustili sa do pestovania. Dodávaná však vlaha nestačila a projekt stroskotal.

Prívodné kanály sa rokmi zapĺňali vodou a vďaka nim sa na ploche 58 hektárov začal postupne vytvárať unikátny biosystém, ktorý bol v roku 2 001 vyhlásený za prírodnú rezerváciu. Peter Kušík z odboru životného prostredia na Obvodnom úrade vo Veľkom Krtíši vysvetľuje, že v nive Ipľa dnes prežívajú ohrozené druhy fauny a flóry. Rezervácia je útočiskom vodného vtáctva ako volavky bielej, volavky popolavej, bučiačika močiarneho, rybárika riečneho a ďalších živočíchov. Je aj územím párenia rýb a vyhľadávajú ho kapry, šťuky, ostrieže či sumce.

Starosta Ipeľského Predmostia Marián Hocsák hovorí, že okrem Ryžoviska majú v blízkom okolí ďalšie dve chránené územia, a to Cúdenický močiar a Ipeľské hony. Cúdenický močiar je komplex otvorených vodných plôch, Ipeľské hony sú močiarnym biotopom.

Vzácne biotopy, mokrade, fauna a flóra sa tiahnu od Ipeľského Predmostia smerom k Tešmaku a Šahám v Levickom okrese až do Maďarska. Predseda ochranárskeho občianskeho združenia Ipeľská únia József Wollent vysvetľuje, že toto územie je súčasťou Ramsarskej lokality Poiplie. Vedie tadiaľ turisticko-náučný chodník, ktorý prepája sedem chránených území. Chodník sa začína na juhozápadnom okraji obce Tešmak, tiahne sa popri rieke Ipeľ a posledná zo siedmich zastávok je za obcou Ipeľské Predmostie.

Počet turistov, ktorých láka príroda na juhu Slovenska, z roka na rok stúpa. Chodia sem turisti zo zahraničia, najmä z Anglicka, Holandska a Nemecka. Pribúdajú aj rodiny s deťmi. Ipeľská únia dokončuje výstavbu turisticko-návštevníckeho centra s názvom Rybárik riečny. Ubytovať sa tam dá už v súčasnosti. Okrem pešej turistiky je na vzostupe aj cykloturizmus. Najnovšie môžu turisti spoznávať okolitú prírodu aj z kanoe. Kanoisti splavujú Ipeľ väčšinou so štartom v Slovenských Ďarmotách.

Tipy na ďalšie výlety

  • Olovárske vrchy, sú v južnom cípe Krupinskej planiny a ukrývajú nádhernú nedotknutú prírodu
  • mesto Šahy s viacerými kultúrnymi pamiatkami, historickým centrom, Hontianskym múzeom či galériou Ľudovíta Simonyiho
  • Dudince, Santovka ponúkajú možnosť kúpania sa a pobyty v kúpeľoch s liečivými vodami
  • zrúcaniny hradu Drégelypalánk len niekoľko kilometrov za bývalou hranicou smerom do Maďarska
  • Hontianska priepasť, Čitárske pramene, územia v Maďarsku, len niekoľko kilometrov od Ipeľského Predmostia s unikátnou prírodou, či na lúkach pasúcim sa stádom špecifického hovädzieho dobytka s názvom ,,šedivá krava".

Užitočné rady

  • turisticko-návštevnícke centrum Rybárik riečny sa nachádza pri hlavnej ceste medzi Ipeľským Predmostím a Tešmakom
  • centrum zatiaľ ponúka ubytovanie pre dva tucty návštevníkov, bez možnosti stravovania, ďalšie ubytovacie aj stravovacie možnosti sú v Šahách. Tie sú od Ipeľského Predmostia vzdialené 12 kilometrov
  • turisti by pri návšteve prírodnej rezervácie Ryžovisko aj ďalších chránených lokalít nemali zabúdať, že sú v území s vyšším stupňom ochrany a k prírode by sa mali správať šetrne
  • do územia s mokraďami a biotopmi si treba by vziať vhodnú turistickú obuv, vzhľadom na vlhší terén sa odporúčajú aj gumené čižmy
  • informácie o chránenej lokalite poskytnú turistom aj na Obecnom úrade v Ipeľskom Predmostí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba